Közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot

480

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) MTI-hez eljuttatott közleményében adott tájékoztatást arról, hogy közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot, a projektet magyar-román összefogással valósítják meg ez év végéig.

A társaság ismertette: a projektre uniós pályázaton nyertek támogatást, a Kövizig 670 ezer, a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság 1,3 millió eurót. A magyar oldali fejlesztéshez önerő is társult 60 millió forint értékben.

A beruházás során felújították a Békés megyében, a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található szanazugi árvízvédelmi központot. Emellett rekonstruálják és gépesítik a romániai vízgyűjtőn található Tulcai zsilipet, amelynek nemcsak ár- és belvíz idején jut jelentős szerep, aszályos időszakokban segíti Szalonta és Sarkad térségét, a mezőgazdasági területeket öntözővízzel ellátni.

A beruházás magyar oldalon befejeződött, a romániai területeken a közbeszerzési eljárások nem várt elhúzódása miatt jelenleg a műtárgyak építése zajlik, de az év végéig ott is befejeződnek a munkálatok.

A fejlesztés révén csaknem 147 ezer ember árvízi biztonsága javul.

 

 

Forrás: MTI