Egy magyar építőipari nagyvállalatot bíztak meg Szerbia egyik legfontosabb tudományos létesítményének kivitelezésével. A KÉSZ Csoport szerbiai leányvállalata idén augusztusban kezdi meg az újvidéki Tudományos és Technológiai Park 8 millió euró értékű, befejező beruházását, amelynek a szerb kormány gazdasági és tudományos szempontból is nagy jelentőséget tulajdonít.

Idén januárban adták át az újvidéki Tudományos és Technológiai Park első szakaszát, amely háromezer hallgató és 400 oktató befogadására alkalmas. A komplexum várhatóan jövő márciusban készül el, amelynek kivitelezésén idén augusztustól dolgozik a KÉSZ Csoport szerbiai leányvállalata. Az okos- és zöldépületet a szerb gazdaság versenyképességének világítótornyaként emlegetik, az országban csak négy hasonló típusú épület található.

A beruházás értéke 8 millió euró, amelyből a magyar vállalatcsoport minden építészeti, elektromos és mechanikai munkálatot megvalósít. A most induló második szakasszal elkészül a létesítmény teljes belső kivitelezése. A beruházás célja azon tudományos projektek fejlesztése, amelyek a szerbiai felsőoktatási intézményeket mozdítják előre, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet végeznek. Lehetőséget kíván biztosítani a szerbiai és a külföldi befektetőknek, start up vállalkozásoknak és intézményeknek is.

A beruházás az Európai Befektetési Bank társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

Forrás: KÉSZ Csoport