Minden épületszerkezetnek számos, időnként egymásnak ellentmondó feltételnek kell megfelelnie. Lehetséges vajon egyszerre megfelelő hő- és hangszigetelés, nyári átmelegedés elleni védelem, tűzvédelem, továbbá földrengésbiztonság szempontjaiból is megnyugtató végeredmény elérése?

Mindinkább terjedőben van a vasbeton koporsófödémes szerkezeti kialakítás, mely magas komfortfokozatot és életminőséget nyújt. Magas felülettömegének köszönhetően a vasbeton födém lényegesen kedvezőbb hangszigetelő és hőtároló képességgel bír, mint az ácsolt, hagyományos fa könnyűszerkezetek, valamint a tűzzel és a földrengéssel szemben is nagyobb biztonságot ad.

Fontos azonban ebben az esetben is megjegyeznünk, hogy amennyiben a tetőnk rétegrendjében a fa tartóváz (gerendák, pallók) közé helyezzük be a hőszigetelést, akkor a fa lényegesen rosszabb (kb. tízszer rosszabb, mint a hőszigetelés) hőszigetelő képessége miatt hőhidas szerkezetet kapunk.

HŐHÍDMENTESSÉG ELÉRÉSE

A hőhídmentesség elérése érdekében lépésálló poliuretán táblákkal a vasbeton födém külső síkján megszakítások nélküli, homogén hőszigetelő réteg hozható létre, vagyis a hőszigetelés összefüggő burkot alkot a tetőnk körül.

A táblákat körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel alakították ki, így még a táblacsatlakozások mentén is biztosítható a hőhídmentesség. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30–50 százalékkal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik (λ=0,022W/mK), így akár vékonyabb rétegben is elérhető a kívánt hőátbocsátási tényezőjű szerkezet.

BEÉPÍTÉS

A magyar TNM rendelet közel nulla energiaigényű épületek szintjének teljesítéséhez /U=0,13 W/m2K/ 16–18 cm vastag poliuretán tábla beépítése szükséges. A kivitelezést a párazáró réteg fektetésével kell kezdeni, mely a vasbeton felületre kerül.

Ezután elhelyezzük és egymásba illesztjük a BACHL tecta-PUR lemezeket. Az elemeken kétoldalt alufólia kasírozás, felső oldalukon alátéthéjazatként funkcionáló, átlapolással és öntapadó ragasztószalaggal rendelkező fedőfólia található. Az ellenléceken és a hőszigetelésen keresztül hatoló dűbelekkel a vasbeton födémhez történik a rögzítés.

Az ellenlécek magassága biztosítja az átszellőztetett légrést, amely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket, és felrakjuk a cserepeket.

A poliuretán táblák minden épülettípusra, mind újépítésnél, mind felújításnál kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó magastetőről, lapostetőről, födémről, padlóról egyaránt. A megoldás családi, társas-, illetve irodaházaknál is kiválóan alkalmazható a magas hőtechnikai, műszaki tartalomnak, a gyors, egyszerű kivitelezhetőségnek, a hosszú élettartamnak, valamint magasabb életminőségnek köszönhetően.

 

www.bachl.hu