Hasznos segítséget kapnak a kivitelezéshez a MEVA zsalukat használó kivitelezők

A XXI. század, melyet a digitális ember korának is nevezhetünk, számos ipari ágazatot átformált. Ez alól az építőipar, sőt azon belül a zsalurendszerek tervezésének folyamata sem kivétel.

A MEVA Zsalurendszerek Zrt. tervezési szolgáltatásában váltott a már jól ismert 2 dimenziósról a 3 dimenziós tervezésre. A háromdimenziós modell alapú tervezés lehetőséget ad arra, hogy a vasbeton szerkezetek BIM (Building Information Modelling) alapú terveit az idővel, mint újabb dimenzióval kiegészítve, a virtuális kivitelezés folyamatába a zsalutervezés is bekerülhessen.

Új dimenzió a zsalutervezésben – alagút II. ütem

Ezen új szemléletmód segítségével nem csak pontos és látványos tervek készülhetnek, hanem a virtuálisan modellezhető kivitelezés révén a részletekre figyelve már a tervezés fázisában felderíthetőek olyan apró hibák, melyeket ebben a fázisban elhárítva, jelentős időmegtakarítás érhető el a későbbi valós kivitelezési folyamatban.

Új dimenzió a zsalutervezésben – Hídpilon I. ütem

A 3D modellezés segítségével a jelenkor absztrakt építészeti alakzatai, továbbá akár a hagyományostól eltérő íves felületek zsaluzatának tervezése és megvalósítása is lehetséges úgy, hogy az adott 3D zsaluzati modell egy képernyőn megjeleníthető, sőt róla tetszőleges irányú (vízszintes, függőleges, de akár ferde síkú) metszetek generálhatóak.

Az ilyen mélységű adatszolgáltatás lehetősége jelentős segítséget nyújt a zsaluzati előszerelő műhelyeknek (ezek a különleges formájú, egyedi zsaluzatok ugyanis többnyire műhelykörülmények között készülnek).

Új dimenzió a zsalutervezésben – Mederpillér I. ütem

Gyorsuló világunkban azonban ezen részletek hangsúlyossá válása mellett a tervezési idő nem, vagy csak kis mértékben növekedhetett. Ezt a célt szolgálták a 3D tervező programba integrált programozási egységek, melyek a zsaluzat kiosztásának egy részét automatizáltan teszik lehetővé . Egyszerűbb épületek zsaluzatának tervezése az automatikus kiosztás lehetőségének köszönhetően csekély idő alatt elkészíthető. Köszönhető ez annak is, hogy a zsaluzati tartozékokat, mint például zsalukapocs, tányéros anya, tányéros orsó, stb. a tervező program automatikusan hozzárendeli úgy a modellhez, mint a készülő anyagjegyzékhez. Ezzel a segítséggel összességében a tervezési idő lényegesen csökken, sőt, sok esetben akár a 2D tervezéshez képest is gyorsabbá válik a folyamat.

Segítség a pontos kivitelezéshez

A kivitelezésben dolgozó mérnökök számára nagy segítség, hogy ezek a 3 dimenziós modellek egy okostelefon vagy táblagép segítségével tetszőleges helyen online is elérhetőek.

Ez teszi lehetővé, hogy a felhasználó a megfelelő részletekről saját igényei szerint pontosabb információt nyerjen, illetve egészében láthassa, hogyan is fog felépülni az adott zsaluzat. A digitális technika arra is lehetőséget nyújt, hogy tetszőleges pontból akár 360°-os panorámafelvétel is készülhessen, mely bemutatja az összeállított zsaluzatot. A tervezési egyeztetések utáni módosítások nagyon gyorsan átvezethetőek a modellbe, és ezek természetesen azonnal megjelennek a mértékadó elemjegyzékekben is. Az ütemezések is elkülönítve jól bemutathatóak akár azoknál az összetett geometriáknál is, melyek esetén a 2D-s tervezés csak több metszettel is csak sejteti a zsaluzási koncepciót.

Új dimenzió a zsalutervezésben – Templom koporsó

Az új technológia immáron a gyakorlatban is elérhető a MEVA zsaluzatokat alkalmazók számára, mellyel a kivitelezés gyorsítása mellett a zsalukészletek csökkentése is elérhető, tekintettel arra, hogy a legkisebb részletek is jól láthatóak már a tervezési időszakban.

 

Forrás: ProIdea