A vállalati fizetésképtelenségi esetek száma Magyarországon  az idén 26, jövőre 8 százalékkal nőhet, ami 6300, illetve 6800 fizetésképtelenségi eljárást jelent – ezt az Allianz Trade kereskedelmi hitelbiztosító közölte szerdán az MTI-vel. Az építőipar élen jár a késedelmes teljesítési eljárások számának emelkedésében a hitelbiztosító szerint.

A hitelbiztosító adatai szerint Magyarországon 2020-ban és 2021-ben is a vártakkal ellentétben csökkent a jelentős fizetési késedelembe eső cégek száma és a késedelemmel érintett követelések értéke is a nagyvállalati és a kkv szektorban egyaránt. A felszámolási eljárások számában ugyanakkor 2021-ben már csaknem 20 százalékos növekedést mértek az előző évek csökkenő trendje után.

Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója a közleményben kiemelte, a csökkenő trendben meghatározó szerepet játszottak a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedései is. Ugyanakkor az idei év első négy hónapjában már érzékelhető a késedelmes teljesítések számának és értékének növekedése.

Magyarországon az első negyedévi adatok szerint kiemelkedő a késedelmes teljesítési eljárások számának emelkedése az építőiparban, ahol a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékos a növekedés, míg 2020 első negyedévéhez képest 24 százalékos, 2019 azonos időszakához képest pedig 47 százalékos. Ezen kívül az év első hónapjaiban a feldolgozóiparban tapasztaltak növekedést.

A többi szektorban egyelőre kevésbé jellemző a fizetésképtelenségi eljárások számának megugrása, de várakozások szerint különösen az utolsó negyedévben jöhet jelentős fizetésképtelenségi hullám Magyarországon, ez indokolja az erre az évre vonatkozó 26 százalékos várakozásukat – tette hozzá Bujdosó Tünde.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a fizetésképtelenségi esetek számának emelkedőbe fordulása nem sajátos magyar jelenség, hanem szinte az egész világra jellemző. Az Allianz Trade szerint az elmúlt két évben jellemző csökkenés után trendforduló következik, és világátlagban 2022-ben 10, 2023-ban pedig várhatóan 14 százalékkal nő az esetszám.

MTI