Idén 1,8 százalékkal nőhet a világ acélkereslete

338

Idén az acél iránti globális kereslet 1,8 százalékkal, 1,814 milliárd tonnára nőhet a tavalyi 1,782 milliárd tonnáról, jövőre pedig további 1,9 százalékkal, 1,849 milliárd tonnára a nemzetközi acélipari szövetség, a World Steel Association (WSA) szerint.

A WSA honlapjára felkerült előrejelzés szerint a világ messze legnagyobb acélfelhasználója, Kína esetében az idei kereslet 2 százalékkal nő, amit az infrastrukturális beruházások és az ingatlanpiac stabilizálódása segít. A WSA előrejelzése alapján a jövő évi kilátások bizonytalanok, de a szervezet úgy látja, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kereslet növekedése az idei szinten stagnál. A szervezet nem közölt abszolút számokat az egyes országok és országcsoportok kapcsán.

Fejlett gazdaságok acélkereslete 

A fejlett gazdaságokban az acélkereslet a tavalyi 6,4 százalékos visszaesés után idén 1,8 százalékkal csökken a WSA várakozása szerint, jövőre viszont már 2,8 százalékkal bővül. Egyebek között az Európai Unió és az Egyesült Királyság acélkereslete a tavalyi 7,8 százalékos esést követően, idén 5,1 százalékkal esik vissza, 2024-ben 5,8 százalékkal nő. Az Egyesült Államok acélkereslete idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre viszont 1,6 százalékkal nő a tavalyi 2,6 százalékos visszaesés után.

Feltörekvő és fejlődő gazdaságokban növekedés várható

A feltörekvő és fejlődő gazdaságok acélkereslete (Kína nélkül) a tavalyi 0,6 százalékos csökkenés után idén 4,1 százalékkal, jövőre további 4,8 százalékkal bővül. Erőteljes marad India acélkereslete, ami a tavalyi 9,3 százalékos emelkedés után idén 8,6 százalékkal, jövőre pedig 7,7 százalékkal nő. A török acélkereslet várhatóan nagyon magas, 19,0 százalékos növekedést fog elérni idén, és tovább bővül jövőre is részben a február eleji földrengéssel kapcsolatos építőipari tevékenység felpörgésére.

Az orosz és ukrán piac 

Oroszország és Ukrajna kapcsán a szervezet nem közölt előrejelzést, de megjegyzete: Oroszország gazdasága, miután tavaly a vártnál jobban teljesített, a GDP csak kismértékben zsugorodott a hatalmas kormányzati ösztönző intézkedéseknek köszönhetően, az orosz gazdaság idén várhatóan szerény növekedést ér el, és az acél iránti kereslet is mérsékelten nő. A szervezet szerint azonban Oroszországban jövőre romlik a gazdasági környezet a valuta leértékelődése, a munkaerőhiány és az ellátási lánc zavarai miatt. Az ipari termelés visszaesik a modern technológiákhoz való korlátozott hozzáférés és az alkatrészimport folyamatos korlátozása miatt.

Ukrajnáról a WSA úgy vélte, hogy a háború folytatódása ellenére idén március óta az acélfelhasználó ágazatok termelése javuló tendenciát mutat. Az építőipari tevékenységet pedig felpörgeti a vállalkozások új helyekre költöztetése, lakóhelyek építése, a megrongálódott infrastruktúra helyreállítása és új logisztikai útvonalak kialakítása.

 

Forrás: MTI