A LAFARGE Cement Magyarország Kft. “Emlékfát a jövőnek” címmel meghirdetett, idei videópályázatára minden eddiginél több pályamű érkezett. A ballagó osztályok diákjai a nyertes pályázatok elismeréseként facsemetéket ültettek iskolájuk udvarán. Az építőipari vállalat célja a szimbolikus díjjal, hogy erősítse a környezetvédelem és a hosszú távú, zöld gondolkodás fontosságát a fiatal generáció értékrendjében.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. az előző évi pályázata iránti érdeklődés sikeréből kiindulva idén immár második alkalommal hirdette meg az “EMLÉKFÁT A JÖVŐNEK” elnevezésű videópályázatát a végzős általános iskolai osztályok számára. A kiírás kapcsolódik a nemzetközi Föld Napjához, de túl is mutat azon, hiszen a LAFARGE fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban célja a fiatal generáció környezetvédelemben betöltött szerepének erősítése és a hosszú távú, környezettudatos gondolkodás népszerűsítése.

„Azt a célt kívánjuk elérni, hogy a fiatal generáció tagjai figyeljenek környezetük megóvására, gondolkodjanak hosszú távon és tudatosan, a zöld szempontokat és a környezeti értékeket szem előtt tartva. Az emlékfák ültetése jelképesen szimbolizálja a zöld jövőt, amely a felnövekvő facsemeték és a ballagó diákok előtt is nyitva áll. Hiszen a honlap nincs megírva, a jövő velünk épül.” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója a faültetés alkalmával.

Az idei pályázati kiírásra a zsűri olyan, legfeljebb három perces videókat várt, amelyben az általános iskolások megfogalmazták, mit jelent és miért fontos számukra a környezetvédelem, mit tesznek, vagy tettek ennek érdekében az iskolán belül és azon kívül. A pályázatra a LAFARGE királyegyházi cementgyárának és bükkösdi kőbányájának vonzáskörzetében működő általános iskolák nyolcadik osztályai jelentkezhettek.

Az idei pályázaton a zsűri az alábbi osztályok pályaműveit díjazta: 

  • 1. helyezett: Királyegyházai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztálya,
  • 2. helyezett: Szentlőrinci Általános Iskola Zsigmond Király Általános Iskola Tagintézménye 8/a osztálya, és a 3. helyezettnek járó elismerést pedig idén holtversenyben a Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola 8/a és 8/b osztályának ítéltük oda.

“Örömmel tölt el, hogy az idei pályázatra kétszer annyi pályázat érkezett, mint tavaly. Köszönjük a pályázó osztályoknak, hogy elkészítették a kreatív és elgondolkodtató videókat és megosztották velünk a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseiket. Arra biztatjuk őket, hogy a jövőben is ebben a szellemiségben gondolkodjanak és cselekedjenek, hiszen a környezet védelme és megóvása lesz az egyik legnagyobb kihívás a jövő generációi számára.” – tette hozzá a zsűri egyik tagja, Turbéki Judit, a LAFARGE kommunikációs vezetője.

A nyertes osztályok diákjai a ballagást követően, a LAFARGE képviselőivel közösen egy-egy őshonos fát ültettek el az iskolájuk udvarán, emléket állítva ezzel az iskolájukban eltöltött 8 évnek. A fák “testvérfáit” a diákok a LAFARGE képviselőivel együtt szeptemberben ültetik el a királyegyházi cementgyár területén.

A nyertes pályaművek a LAFARGE Cement Magyarország Kft. hivatalos YouTube csatornáján tekinthetők meg.

Építsünk zöldebben – építsünk mindenkinek 

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2050-re elérje a teljes szénsemleges működést. A Királyegyházi Cementgyárban eddig több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottak meg környezetvédelmi beruházásokat, amelynek eredményeként az elmúlt 10 évben több mint 25%-kal csökkent a vállalat fajlagos, nettó CO2 kibocsátása.

A vállalat elkötelezett a helyi közösségek támogatásában is. A LAFARGE Közösségi Érték Program keretében az elmúlt években több mint 100 projektet támogatott 15 településen, amelyek több mint 30 millió Forint támogatásban részesültek.

Forrás: LAFARGE közlemény