Napjainkban már a digitális megoldások formálják az építőipart, ezért mindenhonnan azt lehet hallani és olvasni, hogy a közeljövőben a BIM szoftver jelentősége fokozatosan megnő. A Xella csoport pár éve már részese ennek az online világnak, olyannyira, hogy a Kölnben megrendezett „DigitalBau 2020” kiállításon a központi téma a rendszerhez tartozó újdonságok bemutatása volt.

BIMOBJECT

A BIM (Building Information Modeling) lehetővé teszi az építési projektek gyorsabb, költséghatékonyabb tervezését és határidőn belüli megvalósítását. A BIM az épületek tervezési és kivitelezési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulációját és optimalizálását jelenti. A projekt modellje a megvalósítás előtt digitálisan épül fel, a részletes épületmodell minden fontos információt tartalmaz, ami a tervezési folyamat során szükséges a résztvevők számára.

Xella digital services

A Xella csoport építési rendszerei, fal- és födémszerkezetei, falazó anyagai, valamint hőszigetelő lapjai kiválóan alkalmazhatók különböző épülettípusok megvalósításához. A BIMobject rendszerben minden megtalálható a teljes rendszerpalettával kapcsolatosan.

A geometriai és műszaki adatok mellett a BIMobject kiegészítő tudnivalókkal is ellátja a termékeket, így az épületelemhez tartozó összes lényeges információ egy pillanat alatt elérhetővé válik.

TERVEZZ, MIELŐTT ÉPÍTESZ

BIM digitális lenyomat

A Xella csoport új digitális szolgáltatása a blue.sprint, amely már az elejétől fogva megkönnyíti, gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi az építési folyamatot. A projektkonzultáció és a tervezési szolgáltatás segítséget nyújt az anyagkiválasztás optimalizálásában, a digitális termékadatbázis létrehozásában és a megrendelés folyamatos nyomon követésében egyaránt.

Sőt, versenytársaihoz képest a vállalatcsoport még egy lépéssel tovább haladt. A Xella legújabb digitális, kivitelezést segítő eszköze a Hololens, amellyel egy „kevert valóságot” hozunk létre az építkezésen.

A Xella csoport jelentősebb BIM projektjei

Afrika, Angola – Lakópark
Belgium, Brüsszel – Tivoli Green City
Nagy-Britannia, Tonbridge – Társasház
Hollandia, Hornehoof in Weert – Apartman ház
Hollandia, Oostflank in Wijchen – Apartman ház
Németország, Marissa/Dümmer See – Üdülőpark

A program a digitális adatokat egy VR szemüvegre továbbítja, amellyel a kőműves az építési helyszínen a virtuális valóságot látja.

Leegyszerűsítve, a megépítendő szerkezetek helye kitűzés nélkül is látható, így azok biztosan a pontos helyükre kerülnek, ami azt eredményezi, hogy a kitűzési hibák megszűnnek.

Biztosítja a pontos kivitelezést, adatokat nyújt a következő munkamenetről és közelebb visz bennünket ahhoz, hogy valóra váljon egy papírmentes építkezés.

ÉRTÉKNÖVELÉS EGY SZEMPILLANTÁS ALATT

Számos építési projekt során bebizonyosodott, hogy a szakszerű kivitelezés leghatékonyabb módszere, ha kezdettől fogva – a tervezési fázistól, a gyártáson át a megvalósulásig – szorosan együttműködnek a termékgyártó vállalatok a tervezőkkel.

Afrika, Angola – Lakópark

A digitális tervezéssel az anyagoptimalizálás, a költségcsökkentés és időmegtakarítás olyan további tényezők, amelyekkel a sikeres befejezés garantálható.

 

Bővebb információ: https://www.xella.com/de/docs/bluesprint_flyer_interactive_EN.pdf