Bejön az otthonfelújítási támogatás: aki teheti felújít jövőre

615

Kedvezően fogadták a január 1-től életbe lépő új, otthonteremtési támogatásokat a magánépíttetők. A legtöbben az otthonfelújítási támogatást szeretnék igénybe venni, akiknek a fele a maximális 3 millió forintos támogatási összeg felhasználását tervezi – derül ki a Mapei Kft. gyorsfelméréséből. A vállalat kisebb otthonépítési és jelentős felújítási boomra számít.

A megkérdezettek 82 százaléka hallott az új támogatásokról, 61 százalékuk értékeli pozitívan, 25 százalék semlegesen, 13 százalék pedig negatívan.

A felmérés módszertana
A felmérés önkitöltős online kérdőívvel készült. Mintavétel: a felmérésben 125 fő magánépíttető, a Mapei Kft. hírlevél olvasói kerültek megkérdezésre. Az adatfelvétel ideje: 2020. november. A felmérés nem reprezentatív.

A válaszadók 26 százaléka tervezi, hogy biztosan igénybe veszi valamelyik kedvezményt, 35 százalék azonban még bizonytalan. A megkérdezett magánépíttetők 39 százalék biztos benne, hogy nem vesz igénybe semmilyen támogatást. Többségében (80%) azért, mert nem jogosultak kedvezményre, vagy nem terveznek felújítást a következő két évben (14%). A megkérdezettek 5 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tudja előfinanszírozni a felújítást önerőből.

A kedvezmény igénybevételét tervezők 80 százaléka a vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást szeretne igénybe venni. A válaszadók három százaléka új építésű ingatlanokra járó áfakedvezményt, további három százalék pedig csok mellett visszaigényelhető áfát tervezi felhasználni. A válaszadók 14 százaléka még nem döntötte el melyik kedvezményt szeretné igénybe venni.

Az otthonfelújítási támogatás felhasználását tervezők 48 százaléka a maximális hárommillió forintos támogatási összeggel kalkulál. 5 százalékuk tervezi 1 millió forintnál kevesebbet támogatás igénylését.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az otthonteremtési program új elemei lökést adnak az építőiparnak. Az otthonfelújítási támogatással jelentősen bővül a kedvezményezettek köre, olyanokat is felújításra ösztönözhet a program, akik korábban nem terveztek munkálatokat. Mindezek hatására újra fellendülhet a lakásépítési és felújítási piac, ami kisebb otthonépítési és számottevő felújítási boomot eredményezhet.

A kereslet várható élénkülése előreláthatóan nem okoz nehézségeket az építőanyag ellátásban. A szakemberhiány ezzel szemben várhatóan erősödni fog, nő a várakozási idő, amely jelenleg 119 nap a Mapei Kft. korábbi felmérése szerint.

 

További információ: www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség