Biztonságos munkavégzés a magasban

1790

Miért fontos a munka-, azon belül is a leesésvédelem? Sokak számára ez nem kérdés, de a riasztó statisztikákat nézve mégis újra és újra fel kell hívnunk a figyelmet a megfelelő védőfelszerelések használatára.

Sokszor hallani olyan érveket, hogy „már 20 éve így dolgozom, és nem történt velem semmi baj, akkor meg minek kössem ki magam, vagy vegyek fel hevedert?!” Talán nem kell ecsetelni, hogy ez mennyire felelőtlen hozzáállás, hiszen egyszer esik, ami esik, és ha nincs meg a kellő védelem, akkor emberi élet is veszélybe kerülhet. Tehát a munka-, és leesésvédelem célja, hogy megóvja a munkát végző emberek egészségét, munkavégző képességét és humanizálja a munkakörülményeket.

A munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit úgy kell megteremteni a munkát végző ember számára, hogy megelőzhetők legyenek a foglalkozással összefüggő megbetegedések és munkabalesetek.

Ezen céllal jöttek létre a különböző munkavédelmi szabályozások, amelyek betartásával elkerülhetők a különböző balesetek, sérülések.

Fontos megemlíteni, hogy ezen szabályok megsértése jogi, illetve anyagi következménnyel jár!

RIASZTÓ STATISZTIKÁK

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya által közölt 2019-es adatok alapján Magyarországon mintegy 5200 esetben történt intézkedés „Be- és Leesési veszély”-el kapcsolatosan. Az összesen 37 325 munkavédelmi intézkedés közül a kiemelt munkavédelmi intézkedések száma 21 326. (A kiemelt érdemi intézkedések a munkavállalók életét, testi épségét, egészségét jelentősen veszélyeztető munkáltatói szabályszegésekre utalnak.)

A kiemelt munkavédelmi intézkedések 11 százalékban egyéni védőeszközökkel és leesésvédelemmel kapcsolatban tártak fel komoly hiányosságokat.

Ezen adatok alapján jól látható, hogy sajnos sok esetben sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem tartják eléggé fontosnak a leesésvédelmet, pedig az sok esetben alacsony költségű és könnyen használható eszközök telepítésével biztosítható lenne.

LEESÉSVÉDELMI ESZKÖZÖK

Ilyen eszközök például a szimpla kikötési pontok, amelyek egy komplett tető árához képest is elenyésző összeget jelentenek, és telepítésük végtelenül egyszerű. Megjegyzendő, hogy leesésvédelmi rendszert vagy eszközt csak a gyártó által certifikált telepítő telepíthet.

Az 1a–d. képen néhány példát mutatunk be a legegyszerűbb kikötési pontokra.

Mivel különböző tetők és munkaterületek léteznek, fontos, hogy megfelelő leesésvédelmi rendszert válasszunk az adott projekthez. Minden esetben érdemes kikérni a gyártók, illetve az erre szakosodott leesésvédelmi szakemberek tanácsát!

Különböző felületek esetében megint csak fontos tényező a rendszer kötőelemének kérdése.

Vannak gyártók, akik számos megoldással rendelkeznek ezen a területen is, és az adott leesésvédelmi rendszerhez – attól függően, hogy fa-, beton- vagy acéltetőre lesz-e telepítve – javasolnak/csomagolnak kötőelemet is (2 a–b. kép).

Számos megoldás létezik tehát fém-, fa- vagy akár betonszerkezethez való leesésvédelmi rendszerekre, de még ezen csoportokon belül is különböző megoldásokat találunk a piacon, így nagy eséllyel kapjuk meg a számunkra legideálisabb termékeket, például állókorcos lemeztetőkhöz vagy akár trapézlemez tetőkhöz (3 a–c. kép).

Az egyik legspeciálisabb csoportot viszont azon rendszerek alkotják, amelyeket semmiféle kötőelem nem rögzít az adott munkaterületre, mivel ezen termékek a fizika adta lehetőségeket használják ki.

Az ilyen kikötő eszközt olyan felületeken használják, amely legfeljebb 5 fokkal tér el a vízszintestől, és ahol az eszköz teljesítménye kizárólag a tömegen, valamint az eszköz és a felület közötti súrlódáson alapszik. Nagyon fontos, hogy ilyenkor tanácskozzunk egy statikussal, aki segítséget tud nyújtani abban, hogy az adott terhelést kibírja-e a tetőszerkezet, mert 400–500 kg-ot is meghaladhatja egy ilyen eszköz súlya (4. kép).

4. kép: Kötőelem nélküli rendszer

A fenti felsorolásban olyan leesésvédelmi eszközöket, rendszereket érintettünk, amelyek nem tudnak biztonságot nyújtani használója számára, ha nem visel megfelelő egyéni védőfelszerelést vagy egyáltalán bármilyen védőfelszerelést.

Ezekben az esetekben természetesen azok használata is elengedhetetlen és kötelező!

KOLLEKTÍV VÉDŐESZKÖZÖK

Létezik olyan megoldás, amely részben vagy egészében nélkülözni tudja az egyéni védőfelszerelések egy részének használatát abban az esetben, ha szakszerű és a jogszabálynak megfelelő telepítésről, valamint eszközről beszélünk.

Ezeket kollektív védőeszközöknek nevezzük. Míg egy egyéni védőfelszerelést egyszerre csak 1 fő tud használni (pl. heveder), addig egy ezen csoportba tartozó (pl. korlátrendszert) eszköz akár több embert is védeni tud egy időben.

A korlátoknak is sok fajtája van a leesésvédelmi piacon. Léteznek kötőelemmel rögzíthetők vagy nehezékes rendszerű korlátok.

Vannak lehajtható és fix korlátok, továbbá itt is léteznek különböző megoldások a különböző szerkezetekre (5a–b. kép).

Fontos kiemelni, hogy a gyártó előírásainak, valamint a jogszabálynak minden tekintetben tegyünk eleget, bármilyen leesésvédelmi rendszerről, eszközről beszéljünk, mert csak így tud maximális védelmet nyújtani.

Elengedhetetlen tudni olyan adatokat, hogy hány fő használhatja az adott rendszert vagy terméket egy időben, illetve például, hogy milyen irányú és mekkora igénybevételnek felel meg az adott termék stb.

Természetesen mindezen kis összefoglalón kívül is találkozhatunk különböző egyéb leesésvédelmi termékekkel, legyen szó vertikális vagy horizontális biztonsági hálókról, létrákról, különböző sínes rendszerekről, mellvédről vagy akár egy zöldtetős megoldásról, de a legfontosabb, hogy használjuk ezeket az eszközöket, és mindig kérjük ki szakember véleményét, ha leesésvédelemről van szó, mert ezzel életet menthetünk!

 

www.rothoblaas.com