“A Roto csoport három divíziója a 2023-as pénzügyi évet arra használta fel, hogy stratégiai akvizíciókkal, termékfejlesztésekkel és a szolgáltatási kínálat bővítésével tovább növelje vonzerejét” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Eckhard Keill, a Roto Frank Holding AG igazgatótanácsának tagja a 18. Nemzetközi Roto Szakmai Sajtónapot Grazban. A divíziók jó teljesítményt értek el az ismét kihívásokkal teli piaci környezetben. Tekintettel az európai és kínai építőipar nehéz helyzetére, a csoport nettó árbevételének szeptember végi, mintegy 2%-os növekedése alaposan örvendetesnek mondható – értékelte a helyzetet a vezérigazgató.  

Dr. Eckhard Keill vezérigazgató, Roto Frank Holding AG

A várakozásoknak megfelelően a Roto Frank Fenster- und Türtechnologie GmbH (FTT) és a Roto Frank Dachsystem-Technologie GmbH (DST) számos ügyfele sikeresen ellensúlyozta az új építkezések csökkenése miatti keresletcsökkenést az épületfelújításokban való fokozott részvétellel. A Roto Frank Professional Service GmbH (RPS) szintén jelentős növekedést ért el ez évben, melyhez nagy mértékben hozzájárult a növekvő igény a régebbi ablakok cseréje iránt – mondta Dr. Eckhard Keill.

A Roto vezérigazgatója szerint azonban az építőipari beszállítóipar és az építőipari szakmák kapacitásainak fenntartása szempontjából kulcsfontosságú a magántőke mozgósítása Európában. “A politikusoknak sürgősen hozzá kell járulniuk ehhez a mozgósításhoz azzal, hogy megbízható energia- és támogatáspolitikát folytatnak” – hangsúlyozta. Ezt a megbízhatóságra épülő magatartást követik a Roto csoporthoz tartozó vállalatok is, mely a mostani nehéz időkben még nagyobb jelenetőséggel bír, a partnereik különösen nagyra értékelik.

A politikai döntéshozók számára világosnak kell lennie, hogy átlátható döntésekkel és okos ösztönzőkkel kell aktívan ellensúlyozniuk a fogyasztók továbbra is vonakodó költekezési hajlandóságát. Ellenkező esetben a jövő szempontjából fontos ágazatok és vállalatok károsodását kockáztatják. “Az építőipar teljes értéklánca mentén működő egészséges vállalatok nélkül nem lehet megoldani az olyan problémákat, mint a lakáshiány és a túlzott károsanyag-kibocsátás. Az építési termék gyártó ipar és az olyan vállalatok, mint a Roto, fontosak a jövő szempontjából, mivel a sürgető problémák megoldásának részét képezik.” Ha az épületfelújítás Európában végre felgyorsulna, számos vállalat gazdasági léte lenne biztosítva.

Azonban nem csak a politikusoknak kell cselekedniük, hanem az értékláncban szereplő vállalatoknak is. A fogyasztókkal és a befektetőkkel kapcsolatban állóknak kell segíteniük abban, hogy a felújítás kikerüljön abból a rossz pozícióból, amelybe a politikának köszönhetően került. Sok szó esik az átszervezésekkel járó terhekről, ezzel szemben alig esik szó az elérhető hozzáadott értékről. “Új felújítási vágyra van szükségünk, a klímavédelem iránti vágyra! Most különösen fontos, hogy iparágunk szereplői megbízható partnerként ajánlják magukat mindazok számára, akik komolyan veszik a klímavédelmet és tenni akarnak ennek érdekében.”

A tulajdonosváltás egy lehetőség az új minimumkövetelmények teljesítésére

Az Európai Parlamentben megvitatott, az épületekre vonatkozó minimumkövetelményeknek középtávon minden lakóingatlanra vonatkozniuk kell – emelte ki Dr. Eckhard Keill, a Holding álláspontját ismertetve.  Ez teremtené meg az alapot egy élhető lakótér biztosításához. Dr. Keill szerint elképzelhető, hogy például egy ház eladását vagy öröklését is fel lehetne használni, hogy az épületeket a minimumkövetelmények felé vagy azokon túl fejlesszék.

“Mindenki, aki régebbi házat vagy meglévő lakást vásárol, olyan teret szeretne kialakítani, amelyben jól érzi magát. Vagy úgy akar pénzt befektetni, hogy bérbeadással hosszú távon megtérüljön. Ennek megfelelően a vevőket lehetne a legjobban motiválni arra, hogy az ingatlanok jövőbeni fenntarthatóságába fektessenek be. Egyértelmű, hogy a politikának e téren is kötelezettsége van.”

Ablakcsere különösen népszerű

Az ablak- és ajtógyártók valószínűleg más iparágaknál hamarabb profitálnának a felújítási piac élénküléséből. Az energetikai tanácsadók arról számolnak be, hogy a régebbi épületelemek újakra cserélése különösen népszerű a tulajdonosok körében. “Ezt jól megértem, hiszen iparágunk nemcsak az energiatakarékosságot segíti, hanem a helyiségek esztétikai feljavítását és egyben jobb lakókomfortot is biztosít – ez igazi aduász.”

A rövid élettartamú, célzott termékkörre vonatkozó támogatások veszélyei

Dr. Keill úgy véli, hogy az egy-két éves, „rövid élettartamú” támogatási programok és bizonyos termékek kiemelt támogatása – mint például jelenleg a hőszivattyúk támogatása Németországban – végső soron kontraproduktív. A különböző európai kormányok által alkalmazott megközelítésből egyértelműen kiderül, hogy „haladás” mindig akkor történik, ha a lakástulajdonosoknak és a befektetőknek viszonylag szabad kezet adnak a szakemberek által kidolgozott felújítási forgatókönyv végrehajtásához.

“Ma már a laikusok is tudják, hogy egy régi ablakokkal rendelkező, szigeteletlen házba nem feltétlenül van értelme először hőszivattyút vásárolni” – adott hangot meggyőződésének a Holding vezérigazgatója. Egyes háztulajdonosok mégis hajlanak arra, hogy pusztán az állam által kínált magas támogatások miatt nem megfelelő döntést hozzanak. Egy képzett energetikai tanácsadó mindig a leghatékonyabb intézkedés megvalósítását javasolná először, figyelembe venné ügyfele pénzügyi lehetőségeit is. A politikusok nem képzettek és nem is felelősek az ilyen tanácsadásért.

Dr. Keill ezért új munkamegosztást szeretne látni a következő években: “Ha a politikusok arra koncentrálnak, hogy világossá tegyék, mi az ökológiai cél, és hogyan akarják elkerülni a szociális nehézségeket, akkor elvégezték a munkából a maguk részét. Minden másra ott vannak a szakemberek, akik felelősségteljesen új otthonokat tudnak létrehozni, vagy a meglévő épületeket alkalmassá tudják tenni a jövőre nézve.” A Roto-nál sok jól képzett szakember van, akik megbízhatóan azok mellett állnak, akik a jövőt nem csak tervezni, hanem építeni is akarják.

Minden eddiginél jobb helyzetben vagyunk az elkövetkező éveket tekintve, amikoris az épületfelújításnak hatalmas lendületet kell vennie, és az építési termék gyártó ipar az ökológiai problémák megoldásának részeként tölti be szerepét” – emelte ki a vezérigazgató. Ennek mentén megvalósult legutóbbi beruházások a termékportfólióba, szolgáltatásokba, nemzetközi jelenlétbe és a fenntarthatóságba tovább javították a Roto három üzletága sikerkilátásait. A fejlesztéseknek köszönhetően a 2024-es pénzügyi évre ismét egyszámjegyű nettó árbevétel-növekedést vár a Roto Csoport.

Továbbra is megbízható partner

Christoph Hugenberg, a Roto Frank Dachsystem-Technologie (DST) vezérigazgatója

A helyzet egy hónap alatt “kiválóról” “kihívássá” változott, mondta Christoph Hugenberg, a Roto Frank Dachsystem-Technologie (DST) vezérigazgatója a Roto sajtónapon. A vállalatcsoport többi üzletágához hasonlóan továbbra is mindent megtesz, hogy megbízható partnere maradjon ügyfeleinek. Ennek érdekében a vállalat új, fenntartható megoldásokba fektet be és optimalizálja a folyamatait a partnerei minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében.

Válságálló és megbízható

Christoph Hugenberg felidézte a 2022 júliusáig tartó időszakot: a könnyen beépíthető tetőablak-megoldások iránt addig még dübörgött a kereslet, majd 2022 augusztusában ez hirtelen véget ért, a kereslet egyik pillanatról a másikra összeomlott. A világjárvány csúcspontján a kereskedők az ellátási szűk keresztmetszetek miatti aggodalomból maximálisan feltöltötték készleteiket. Ezzel egyidejűleg az építőipar drámaian visszaesett – a finanszírozás már nem volt megfizethető az építkezők számára, az építőipari árak robbanás szerűen megemelkedtek, a politikai döntések pedig további bizonytalanságot eredményeztek. A kereskedők emiatt még mindig túl sok anyagot tartanak raktáron a mai alacsony keresleti helyzethez képest, mely készlet csak lassan csökken.

A jelenlegi helyzet nem kielégítő a Roto számára, de egyúttal nem is drámai. “Biztos lábakon állunk, és továbbra is az a megbízható partner leszünk, akit ügyfeleink a válság alatt és után is elvárnak tőlünk” – hangsúlyozta Hugenberg.

A fenntarthatóság a Roto termékcsalád szerves részévé válik

“A jövőben még inkább a fenntarthatósági szempontokra fogjuk összpontosítani a termék-kínálatunkban” – emelte ki Christoph Hugenberg. Még ha a vásárlók egyelőre nem is igénylik, a helyzet egyértelmű, hogy az építőipari termékeknek bizonyítottan környezetkímélőnek kell lenniük.

A Roto ökológiai úttörőként szeretne élen járni, ezért a tetőablak-gyártók közül elsőként alávetette magát a Sentinel Haus Institut QNG ready minősítésnek, és bizonyította, hogy a Roto összes terméke (Designo R8 tetőablak, Designo R6 tetőablak, RotoQ tetőablak, Exclusive lapostető nyílás, Designo tetőlétra és OnTop lapostető ablak) megfelel az alacsony károsanyag-kibocsátású építési termékekre vonatkozó QNG 313 tanúsítvány szigorú követelményeinek. Ennek köszönhetően a termékek időigényes ellenőrzés nélkül használhatók a fenntartható épületek állami minőségi védjegyével (QNG) ellátott új építési projektekben.

Összhangban a napelemekkel

A napelemes rendszerek és a tetőablakok megjelenése közötti összhang megteremtése érdekében a Roto kifejlesztett egy speciális burkolólécet, amely jól harmonizál a tetőn elhelyezett fotovoltaikus rendszerekkel. A 2024-től elérhető megoldást a szakemberek egyszerűen építhetik be.

Tetőablak, mint fűtés

Hamarosan piacra kerül az új “Roto Designo Heat” tetőablak is, amely az infravörös üvegnek köszönhetően igazi szenzáció lehet a tetőtér-átalakítások és felújítások terén. Ahelyett, hogy a tetőtérben drága fűtésrendszerek csöveit kellene lefektetni, a tetőablak nagy teljesítményű infravörös ablaka a jövőben átvenné a fűtési funkciót. Az épülettulajdonosok így egyetlen tetőablakkal három legyet üthetnek egy csapásra: napfényt, friss levegőt és kellemes meleget. További pozitívum az újonnan nyert alapterület és a lakótér letisztult megjelenése. Az ablaküveg különösen hasznos a fotovoltaikus rendszer telepítése esetén. A saját maga által megtermelt energiát a fűtéshez és a melegvíz előállításához lehet felhasználni.

“Roto Designo Heat” tetőablak
Háromrétegű üvegezés infrával 

A “Roto Designo Heat” háromrétegű üvegezéssel készül. A lakótér felé néző üveget láthatatlan fémoxidból készült nanobevonattal látják el. A bevonatot elektromosság melegíti fel maximum 48 °C-ra, és belülről infravörös sugárzást bocsát ki. A másik két üveg az összes infravörös sugárzás 97 százalékát visszaveri a lakótérbe – gyakorlatilag előmelegítési idő nélkül. Így a falak, a bútorok és a bent tartózkodó személyek teste egyenletesen melegszik fel, ami pozitív hatással van a lakókomfortra.

A szakemberek ugyanúgy szerelik az infravörös üveggel ellátott tetőablakot, mint egy klasszikus elektromos tetőablakot. A csatlakoztatás és az üzembe helyezés is a szokásos módon történik. A fűtési funkciót igény szerint termosztát vezérli.

E megoldásnak köszönhetően a korábban kihasználatlan padlástér könnyen átalakítható és a lakáspiac számára elérhetővé tehető. A fosszilis tüzelőanyagok, mint a földgáz vagy a fűtőolaj használata is nélkülözhető: a rendszer teljes mértékben “zöld”, a “Designo Heat” tetőablak egyszerűen megújuló forrásokból származó elektromos árammal működik, ami különösen klímabaráttá teszi. A bevált Roto prémium minőség és a szintén bevált és megbízható infravörös technológia kombinációja a kívánt hosszú élettartamot is garantálja.

Világszerte erős piaci pozíció

Marcus Sander ügyvezető igazgató

Az évek óta felgyorsított digitalizációnak és automatizálásnak köszönhetően a Roto 18 üzemével, 31 logisztikai elosztóközpontjával és több, mint 30 értékesítési helyszínével világszerte rendkívül gyorsan tud reagálni a változó igényekre. “Ott termelünk, ahol a rendszereinkre szükség van, és minden termékcsaládban egyenletesen magas szintű szállítási szolgáltatást biztosítunk” – fejtette ki Marcus Sander ügyvezető igazgató a Roto sajtónapon. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel a vállalat portfóliója jelentősen bővült. A vezérigazgató 2023-ban úgy véli, hogy a nagyfokú megbízhatóság, a termékválaszték fejlesztése és a kivételes szolgáltatás volt az oka az új ügyfelek megszerzésének.

Moduláris elv, mint alap

A Roto a termékfejlesztése során hű marad a “moduláris elvhez”, mert annak gazdasági előnyei az ügyfelek számára kiemelkedőek: ha a vasalatelemek különbözőek, akkor a különböző nyílástípusok és valamennyi keret gyártásához felhasználhatók, mely növeli az alkatrészgyártás költséghatékonyságát.

A 2024 márciusában Nürnbergben megrendezésre kerülő Fensterbau Frontale kiállításon a Roto további érdekes innovációkat mutat be, és demonstrálja, hogy a vasalat és a tömítés hogyan működhet együtt a funkcionális megbízhatóság és a könnyű használat optimalizálása érdekében.

Testre szabott megoldások új követelményekhez

A standard választék moduláris felépítéséhez hasonlóan a vállalat fenntartja azt az elvet, hogy az ügyfelek a speciális igények esetén is számíthatnak a Roto partnerükre. Sander hangsúlyozta: “Vagy már létezik a tökéletes megoldás, vagy az ügyféllel közösen fejlesztjük ki”. Példaként említette a Roto Aluvision divízió részeként működő Roto Object Business tanácsadó csoportot, ahonnan folyamatosan érdekes feladatok érkeznek az alumínium ablakgyártóktól. A Roto Aluvision projektspecifikus termékfejlesztéseit átfogó szolgáltatások egészítik ki, amelyekkel az Object Business 2014 óta támogatja az ügyfeleket világszerte, a termékötlettől a beépítésig.

A Roto tesztelési szolgáltatások széles választéka

Az ügyfelek a Roto tesztlaboratóriumaiban ablak- és ajtórendszereiket funkcionálisan is tesztelhetik világszerte. Minden vizsgálatot a hatályos nemzeti és nemzetközi szabványoknak és irányelveknek megfelelően végeznek el. Egyes vizsgálóközpontok, mint például a Leinfelden-Echterdingenben és Kalsdorfban találhatóak, akkreditáltak. Az ügyfelek ezért ott elismert tanúsítványokat is kaphatnak, pl. arról, hogy egy ablak alkalmas-e a betörésvédelmi követelmények teljesítésére az RC 4-ig. “A Roto egyedülálló szolgáltatást hozott létre a különböző helyszíneken található vizsgálóhelyiségekkel, ami segít az ügyfeleknek időt és pénzt megtakarítani.” – emelte ki Sander.

Beruházások az éghajlatvédelem és a megbízhatóság érdekében

A Roto a következő évben világszerte folytatja telephelyeinek fejlesztését az klímasemlegesség és az ellátás biztonsága érdekében. A megújuló energiákból származó villamos energiát termelőüzemek hozzájárulnak az éghajlatvédelemhez, de az ellátás biztonságához és ezáltal a Roto megbízhatóságához is. A teljes rugalmasság fenntartása érdekében a digitalizáció és az automatizálás terén is tovább haladnak.

Roto Frank Austria GmbH kalsdorfi üzeme

A Roto befektet az éghajlatvédelembe és az ellátás biztonságába. Például a kalsdorfi üzem területén a Roto Frank Austria GmbH három saját vízerőművet, egy tetőre szerelt és egy földre telepített fotovoltaikus rendszert üzemeltet. A jövőben egy biomassza fűtőmű biztosítja a CO2-semleges hőellátást. Az alapkőletételre 2023. augusztus 2-án került sor.

 

Forrás: Roto