A cívisváros ikonikus épülettömbjének megújítására ír ki tervpályázatot a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – jelentette be kedden a helyszínen Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke. Az Aranybika komplex felújítására vonatkozó építészeti tervpályázat eredményeként az engedélyes tervek a jövő év elejére várhatóak, utána megkezdődik a kivitelezés.

A beruházás első ütemében lebontják a szocializmusban épült új szállodarészt, és a helyére kerülő épületbe költöztetik majd át az MCC-s képzéseket. A régi Aranybika pedig a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót.

A Hajós Alfréd tervei alapján épült Aranybika szálló teljes körű, műemléki felújításon esik majd át. A cél, hogy az új épületrész a patinás szárny történelmi stílusát követve, egy 21. századi elvárásokat kielégítő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas létesítmény legyen.

Az MCC kuratóriumának elnöke utalt egy korábbi reprezentatív felmérésre, amely szerint a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna a város főterén. Orbán Balázs a tervpályázatokra vonatkozóan hozzátette, minden tervre nyitottak.

A Mathias Corvinus Debrecenben egy éve nyitotta meg a bázisát az Aranybikában. A tapasztalataik jók, a képzések mellett könyvbemutatókat, nyilvános vitákat, szakmai konferenciákat is rendeznek.

Papp László, Debrecen polgármestere a városi identitás részének nevezte az Aranybikát, amely nem csupán szálloda, hanem a Bartók teremmel, a Víg mozival, az egykori török fürdővel fontos közösségi és kulturális tér is. Reményét fejezte ki, hogy a teljes megújulás után az Aranybika „újra a debreceni büszkeség részévé válik”.

 

Forrás: MTI