30 láb, azaz 9,14 méter magasra emelték a New York-i Brodway egyik legnevezetesebb színházát. A Manhattan szívében található Palace Theatre épületét régóta szerették volna bővíteni, védett státusza miatt azonban a színháznak maradnia kellett, ezért választották a mostani speciális megoldást.

A Palace Theatre a Brodway egyik legismertebb színháza, 1913-ban nyitotta meg kapuit. A Times Square-rel szemben található intézmény a nyitásától a húszas évek végéig a Brodway legfontosabb és legsikeresebb vaudeville színházaként, később moziként, majd a hatvanas évek közepétől újra színházként működött és szórakoztatta közönségét. 1987 és 1991 között a színházat átfogó felújítás miatt bezárták. Ekkor teljesen átépítették a színháztermeket befogadó tömböt, és egy szálloda kapott helyet a területen.

A New York-i felhőkarcolók között megbújó színház védett státuszú, így lebontani nem lehetett. Ezért választották azt a megoldást, ami Amerikában nem számít ritkaságnak: megemelték az intézményt befogadó épületet, hogy alatta új területeket alakítsanak ki. Ezt azonban úgy kellett végrehajtani az Interesting Engineering beszámolója alapján, hogy ne sérüljön a színház mennyezete, boltíve és a gyönyörű falborítás, vakolat.

Hét héten át, 12 centiméterenként összesen 30 láb, azaz több mint 9 méter magasra emelték meg a több mint 6300 tonnás, színházat magában foglaló épületet. A speciális műveletet a legmodernebb mérnöki berendezésekkel hajtották végre. Acél oszlopokkal támasztották alá a több ezer tonnás építményt, majd hidraulikus emelő segítségével emelték fokozatosan a kívánt magasságba.

Az emeléssel létrejött, épület alatti területen többek között üzleteket hoznak majd létre. Az Interesting Engineering kitér arra is, hogy hamarosan felújítják a színházat is, megújítják a belső tereket, valamint korszerűsítik az előcsarnokot, a recepciót és a kulisszák mögötti területeket.

A 2022 áprilisáig tartó, hét héten át zajló speciális munkálatokat, valamint a Palace Theatre épületének történetét az alábbi videóban foglalták össze:

Forrás: interestingengineering.com, wikipedia.org