Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 40,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 34,3, az egyéb építményeké 47,9%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8%-kal csökkent a márciusihoz mérten.

2019 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 34,3, az egyéb építményeké 47,9%-kal. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 54,3, az egyéb építmények építésében 47,9, a speciális szaképítésben 23,4%-kal nőtt.

megkötött új szerződések volumene 4,4%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,0%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,0%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 6,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,3%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,3%-kal kisebb volt, mint 2018. április végén.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az év első négy hónapjában az építőipari termelés 45,8%-kal emelkedett.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH