Német stratégiák és technológiák a modern és megfizethető lakhatási koncepciókhoz

959

A bérleti díjak folyamatosan emelkednek, lakáshiány van, különösen a városi területeken. Emellett az anyaghiány, a szállítási problémák és a robbanásszerűen emelkedő energiaárak egyre súlyosbítják a kialakult feszült helyzetet a német lakáspiacon. Mindezen témakörök visszaköszönnek az április 17-22. között megrendezésre kerülő BAU 2023 kiállításon is, ahol a kiállítók megmutatják, hogy a technológiai megoldások hogyan tehetik olcsóbbá és gyorsabbá az építkezést. A kísérő program előadásaiban pedig az építészet és a lakásépítési szektor képviselői mutatják be a modern és megfizethető lakáskoncepciók stratégiáit.

A német építőipar jelenleg még fellendülőben van. Az építőipari vállalatok még mindig tele vannak megrendelésekkel. Ugyanakkor a látszat csalóka. Az energiaárak és a kamatlábak emelkednek, ahogy az infláció is. A Német Építőipar Központi Szövetsége (Zentralverband Deutsches Baugewerbe – ZDB) szerint az építőanyagok előállítása drágább, mint valaha. Mindez elbizonytalanítja a befektetőket és az építkezőket, a beruházások elhalasztását, valamint az építkezések leállítását eredményezi.

Ez a folyamat már jól tetten érhető: az év első hét hónapjában a lakásokra kiadott építési engedélyek száma 2,1 százalékkal, a családi házaké pedig 16,1 százalékkal csökkent. A Bérlők Szövetsége szerint jelenleg 1,5 millió lakás hiányzik, különösen az agglomerációkban. A ZDB ezért sürgeti az építési jogszabályok harmonizálását, az építési előírások egyszerűsítését és a tervezési, engedélyezési eljárások felgyorsítását.

A cél: 400 000 lakás évente

A szövetségi kormány megpróbál ez ellen tenni. Az építőiparra és a lakásépítésre nemcsak a társadalmi kohézió biztosítása érdekében van szükség, hanem a 2045-re kitűzött klímasemlegesség eléréséhez is. Az energiaigényes építőipar az egyik legnagyobb CO2-kibocsátó. Ezért a lehető leggyorsabban kell megfizethető lakásokat teremteni, miközben meg kell védeni a környezetet, az éghajlatot és az erőforrásokat.

A jövőben évente 400 000 lakás épül, ebből 100 000 támogatott szociális lakás. Olaf Scholz kancellár “nagy társadalmi feladatnak” nevezi ezt a szövetségi kormány által kitűzött célt. A a társadalom minden szektorából 35 intézményt tömörítő együttműködés, a “Szövetség a megfizethető lakhatásért”, tagjai közösen átgondolták, hogyan lehet ezt az ambíciózus célt megvalósítani.

187 intézkedés a jobb tervezés és építés érdekében

2022 októberében 187 intézkedést mutattak be egy 65 oldalas dokumentumban. Az egyik ilyen intézkedés a szociális lakások tömeges támogatása. A szövetségi kormány 2026-ig 14,5 milliárd eurót bocsát rendelkezésre erre a célra. Az éghajlatvédelem területén a szövetség az építő- és szigetelőanyagokra, valamint az alacsony CO2-lábnyomú építési és fűtéstechnológiára összpontosít. Az építőanyagok újrahasznosítását (körkörös gazdaság) is támogatni kell. Az építési jog tekintetében a 16 szövetségi állam megállapodott abban, hogy a szövetségi építési mintaszabályzat mintájára a lehető legnagyobb mértékben harmonizálják a tartományi építési szabályzatokat. A nyilvános tervezési és jóváhagyási eljárásokat fel kell gyorsítani. Nagyon fontos a digitalizáció. Ez a gyorsabb és hatékonyabb tervezés és építés előfeltétele. Az ipari előregyártással történő sorozatgyártás is ettől függ. A szövetség a jövőben országszerte lehetővé kívánja tenni az építési kérelmek digitális benyújtását.

A társadalmi változások új lakáskoncepciókat igényelnek

A megfizethető és lehetőség szerint éghajlatbarát lakások létrehozása egy dolog. Ugyanakkor figyelembe kell venni az új lakáskoncepciókat igénylő társadalmi változásokat is, úgymint a  home office, rugalmas munkavégzési modellek terjedése, valamint a demográfiai változások pedig korosztályok és generációk közötti megoldásokat követelnek. Ezek egyike azon lakhatási modellek, amelyek összehozzák az időseket és a fiatalokat, kihozzák az embereket a nagyváros anonimitásából. Az ezredforduló környékén született fiatal generáció különösen egészség- és környezettudatos, és így akar élni, dolgozni: okosan, szívesen él vidéken, a lehető legrugalmasabban és részmunkaidőben.

A városok és önkormányzatok, a lakás- és építőipar emiatt kihívást jelentő feladatokkal néznek szembe. Az építési telkek ritkák, drágák és gyakran nem az önkormányzatok tulajdonában vannak. A szövetség tervei szerint az önkormányzati és regionális földalapoknak ezzel szemben fel kellene lépniük, és “felhalmozniuk” a földeket. A meglévő ingatlanok átalakítása gyorsabb megoldást ígér. Új lakóterületet lehet létrehozni irodaházakból, gyárakból vagy raktárakból, amennyiben ez műszakilag és jogilag megvalósítható. Az otthoni irodák irányába mutató trend sok irodahelyiséget feleslegessé tett. A Kortárs Építészeti Munkacsoport (Arbeitsgemeinschaft für zeitgemäßes Bauen e. V.) és az Eduard Pestel Intézet tanulmányai kimutatták, hogy csak az irodahelyiségek átalakításával mintegy 235 000 új lakást lehetne létrehozni a belvárosi területeken.

Keresettek a szokatlan ötletek

Az átalakítás mellett a nem hagyományos ötletek és rugalmas koncepciók is keresettek, például a szupermarketek feletti vagy a parkolókban lévő lakások. Az élettér létrehozásának bevált eszköze az újratelepítés is, azaz az épületek közötti hézagok megszüntetése vagy a meglévő épületek emeletekkel való bővítése. “A tetőterületek építési területek” – mondja Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter.

Hogy hogyan néz ki az élet jövője, milyen koncepciókat követnek a tervezők, építészek, és milyen megoldások állnak rendelkezésre az anyagok és technológiák tekintetében, az a BAU 2023 kiállítási területein és a kísérőprogram előadásain is látható lesz.

 

Forrás: Messe München