Az Óváros tér Veszprém város szíve, amit szebbnél szebb műemléki épületek vesznek körül. Korábban piactérként funkcionált, mára fesztiválok helyszíne. Az Óváros tér 25–26. szám alatt két irodaépület átépítése és bővítése zajlott 2020 nyarán, ahová a dekorpadló kialakításához a Mapei termékeit használta a kivitelező.

Amikor elmegyünk egy idegen városba, mit szeretnénk elsősorban megnézni? Leggyakrabban a belvárost. És miért? Mert az a város szíve, amit egyszerre leng körül és tölt be a történelem atmoszférája és a jelen dinamikus pulzálása, a jelenkor városi életének sava-borsa.

Adatok

Referencia: Irodaépület átépítése és bővítése
Mapei termékekkel végzett munkálatok:
betonjavítás, dekoratív ipari padló
Helyszín: Veszprém
Kivitelezés éve: 2020
Beruházó: Pannon Térség Fejlesztéséért
Nonprofit Kft.
Generálkivitelező: VEMÉV-Szer Kft.
Ipari padló kivitelező: Beton-Dekor Art Kft.
Mapei partnerkereskedő: Pillér Kft.
Mapei kapcsolattartó: Doma András
Felhasznált Mapei termékek:
Esztrich: TOPCEM PRONTO, MAPECEM
PRONTO
Ipari bevonat: PLANIPATCH, PRIMER SN, ECO PRIM GRIP, MAPENET 150, MAPESIL AC, ULTRATOP LOFT F, ULTRATOP LOFT W, PRIMER LT, MAPEFLOOR FINISH 52 W,
MAPEFLOOR FINISH 58 W, MAPELUX OPACA

A történelmi épületek felújítása kétféleképpen történhet. Egyrészt a felújítás alá vont épület kiegészülhet egy teljesen elkülöníthető épületrésszel. Az ilyen megoldások esetén nagyon pontosan elkülöníthető a régi az újtól, a kettő párbeszédben, ugyanakkor karakterjegyeiben ellentétben is áll egymással. A másik megoldás, amikor a meglévő történelmi épületen belül alakítanak ki olyan újszerű megoldásokat, amelyek a régi elemekhez simulva egy harmonikus vizuális világot hoznak létre.

Az új megoldások ilyen esetben új anyaghasználatot, új vizuális nyelvet jelentenek, mégis összhangban vannak a meglévő, a múltat idéző formákkal és jelekkel.

Veszprémben az Óváros tér két új irodaépületében ez az utóbbi megújulás valósult meg, s e megvalósulás alapvető műszaki és vizuális alapját képezik az UTLRATOP LOFT felületek a Beton-Dekor Art Kft. kivitelezésében. Nem is választhattak volna a tervezők megfelelőbb belső kialakítást.

Csodáljuk meg ezeket a képeket, vagy még jobb, ha teszünk egy veszprémi kirándulást, és magunk győződünk meg a belső terek és ezen belül a burkolatok nagyszerűségéről.

MIÉRT ULTRATOP LOFT?

Ahhoz, hogy erre választ adjunk először érdemes szót ejteni magáról a loft stílusról.

Ennek a stílusnak kötelező elemei az épület szerkezetét és szerelvényezését megmutató részletek, mint a betonoszlopok és nyers betonfelületek, valamint a látszónak meghagyott csőrendszerek és egyéb fém felületek, tárgyak, amelyek az ipari jelleget mutatják. Az osztatlan terek szintén jellemzők, egybefüggő, áramló formákból áll össze a belső tér ritmikája. Az anyagok közül a főszerep tehát a betonnak jut, de a fém, a fa, a tégla, a kő is jelentős hangsúlyt kap, többnyire olyan helyeken, ahol egyébként megszokott ezek elfedése, takarása.

A berendezési tárgyak képviselhetik a modern és a klasszikus világot egyaránt, sőt egyfajta keveréke is megjelenhet a kettőnek.

A lényeg, hogy jelen legyenek az egymásnak feszülő formák, stílusjegyek, tárgyi megfogalmazások, méretek.

A vízszintes és függőleges felületek burkolására is alkalmas, cementes ULTRATOP LOFT termékeket éppen erre a stílusvilágra fejlesztették ki, azonban dekorativitásuk, egyszerű és elegáns megjelenésük, egyszerre ipari és díszítő jellegük számos olyan helyen válhat az enteriőr fontos szervező elemévé, ahol különböző stílusformákból egységes vizuális világot hoznak létre.

AZ ULTRATOP LOFT ALKALMAZÁSA A VESZPRÉMI PROJEKTEN

A kivitelezés során a két épület irodahelyiségei dekorpadlójának kialakításához, illetve az egyik épületben található gipszbeton lépcső burkolásához használták a Mapei termékeit.

A Mapei Kft. alkalmazástechnikusai mérésekkel, szakmai konzultációkkal segítették a kivitelezők munkáját.

A két irodaépületben különböző állapotú aljzat fogadta az építőket. Abban az épületben, ahol kevésbé stabil, illetve repedezett volt a fogadófelület, a Mapei szakemberei a PRIMER SN alapozást javasolták homokszórással és hálós megerősítéssel. Ezt követően pedig megfelelően szintbe hozták az aljzatot UTLRAPLAN MAXI kiegyenlítéssel.

A másik épületben a burkolásra alkalmas fogadófelület kialakításaként a VEMÉV-Szer Kft. esztrichet épített ki, amelyhez helyenként a TOPCEM és a MAPECEM PRONTO esztrich anyagokat alkalmazták.

ULTRATOP LOFT BEVONAT KÉSZÍTÉSE

Mindkét épület esetében a megcsiszolt aljzatra PRIMER SN epoxi alapozást használtak, kvarchomok szórással, mely az aljzathoz való jobb tapadást szolgálja. Megerősítésként itt MAPENET 150 üvegszövethálót ágyaztak a PRIMER SN-ből és kvarchomokból készített glettbe.

A felesleges homok eltávolítása és a felület csiszolása után az ULTRATOP LOFT F, majd az ULTRATOP LOFT W finomsimító terméket glettelték fel a felületre, amit rétegenként megcsiszoltak. A rétegek közé PRIMER LT alapozót használtak, majd a MAPEFLOOR FINISH 52 W és a MAPEFLOOR FINISH 58 W poliuretán, egymásra épülő matt lakkokat alkalmazták a felület zárására. Végezetül MAPELUX OPACA waxolást végeztek a szakemberek a felület hosszú távú védelme érdekében.

LÉPCSŐ KIALAKÍTÁSA

Az első épületben található gipszbeton lépcső kialakításához ECO PRIM GRIP alapozót használtak. Ezután PLANIPATCH-csal besimították a lépcső felületét, és az éleknél élvédőt ágyaztak az anyagba.

A PLANIPATCH kötése után szabott MAPENET 150 üvegszövethálót terítettek a felületre, majd PRIMER SN-t vittek fel emelt vastagságban. A kvarchomokszórás következett, és a száradást, kötést követően eltávolították a homok feleslegét, a felületet pedig becsiszolták. A lépcsőn a háló elhelyezésére azért volt szükség, hogy a vízszintes és függőleges felületek találkozásánál megakadályozzák a lerepedést.

Az előkészítés után az ULTRATOP LOFT F és ULTRATOP LOFT W termékeket alkalmazták, és a rétegenkénti csiszolás után, itt is a MAPEFLOOR FINISH 52 W és MAPEFLOOR FINISH 58 W-t használták.

Zárásképpen a lépcsőt is MAPELUX OPACA padlóviasszal kezelték.

ULTRATOP LOFT ÉS ULTRATOP EASYCOLOR, A SZÍNES GLETTBETON

A köz- és magánépületek belsőépítészeti elképzelései és kivitelezési megoldásai a számos anyagtípus lehetőségével és esztétikai elképzeléssel új és új lehetőségeket ad az építéskémiai termékgyártóknak újabb és újabb anyagok kifejlesztéséhez és technológiai eljárások kidolgozásához.

Ezen fejlesztéseknek és kihívásoknak történő megfelelés vágya eredményezte az ULTRATOP LOFT glettbeton és színező rend sze rének , az ULTRATOP EASYCOLOR-nak az életre hívását.

MIT IS JELENT A GLETTBETON VAGY MIKROCEMENT ELNEVEZÉS?

A felújítások és új kivitelezések esetében is gyakran előforduló probléma az építési rétegvastagság hiánya, vagy a csatlakozási élek megléte. A problémák elkerülésére és az esztétikus egybefüggő felületek kivitelezésére olyan rendszerekre van szükség, amelyek minden tekintetben kiállják a mechanikus terhelés és az esztétika próbáját is (1. táblázat).

1. táblázat
ULTRATOP LOFT FULTRATOP LOFT W
Nyomószilárdság25 N/mm225 N/mm2
Hajlítószilárdság1012
Kopásállóság (Taber Test)0,5 g0,5 g
Kopásállóság (Böhme Test)9 cm3/50 cm29 cm3/50 cm2

Az ULTRATOP LOFT egy többrétegű cement burkolati rendszer, amely vékonysága ellenére (2-3 mm) biztosítja a magas terhelhetőséget, tökéletesen kombinálva a helyszínen készített design burkolatok egyediségét a minimalista stílus egyedi jellemzőivel.

Az egyes felületi megjelenés és speciális struktúrák a kivitelezővel történt egyeztetés során jól meghatározhatók.

Továbbá a rendszer az egyes terek tűzveszélyesség besorolási problémáját is orvosolja az egységes megjelenésért, hiszen A2 besorolással az épületek bármely részén alkalmazható, legyenek azok menekülési útvonalak, lépcsőházak, közlekedők vagy vizeshelyiségek.

A felület megjelenésének változatosságát a több mint 120 színen kívül a számos fényességgel bíró lakk és wax használata is tovább bővítheti. Mivel a lezáró lakkok többsége élelmiszer-ipari engedéllyel is rendelkezik, ezért az éttermek, borászatok, élelmiszer-ipari környezetei is felhasználhatóvá teszik a terméket.

HOGYAN ÉPÜL FEL EGY ÁLTALÁNOS RENDSZER?

Az alapfelület ideálisan cementalapú, de ettől eltérő alapfelületre is dolgozhatunk a rendszerrel.

Milyen határértékekkel bírjon a felület:

  • Nyomószilárdság min. 25 N/mm2
  • Húzószilárdság min. 1,5 N/mm2
  • Maradék nedvesség max. 4%

A felépítés menete

  1. A felület-előkészítés lehet sörétszórás és gyémánttárcsás csiszolás, ami feltárhatja a felületi problémákat is, amiket ezután javítani, megszüntetni tudunk.
  2. Ezután következik az alapozás PRIMER SN epoxi alapozóval.
  3. Amennyiben szükséges a felület feszültségmentesítése, úgy a felületbe ágyazott MAPENET 150 hálóval ezt el tudjuk érni.
  4. Az alapozott felületet kvarchomokkal szórjuk, a cementes rétegrend megfelelő tapadásáért.
  5. A megkötött alapozóréteg felcsiszolása után (cél a felesleg eltávolítása és kiegyenlítés) majd alapos porszívózást követően az előre kiválasztott rétegrendnek megfelelő ULTRATOP LOFT F/durvaszemcsés és W/finomszemcsés anyag felhordásával, nullára húzásával folytatódik a kivitelezés.
  6. A rétegek között csiszolás és porszívózás, majd közbenső PRIMER LT alapozás elengedhetetlen. Miután a megfelelően felhordott rétegrenddel végeztünk, a felület lezárása következik, melynek alapja az ULTRATOP BASECOAT póruslezáró és homogenizáló alapozó, valamint lakkok és waxok előre meghatározott kombinációja.
  7. Az elkészült burkolat a lezáró anyagok felhordása, kötése után 24 órával terhelhető.

 

 

www.mapei.hu