Gazdag ország

802

Boldog lehet az a nép, amely olyan országban élhet, ahol majdnem mindenre jut pénz, olyan dolgokra, amelyek szépítik, gazdagítják az országot.

Érdeklő­déssel figyelem az építőipar teljesítményét, én már csak ezen a szemüvegen át tudok nézni. Bár tudom és tapasztalom, hogy mennyire leromlott a szakma, a szakmai tudás, mégis nagyszabású projektek jönnek sorban létre. Örömmel látom, hogy azok a vidéki kastélyok, amelyek felújításának érdekében egy külföldi szállodalánc képviselőjének oldalán évekig jártam le a lábam, sorra nyílnak meg (Füzérradvány, Dég, Szabadkígyós). Nem térek ki a nagy fut­ballstadionokra, de olvasom, hogy generáltervezőt keresnek a dél-baranyai, határ menti 1700 fős lélekszámú faluba (Vajszló) építendő 33 m-es medencéjű fedett uszoda, egy 20×40 m-es kézilabdacsarnok és egyéb kiegészítő létesítmények (50 fős sportszálló, kondi­terem, szauna, kültéri foci és kézilabda pálya, 400 m-es futókör) kiviteli terveire. Ez a létesítmény egy lesz a többi 51 hasonló között. Bizonyára állandó kihasználtságra számítanak.

Csodálom a Budai Vár új létesítményeit, amelyek semmiben sem hasonlítanak a mai kor építészetére, de fel­használják a korszerű építőanyagokat a régvolt épületek láttatására. Sok pénzbe került a Királyi Lovarda, a Testőrlaktanya építése és folyamatba helyezték a József főherceg palotájának felépítését is. Ezek az épüle­tek szoborként állnak helyükön, funkciójuk szerint rendezvényeket tartanak majd bennük. Kiknek és minek? Ez utóbbira az a válasz, hogy nincs már olyan város a világon, amelyikben a leglátogatottabb idegenforgalmi helyeken romok találhatók. Azt el kellett tüntetni. De így? A három épület helyén biztosan meg lehetett volna építeni egy korszerű, de a környezetbe illő épületet a kitelepítendő Széchényi Könyvtár elhelyezésére. És mennyi költözési költséget is meg lehetett volna takarítani. Látható még a várban sok-sok építési daru, megvalósít­ják a Hauszmann-tervet, számlálatlanul ömlik a pénz oda.

Öröm látni, hogy rendeződnek az ország, a főváros elhanyagolt területei. Tiszta udvar, rendes ház. Csak med­dig? Ki és hogyan fogja üzemeltetni, fenntartani ezeket a létesítményeket. Az állam, az önkormányzatok? Nem ez utóbbiak pénzén épültek. Gondoljunk csak Vajszlóra. Mennyi költsége lesz ezzel a falunak, egyáltalán men­nyi fiatal lakik egy vasúttal nem érintett községben? De a vári épületeket is fenn kell tartani. A rendezvények­ből? Bizonyára nem.

Az önkormányzatok is látszólag gazdagok. Minden nap végigsétálok egy budai téren, ahol a kb. másfél éves felújítás alatt, vagy a hozzá nem értés miatt, vagy a csöpögtetett pénzforrások okán építettek valamit, majd feldúlták és újból építettek oda valami újat és felújították ismét. Később kezdődött az egész elölről. Először készült egy csodás játszótér, bekerítve. Majd rendbetették az oda vezető gyöngykaviccsal borított utakat. Majd feldúlták a játszótéren kívüli területet és részben gyeptéglával, részben vetett fűvel bevetették az összes szabad felületet. Nagyon szép, lélekemelő lett a tér. A gyöngykavicsot is újra terítették. Újabb dúlás és a játszótérre új játékokat hoztak. Új gumiőrleményes aljzatot terítettek. Az utakra újra kellett néhány teherautó gyöngykavics. Ezután teljesen felújították a tér körüli futópályát. Piros helyett zöld lett, de a gyepet és a gyeptéglás területet is megbontották, a gyöngykavicsos utakat felvonulásra és a bontási hulladék tárolására használták. Elkészült ez is, újabb gyöngykavics. És jött egy következő beavatkozás. A területen található foci- és kosárpályát újraépítet­ték, új kerítéssel, új burkolattal, sőt a gyeptéglás területre fitneszeszközöket is telepítettek. Gyöngykavics. Az eddigi utolsó beavatkozás is az utak feldúlásával és újabb gyöngykaviccsal járt. A vetett füves részen kikerítet­tek egy kutyafuttatót. Mi lett volna, ha az egészet előre tervezve, szakemberek bevonásával organizálva való­sították volna meg? Valószínűleg egy újabb hasonló térre jutott volna pénz. Vagy a megspórolt, a túlköltekezés visszafogásával juthatott volna az egészségügyi létesítmények erőteljesebb felújítására (Kapás utcai rendelő, Kútvölgyi úti kórház stb.). És még sok minden fontosabb dologra.

Bálint Péter

Forrás: Magyar Építéstechnika 2021/10