Rohamos drágulás jellemzi az építőipart és az ingatlanpiacot is

402
A különböző ingatlantípusok 2020 és 2021 első hónapjában mért átlagos négyzetméter ára az országos adatok alapján (Ft/m2) Forrás: ingatlannet.hu

A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év. A még mindig jelenlévő világjárvány ellenére az ingatlanpiaci árak korrekciónak indultak, az építőiparban pedig soha nem látott áremelkedéssel állnak szemben az építkezni vágyók. Miként befolyásolják az igényelhető állami támogatások és beruházások a hazai ingatlanpiacot és építőipart? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

Egyre népszerűbbek a nagyobb életteret biztosító otthonok

Az ingatlannet.hu országos ingatlanhirdető- és kereső portál 2021 első öt hónapjának statisztikái alapján, országos szinten a lakásokkal szemben a kertes házak iránti kereslet nőtt leginkább. A tavalyi év azonos időszakában mért átlagos négyzetméterárhoz képest a családi házak átlagára nőtt a legnagyobb mértékben, a drágulás mértéke e lakóingatlan típus esetében meghaladta a 16%-ot. Ezzel szemben a téglalakások 2021. január és május között mért átlagára a tavalyi adatokhoz képest 9,5%-kal, a panellakások esetében pedig 7,4%-kal nőtt.

A kínálati árakat tekintve, a kertes házak országos árszintje az első öt hónapban átlagosan 313 ezer forint volt négyzetméterenként, a téglalakásoké 634 ezer forint, míg a panellakások esetében 430 ezer forintot kértek a tulajdonosok négyzetméterenként. A kertes házak iránti kereslet fellendülésében a lakossági támogatások mellett a karantén-hatás is nagy szerepet játszott.

Nagyvárosban is inkább kertes ház?

A fővárosi használtingatlan-piacon – az országos áremelkedéshez képest – az idei évben csak kisebb mértékben emelkedtek a lakásárak. A téglalakások esetében januárban az átlagár négyzetméterenként 840 ezer forint volt, majd májusra 864 ezer forint. Ezzel öt hónap alatt a téglalakások négyzetmétere csupán 2,8%-kal nőtt. A panellakások esetében az első két hónapban emelkedtek ugyan a négyzetméter árak, viszont ezt követően csökkenésnek indultak. Január és május között összességében a panellakások átlagos négyzetméter ára 3,2%-kal emelkedett.

A lakásárakkal szemben a fővárosban meghirdetett kertes házak esetén ellentétes tendencia figyelhető meg. Míg a tavalyi év végén mért átlagos négyzetméterár 560 ezer forint volt, addig a 2021-es átlagárak 6,4%-kal ugrottak meg, ezzel meghaladva a 600 ezer forintos négyzetméter árat a családi házak esetén.

Soha nem látott áremelkedés az építőiparban

Az otthonteremtési támogatások kiterjesztése nem csak az ingatlanárak korrekciójára gyakorolt nagy hatást. Az építőiparban éppúgy több tíz százalékos áremelkedéssel találkoznak az építkezni vágyók, mint az ingatlanpiacon a lakást vásárlók. A 2021-es év elején az építőipart a természetes drágulás jellemezte, azonban a hónapok előrehaladtával már 40-60%-os drágulás ment végbe, leginkább a nyersanyagok tekintetében. Az anyagárak növekedése mellett a munkadíjak is az egekbe szöktek, hiszen a szakemberek néhol már kapacitáshiánnyal küzdenek.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu