A világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával az új technológia úttörőjévé válhat a zsalu- és állványrendszereket forgalmazó cég

Az Észak-Rajna Vesztfáliai Beckum városában építik fel az első 3D betonnyomtatású lakóházat Németországban. A kétszintes, 160 négyzetméteres épületet a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A mérföldkőnek számító projektet, mely sikeresen megkapott minden szükséges hatósági engedélyt, a tartomány Innovatív Építés fejlesztési programjának részeként 200 ezer euróval is támogatta. A gyors és költséghatékony építési technikát a PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként szállítja a német megrendelőnek. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője elmondta: “Büszkék vagyunk arra, hogy a PERI építheti Németország első 3D nyomtatott lakóházát, ami mérföldkő a betonnyomtatásban. Hiszünk benne, hogy ez az építőipari technológia az elkövetkező években egyre fontosabbá válik, és mi ebben úttörő szerepet vállalunk.

A házat a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával, a dán fejlesztésű és a PERI által Németországban, Svájcban és Ausztriában is forgalmazott COBOD BOD2-vel készítik. Ezt a gépet 2018-ban dobták piacra annak a BOD-nak a frissítéseként, amely 2017-ben Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

Fotó: PERI GmbH

A  COBOD BOD2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, cementalapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A nyomtató több, 2,5 m-es modullal rendelkező portálrendszerből áll, amely mindhárom dimenzióban rugalmasan konfigurálható, illeszkedve az adott projekt méreteihez. A portálrendszer miatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. Az újrakalibrálás elkerülése rengeteg időt takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – szemben a hagyományos technológiával – a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást.

A COBOD BOD2 rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, így egy 1m² nagyságú duplarétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el, emellett az automatizált és optimalizált építés felgyorsítja a folyamatot és minimalizálja a kockázatot. A COBOD BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul a folyamat során figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz- és áramvezetékek csöveit és csatlakozásait, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatók a nyomtatási műveletbe.

A Beckumban épülő ház nyomtatásához a PERI a HeidelbergCement által kifejlesztett „i.tech 3D” anyagot használja, mely igazodik a 3D betonnyomtatás speciális követelményeihez, biztosítva ezzel az építési folyamat egyenletességét.

A 3D betonnyomtatásos technológiáról bővebb információkat az info@peri.hu e-mail címről kérhet.

 

 

Forrás: Zerocom