A Kormány a műemlékvédelmet a legmagasabb kormányzati szintre helyezte. A Műemlékvédelmi világnap kapcsán Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára bejelentette, hogy a magyar építészetről szóló törvénnyel és az új műemlékvédelmi szervezeti struktúrával megújítják, és hosszú távon rendezik a műemlékvédelem ügyét az elmúlt évtizedek kísérletei után.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkárságán belül helyettes államtitkárság felügyeli a műemlékvédelem ügyét, ugyanis a 2022-ben megalakult Kormány a műemlékvédelmet a legmagasabb, azaz kormányzati szintre helyezte – jelentette ki Lánszki Regő, az ÉKM építészeti államtitkára kedden a műemléki világnapon az ÉKM és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közös eseményén.

Az elmúlt egy év munkája nyomán az intézményrendszer komoly átszervezésével az egész országot lefedő, szakhatóságként működő központi örökségvédelmi rendszer jön létre, amely kellő szakmai és hatósági háttérrel bír, hogy a műemlékek védelmének és fejlesztésének feladatát sikeresen ellássa.

Az Országos Építészeti Tervtanács megerősítésével a nemzeti emlékek tervezett átalakítása ügyében a szakmai grémium vétójoggal rendelkezik.

Az új intézményrendszer és az új építészeti törvény széles körű, szigorú védelmet biztosít a műemlékeknek, nemcsak az épített örökség, hanem a funkciójuk kapcsán is. Egy templomból nem lehet mulató, egy kastélyból nem lehet irodaház, egy műemléki könyvtárból nem lehet fitneszterem.

Először jön létre a hazai és a külhoni magyar műemlékek teljes, egységes szemléletű értéktára, amely a nagyközönség számára is hozzáférhető lesz. Mindenki számára elérhető lesz, hogy a környezetében milyen műemlék található, továbbá megtudhatja, hogy nyaralása, kirándulása alkalmával milyen nemzeti emléket kereshet fel. Az értéktár tartalmazza majd az épített örökségünk legfontosabb információit, érdekességeit is az érdeklődők számára.

Az ÉKM fókuszba helyezi a védelem alatt álló épületek felújítását, korszerűsítését és üzemeltetését.

A szaktárca a Nemzeti Műemléki Alap felállításával és az adótámogatások rendszerével kiemelt támogatási rendszert dolgoz ki az épített örökséggel kapcsolatban, hogy a műemlék-tulajdonosoknak ne teher legyen a műemlék, hanem érték és lehetőség.

Az ÉKM ösztönözi, hogy a műemlékek életre keljenek, programokkal teljenek meg, hogy ne csak nemzeti kultúránk emlékei, hanem kultúraközvetítő, a környezetükre kisugárzó helyek legyenek, ahogy évszázadokon át voltak, és amire jó példákat most is látunk határon innen és túl.  Hosszú távú cél, hogy az elkövetkező évtizedben minden műemlék méltó állapotba kerüljön Magyarországon.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkársága az új intézményrendszer és az építészeti törvény adta keretek között, ezen célok mentén dolgozik a továbbiakban is, felelősséget érezve Magyarország egyedülálló építészeti örökségéért, mely nemcsak nemzeti kincsünk, de identitásunk és megújulásunk alapja is.

 

Forrás: ÉKM