Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 5,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14,1%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,5%-kal csökkent a júliusihoz mérten.

2019 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14,1%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése eredményezte a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 17,7%-kal nőtt, az egyéb építmények építésében 0,2%-kal csökkent, a speciális szaképítés termelése 2,7%-kal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 3,2%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 2,5%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 10,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 12,1%-kal elmaradt a 2018. augusztus végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 49,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,6%-kal csökkent.

Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 29,6%-kal emelkedett.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH