A hazai épületállomány jelentős részét képezik a történeti épületek, ezen belül is az 1850-től az első világháborúig tartó korszakban épült historizáló építmények. Ezeknek igen karakteres elemei a nyílászárók, amelyek nemcsak az épület működésében töltenek be kulcsszerepet, hanem annak megjelenését is alapvetően meghatározzák. A jellemzően kapcsolt gerébtokos ablakok azonban gyakran esnek áldozatául a felújításnak, aminek az egyik oka az, hogy eddig nem állt rendelkezésre olyan megoldás, amely ötvözi magában a korszerű követelményeknek, hőtechnikai elvárásoknak való megfelelést és az esztétikai szempontokat. Ezen a helyzeten változtat a hazai fejlesztésű Denkstil ablakrendszer, amelyet az MG Építész Kft. sokéves mérnöki, építészeti szakmai és műszaki szakértői tapasztalatára, tudományos kutatás-fejlesztési folyamatra alapozva dolgozott ki.

Ennek során nemcsak a legkorszerűbb csúcstechnológiát, hanem az asztalosmesterség legnemesebb hagyományait is ötvözte a folyamatba egy háromgenerációs családi vállalkozás, a T-Bútor KFt. bevonásával. Az eredmény: esztétikailag a műemléki környezetbe tökéletesen illeszkedő, ugyanakkor a legkorszerűbb követelményeket is kielégítő, az adott projekthez ráadásul rugalmasan adaptálható, minőségi és tartós nyílászáró-rendszer, a Denkstil. A fejlesztéssel érintett épületállomány óriási, hiszen nemcsak a történelmi Magyarország, de a hajdani Monarchia összes kisvárosában és nagyobb településén is a belvárosi épületek, közintézmények, iskolák érintettek lehetnek.

A jelenlegi helyzet

Az utóbbi években a történeti és műemlék épületek ablakcseréje már tömeges igényként jelentkezik.  A jellemzően kapcsolt gerébtokos ablakok felújítása jelenleg még ideális esetben is úgy történik, hogy kiváló asztalosmesterek legyártják az eredetivel megegyező méretű ablakokat, majd az eredeti 2 mm-es könnyű üveg helyett nehéz hőszigetelő üveget építenek bele. Emiatt a hibás méretezés miatt elvetemednek a szerkezetek, a beszerelés után egy évvel sokszor már nem nyílnak, megereszkednek az ablakok, ami mindkét félnek megterhelő garanciális vitához vezet. Ezek az egyedileg gyártott ablakok drágák, ugyanakkor messze elmaradnak a műszaki lehetőségektől és a használati igényeket sem képesek kiszolgálni.

Bagolyvár Fogadó, Zirc  Forrás: MG Építész Kft.

A jogszabályi környezet sem könnyíti meg a helyzetet, ugyan örökségvédelmi szempontból szabályozza a védendő épület megjelenését, műszaki szempontból pedig előírja az energiatakarékos megoldásokat.

Sajnos számos történeti ablak áldozatául esik a meggondolatlan cseréknek. Amennyiben a csere műanyag nyílászáróra történik, problémaként jelentkezhet a penészedés, továbbá súlyos városépítészeti, arculati problémák és az abból fakadó értékcsökkenés miatti jogviták a tulajdonostársak között. Amennyiben egyrétegű lesz az új ablak, problémaként jelentkezik a hőhidasság, hiszen az új szerkezet 6-8 cm-es vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően csillapítani tudja a kinti és benti hőmérséklet különbségét. Ennek köszönhetően gyakori az, hogy az ablakcsere után sem csökken a fűtésszámla, és ráadásul penészedés is megjelenik az ablakbélleten.

Bagolyvár Fogadó, Zirc Forrás: MG Építész Kft.

A kétrétegű történeti ablakok cseréjének további nehézségei:

  • A külső szárny sokszor díszítő szerepű osztólécekkel tagolt, így különösen ügyelni kell arra, hogy a külső megjelenés ne változzon meg;
  • Társasházak esetében a teljes ablak cseréjéhez a tulajdonostársak hozzájárulása szükséges;
  • Gépi és túlnyomással szellőztetett terek esetében ügyelni kell rá, hogy ne jusson be a két ablak közé a belső tér páradús levegője, mert ott a pára kicsapódik;
  • A belső szárnyakat filtráció ellen tömíteni kell;
  • A 22 mm vastag régi üvegezés helyett a legvékonyabb hőszigetelő üvegezés is 2 x 3 mm-es, ami legalább háromszoros súlytöbbletet jelent. Ezt az új szerkezetnek meg kell tudni tartani.

A kutatás-fejlesztés eredménye: a Denkstil technológia

Kutatások által megalapozva készült el a Denkstil ablak prototípusa, majd a beépített változatok. A végleges prototípus vizsgálata a Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma Termékvizsgáló Részlegében történt meg.

A nyílászárók alapanyaga prémium minőségű, Németországban 1500 méteres magasság felett növő lucfenyő, azonban lehetőség nyílik vörösfenyő, csertölgy vagy kőris alapanyag választására is.

Az ablakok készítése során a kézi megmunkálás aránya igen magas, 60%-os arányt képvisel. Ezeket a munkákat kizárólag kiváló, asztalos végzettségű szakemberek végzik. A Denkstil ablakok klasszikus jegyekkel, például ollós csapos kötésekkel készülnek. A profilokat az adott épülettípushoz egyedileg lehet elkészíteni. Mindez egy lassabb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb technológiai folyamatot jelent, ahol a faanyag egy sokkal nyugodtabb megmunkáláson megy át, nem kap „sokkot” a megmunkálás során, ki tudja pihenni a feszültségeket.

Az ablakok korszerű hőszigetelő üvegezést kapnak, amelyet a szatymazi CE Glass készít, míg a vasalatok Winkhaus rendszerrel, rejtett pántokkal készülnek. Olyan speciális megoldásokra is lehetőség van, mint amilyen a bukó, majd szabályozhatóan nyíló kialakítás. A beépítés a német RAL Sanierung, illetve Neubau szabvány szerint történik. A gyártó minden ablakra garanciát vállal, amelynek feltétele az éves rendszeres dokumentált szervizelés.

 

További információ: www.denkstil.hu

 

 

Forrás: MG Építész Kft.