Női munkavállalókat vonz mérnöki pályára az ABB Magyarország esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

332

Az ABB nemzetközi női mentorprogramjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken. Az öt hónapos mentorálás során a különböző országok diákjai – köztük a magyar hallgatók – havi egy alkalommal különböző témákra fókuszáló, félnapos programokon vehetnek részt. Így már egyetemi hallgatóként megismerhetik egy vezető nemzetközi technológiai vállalat működését, szolgáltatásait és karrierlehetőségeit. Találkozhatnak az ABB női vezetőivel, megismerhetik a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait. A program nyolc éve alatt a mentoráltak nagy arányban csatlakoztak – először gyakornokként, később munkavállakóként – az ABB csapatához. A visszajelzések alapján a mentorok és mentoráltak számára egyaránt hasznos tapasztalat az együttműködés.

Wermuth Helga mentor

„Nekem nagyon sok pozitív élményt ad a mentorálás, jó látni a résztvevők nyitottságát és érdeklődését az ABB-nél végzett munkánk iránt. A program elején egy őszinte beszélgetés bontakozik ki, ahol jobban megismerjük egymást és nyíltan tudunk beszélgetni a félelmeikről, kétségeikről is egy ilyen pálya választásával kapcsolatban” – mondja a programban már több alkalommal helyi mentorként részt vevő Wermuth Helga, aki 6 éve dolgozik Értékesítő Mérnökként az ABB Kft. Folyamatautomatizálás üzletágában.

„A legmotiválóbb számomra, hogy segíthetek másoknak. Visszagondolva, 20 évesen, amikor sokkal kevesebb önbizalommal és önismerettel rendelkeztem, jól jött volna, ha a kétségeimet és kérdéseimet át tudtam volna beszélni egy olyan tapasztalt személlyel, aki nőként, műszaki területen már jártas a munka világában.” – teszi hozzá a vegyészmérnök végzettségű Helga. „A másik motiváló dolog, hogy nagyon sok mentoráltból gyakornok, majd teljes állású munkaerő válik a cégünknél.”

Hornyák Barbara

Hornyák Barbara a mentorprogam egyik korábbi résztvevője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult mechatronikai mérnök szakon. Azért jelentkezett a mentorprogramra, mert pozitív véleményt hallott a cégről és a termékeiről is. A program elvégzése után gyakornokként és projekttámogató mérnökként kezdett dolgozni az ABB Robotika üzletágánál. „Számomra a leghasznosabb a női vezetőkkel történő beszélgetések voltak. Megmutatták, hogy nem zárja ki egymást a karrier és a család. A női vezetők szemlélete sokszor eszembe jut, és inspirál. Továbbá, a program alatt a mentoromtól, szerzett robotprogramozási és szimuláció készítési tapasztalat alapozta meg a karrierem elindításához szükséges tudást a cégnél.” – mesél Barbara a mentorprogramos tapasztalatairól.

„Három hónapja értékesítői munkakörben dolgozom, ami nekem még nagyon új, ezért egyelőre ezen a területen szeretnék a lehető legtöbbet fejlődni.  Ez idő alatt, és a mentorprogramban eltöltött idő alatt is megtapasztaltam az ABB-nél a nyitottságot és segítőkészséget, hogy úgy érezzem, szívesen látnak és támogatnak. A programba jelentkezőknek azt üzenném, hogy legyenek proaktívak, kíváncsiak és szorgalmasak.”

Hevesi Ramóna

Hevesi Ramóna a Debreceni Egyetem Műszaki karán, Műszaki Menedzser szak hallgatójaként vett részt ABB mentorprogramjában. „A leghasznosabbak számomra a kötetlen beszélgetések voltak, melyek során megoszthattuk addigi tapasztalatainkat egymással, illetve meghallgathattuk a vezetők karrierépítésre vonatkozó tanácsait. Sikerült jó kapcsolatot kialakítani több kollégával is, így biztos voltam benne, hogy szívesen dolgoznék az ABB-nél. A mentorprogram végeztével nyílt előttem egy értékesítői gyakornok pozíció a Folyamatautomatizálás (PA) területen, majd az Electrification Service (ELSE) üzletágában helyezkedtem el értékesítés támogatás és termék marketing vonalon, ahol már több, mint két éve dolgozom. Véleményem szerint megfelelő kitartással előtérbe kerül a tehetség és szorgalom, és ez számít. Fontos, hogy az egyén megítélése ne nemi, származási, vallási kérdés legyen, hanem sokkal inkább a tehetségé, szorgalomé, nyitottságé.” – foglalta össze meglátásait Ramóna.

Az ABB számára alapérték az esélyegyenlőség

A vállalat “Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” vállalása keretében szeretné világszerte megduplázni, a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban, ennek részeként minden évben várja a hallgatókat női mentorprogramjába.

További információ a 2023-as programra jelentkezéshez: https://new.abb.com/hu/palyazati-felhivas

 

Forrás: ABB