A beszerzési nehézségek, az építőanyagárak növekedése és a szakemberhiány fékezi leginkább az építőipart

321

Az alvállalkozói díjtételek, a saját tevékenységek, valamint az alapanyagárak is tovább nőttek az ÉVOSZ által az építőipari vállalkozások körében készített friss felmérés szerint. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét: a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt.

Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezéseket megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg. Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta: habár az év első felében tapasztalt drasztikus árváltozások mértéke mára csökkenni látszik, részben a kormányzati intézkedések hatására, 2021 év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz.

Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatja be a tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők által tapasztalt helyzetet. A megkérdezettek mintájában kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. A válaszadók 75%-a a kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy Pest megyei székhellyel rendelkezik.

Budapesten a 2021. I. félévi építőanyag-árak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedett, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik.

A cégek nettó árbevétele az előző évhez képest jobban csökkentek a budapestiek körében, mint az ország többi területén működő vállalkozásnál. Országosan átlagosan 6 %-kal emelkedett az ágazatban működők árbevétele.

Nettó árbevétel várható változása 2021. évben (előző évhez képest) Forrás: ÉVOSZ

Az árbevétel csökkenéséről elsősorban a budapesti vállalkozások számoltak be, nekik viszont az árbevétel-arányos jövedelmezőségük magasabb szintet képvisel. A jövedelmezőség az idei évben a válaszadók közel felénél várhatóan nem fog javulni, sőt a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak.

Árbevétel-arányos jövedelmezőség várható változása 2021. évben (előző évhez képest) Forrás: ÉVOSZ

A felmérés eredménye jól tükrözi, hogy a kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, azokat kénytelenek a nyereség rovására elkönyvelni. Az alacsony jövedelmezőségi szint egyébként is a piaci szereplők közül főleg a kivitelezőknél tapasztalható, 10% feletti értékről inkább az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be. „A válaszadók a tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését, és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt.” – tette hozzá az ÉVOSZ elnöke.

A cégek üzleti tevékenységét akadályozó tényezők (válaszadók hány százaléka jelölte meg) Forrás: ÉVOSZ

A vállalkozások az év hátralévő részében az építőanyag-árak megtapasztalt nagy mértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak – minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében. A magas szinten mozgó építési kereslet megfelelő minőségű kielégítéséhez fontos tényező a kiegyensúlyozott, kiszámítható építőanyag-piac, mely a közeljövőben remélhetőleg a régi mederbe kerül. Ehhez szükséges lépés az import áruk arányának csökkentése, illetve az szükséges import szomszédos, közeli országokból történő biztosítása.

Árváltozások 2021. I. félévben
(2020. év végéhez viszonyítva százalékosan)
Budapesti
összesítő
%
Országos
összesítő
%
a) Jellemzően használt építőanyag-csoportok árváltozása
Beton1119
Tégla917
Zsalukő1318
Gipszkarton1823
Falazóhabarcsok, adalékanyagok919
Bitumenes szigetelőanyagok1020
Hőszigetelő anyagok3845
Faanyagok86160
Tetőcserép1517
Meleg padlóburkolatok1518
Hideg padlóburkolatok1013
Szaniter áruk1316
Elektromos kábelek, vezetékek3535
Elektromos szerelvények1520
Gépészeti szerelvények2537
b) Személyi jellegű költségek változása
Segédmunkás munkás havi átlag bruttó bére912
Betanított munkás havi átlag bruttó bére811
Szakmunkás havi átlag bruttó bére912
Termelésirányító, műszaki vezető havi átlag bruttó bére1012
Létesítményfelelős (projektvezető) havi átlag bruttó bére912
c) Egyéb költségek változása
Alvállalkozói díjtételek összesen1628
Fuvarköltség1016
Építési törmelék elszállítása, lerakása1119
Iroda- és lakókonténer bérleti díja912
Építőgépek bérleti díja711
Banki költségek45
d) Saját tevékenység árváltozása
Tervezésnél912
Kivitelezésnél1014
Mérnöki szolgáltatásnál, lebonyolításnál811

 

További információ: www.evosz.hu

 

 

Forrás: ÉVOSZ