Közismert tény, hogy ha egy szerkezeti síkon belül egymás mellé eltérő hővezetési tényezővel rendelkező építőanyagokat illesztünk, ott hőhíd jön létre a szerkezeten belül. Van azonban megoldás ennek kiküszöbölésére.

A tartószerkezetek adnak stabil alapot minden épületnek, ezért nem is kérdés, hogy a szerkezeti megoldást és a tartószerkezetbe beépítendő anyagokat gondos előre tervezéssel kell kiválasztani. Külső teherhordó falak falazási munkálataihoz felhasználhatunk különböző falazóelemeket, egy bizonyos épületszint felett tartószerkezeti meg­oldásként vasbeton pillért is kialakítunk, amely a függőleges teherhordó szerkezetet adja.

Nyílások feletti teherhordásra, teherátadásra pedig vízszintes teherhordó szerkezet készítünk, úgynevezett monolit vasbeton áthidalót, és a födémek síkjában elhelyezkedő vasbeton koszorú szintén elengedhetetlen része statikailag az épületszerkezetnek. Hasonló vasbeton szerkezettel épülnek az épület külső falának függőleges síkjából kinyúló erkélyek, teraszok is.

Light-Building-2020

SZERKEZETI JELENSÉGEK

Megépült tehát a remek tartószerkezet. Mivel épületfizikailag közismert tény, hogy ha egy szerkezeti síkon belül egymás mellé eltérő hővezetési tényezővel rendelkező építőanyagokat illesztünk, ott hőhíd jön létre a szerkezeten belül, így akaratlanul szépen kialakítottuk a hőhidakat is… A vasbeton monolit szerkezetekben létrejött hőhidak többlet-hőveszteséget okoznak télen, a belső felületi hőmérsékletek eltéréséből adódóan pedig kialakulhatnak penészesedések, nedvesedések, amelyek következtében az épületek állagvédelmi szempontból is károsodhatnak. És akkor a belső komforttényezőkről még nem is beszéltünk.

Itt jön a tervezési svédcsavar: a hőhidak kedvezőtlen fizikai hatásainak megszüntetésére minden épület vasbeton tartószerkezetét egy hőtechnikailag speciálisan erre méretezett, kiegészítő hőszigeteléssel kell kívülről ellátni az építés során.

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

URSA XPS PLUS

Az egészen a külső fal síkjáig felrakott kiegészítő hőhídszigetelés céljára kiválóan alkalmasak az URSA által gyártott vakolható felületű extrudált polisztirol (XPS) táblák.

A vakolható felületű URSA XPS PLUS és a 2 cm-es URSA XPS N-R-I extrudált polisztirol lapok nemcsak jó hőszigetelők, de magas nyomószilárdsággal is rendelkeznek. Kapillárisan zárt szerkezetük következtében csekély a vízfelvételük, fagyállók és magas a páradiffúziós ellenállásuk. Az egyszerű kézifűrésszel vagy egy éles késsel könnyen vágható és egyszerűen beépíthető táblák rothadásmentesek, alak- és formatartók.

A gyárilag ostyás felülettel ellátott URSA XPS hőszigetelő táblákon a vakoló- és ragasztóhabarcsok nagy szilárdsággal és megbízhatósággal tapadnak. A felületképzés történhet üvegszövet hálós, ún. „vékonyvakolatos” kialakításban, de lehet ún. hagyományos vakolatos rendszerű fém rabicháló-erősítéses megoldást is alkalmazni. Mindkét felületképzés esetében az adott vakolatgyártó alkalmazástechnológiáját kell figyelembe venni és betartani.

Az ostyaszerűen strukturált vagy vágott felületű URSA XPS hőszigetelő táblák nyomásállók, érzéketlenek a nedvességgel és elegendően ellenállók a vegyszerekkel szemben, így a betonnal közvetlenül érint­kezhetnek, tehát eredményesen felhasználhatók vasbeton monolit szerkezetek hőszigeteléséhez.

KIVITELEZÉSI SZABÁLYOK

Fontos tudni, hogy nemcsak az épület szerkezetépítésénél, hanem a betonozás előtt a zsaluzatban, vagy utólag, a kizsaluzást követően is elhelyezhetjük a táblákat. Be kell azonban tartani néhány íratlan sza­bályt az installáció során.

Amennyiben a hőhídszigetelést a zsaluzatba helyezzük, rögzítéstechnikai okokból a mechanikus (tüskés) rögzítést javasoljuk a zsaluzatba állításnál. A rögzítő tüskék hosszát úgy kell kiválasztani, hogy a vasbeton szerkezetben minimum 5 cm legyen a lehorgonyzása. A tüskék darabszámának mennyisége négyzetméterenként változhat a hőszigetelendő felület kiterjedésétől függően (de kb. 6 db/m2).

Ha nem vonalas szigetelésre (pl. koszorú) használjuk fel a hőszigetelő táblákat, hanem például egy kilógó vasbeton erkély elkészített zsaluzatára szeretnénk elhelyezni a szigetelést, úgy a táblákat egymás mellé szoro­san, hézagmentesen kell illeszteni, a sorokat egymáshoz kötésben kell kialakítani. Mindenképpen gondoskodni kell a táblák szétcsúszás elleni megtámasztásáról is.

Amennyiben a hőhídszigetelést a kizsaluzás után készítjük, a hőszigetelő táblákat pont- vagy sávszerűen kell felragasztani, mégpedig kizárólag olyan diszperziós vagy poliuretán bázisú ragasztóval, mely bizonyítottan alkalmas extrudált polisztirolból készült keményhab anyagok ragasztásához. Fontos tudni, hogy az oldószertartalmú ragasztók, illetve a legtöbb szerves oldószer megtámadja az URSA XPS-t, ezért kétség esetén ajánlott kikérni a ragasztóanyag gyártójának tanácsát vagy próbaragasztást végezni. Rögzítéstechnikai okokból javasoljuk a mechanikus rög­zítést is a ragasztás kiegészítésére, minimum 60 mm tányérátmérőjű dübel segítségével. A rögzítő dübelek darabszámának ajánlott mennyisége ennél a megoldásnál is kb.: 5-6 db/m2.

LÁBAZATOK TARTÓS HŐSZIGETELÉSE

Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon kritikus, az egyik leg­nagyobb hőhíd az épületekben, mert itt sokféle szerkezeti síkváltás és hővezetési tényezőjű anyag találkozik: az alaptest, a termett talaj vagy földfeltöltés, a földszinti padlószerkezet vagy pincefödém, a külső épület körüli járda, a felmenő falszerkezet és maga a lábazati fal.

Az ilyen típusú hőhidak télen többlet hőveszteséget okoznak. Az épület lábazatát a talajból és a légkörből támadó hatások igencsak intenzíven igénybe veszik: a talajban lévő nedvességek és vegyi anyagok különböző fajtái, a csapóeső, a járdáról felverődő mandiner vizek, a különböző mechanikai igénybevételek mind olyan szempontok, amelyeket egy lábazati szigetelés kialakításakor elengedhetetlenül figyelembe kell venni.

A MEGOLDÁS

Léteznek olyan anyagok, amelyek ezeknek az igénybevételeknek nagyon jó hatásfokkal állnak ellen – mint például az URSA XPS (extrudált polisztirol) vakolható felületű termékek –, ezért kiváltképp alkalmasak az épületlábazatok hőszigetelésére.

A beépítésnél a felületképzés többnyire üvegszövet hálós „vékonyvakolatos” kialakítású. A ragasztóhabarcsba (tapasz rétegbe) teljes felületen üvegszövet háló kerül beágyazásra, amelynek átlapolásai min. 10 cm szélességűek. Ezután következik az alapozóréteg felhordása, majd a lábazati fedővakolat elkészítése – mindez az adott vakolatgyártók utasításainak betartásával.

Az URSA 30 éve bizonyít a szigetelőanyag gyártók piacán az általa gyártott és forgalmazott megbízhatóan magas minőségű extrudált polisztirol és szálas ásványgyapot szigetelőanyagokkal. Szigetelés egy jobb jövőért.

 

Varga Tamás
alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

 

Rail Cargo banner