Megújult Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége, a Szentjakabi Bencés Apátság. A beruházás teljes költségét fedező mintegy 791 millió forint európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával helyreállították a romkertet, az érdeklődőket korhű park, új látogatóközpont és múzeum fogadja korszerű kiállítóterekkel, foglalkoztató- és vetítőtermekkel.

A fejlesztésnek köszönhetően a terület interaktív élményelemekkel egészült ki, kikapcsolódási lehetőséget ígérve iskolás csoportoknak, fiataloknak, családoknak is.

Forrás: Szentjakabi Bencés Apátság és Romkert Facebook-oldala

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum Igazgatója a bencés apátság területén 2014-2016 között tartott régészeti feltárásról korábban azt mondta, hogy az ásatási eredmények a kereszténység egyik legfontosabb magyarországi emlékhelyévé teszik az 1061-ben alapított apátság területét, a monostor ugyanis egy 9. századi keresztény Karoling-központ romjaira épült. A leletek szerint a ma a somogyi vármegyeszékhelyhez tartozó Szentjakab az apátság építése előtt a zalavárihoz hasonló kora keresztény központként működhetett a kereszténység határvidékén – mutatott rá az igazgató.

 

Forrás: MTI