ÉVOSZ: az építőipar lassulására, akár kivitelezések leállítására is számítani kell

603

Egyelőre ugyan nem okozott jelentős nehézséget az építőiparban a koronavírus-járvány, mivel azonban az ágazat élőmunkaigénye magas, a járvány terjedésével a szektor lassulására, termelési kiesésekre, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

A vállalkozások elsősorban jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, kérdéses például, hogyan járjanak el, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja vagy akarja felvenni a munkát. A szakszövetség megoldásként azt javasolja, hogy amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, akkor mentesüljön a munkabér járulékos közterhei alól.

Emellett felhívták a figyelmet a vállalkozói szerződésekre is, ahol a lehetséges csúszásokból adódó szerződésmódosítások nehézségeit a megrendelőnek és a kivitelezőknek kell viselniük. Miközben idén a megrendelések 60 százalékát az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják.

Közölték, egyelőre nem okozott jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet, megtorpanást csak az Olaszországból érkező importnál tapasztaltak, emiatt akadozik a csempék, burkoló lapok, szaniter áruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok beszerzése, ami lassítja a kivitelezéseket.

Kiemelték, a vállalkozások többsége, főként a közepes és a nagy szervezetek intézkedtek munkatársaik egészségének védelme érdekében. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés. A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban.

 

Forrás: MTI