A németországi építkezéseken a nyersanyagárak tavaly szinte robbanásszerűen megugrottak. Az egyes építőanyagok, például a fa és az acél 1949 óta nem látott áremelkedést produkáltak. Ausztriában – az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria tájékoztatása szerint az építőipari árindex  5,3 százalékos emelkedést mutat.

Németország

Több mint hetven éve a legnagyobb mértékben emelkedtek egyes építőanyagárak tavaly Németországban a Szövetségi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint. A szerkezeti faanyag például 77,3 százalékkal drágult az előző évhez képest, míg a betonacél rudak 52,8 százalékkal voltak drágábbak, mint 2020-ban. Más fontos köztes termékek, mint például a nyersolajból származó bitumen, az epoxigyanták vagy a rézötvözetek szintén jelentősen meghaladták a termelői árak általános emelkedését, amelyet a hivatal 10,5 százalékra becsül 2021-re. A továbbra is nagy keresletnek örvendő építőipari szolgáltatások árai ennek következtében szintén meredeken emelkedtek. A vállalatok átlagosan 9,1 százalékkal többet számoltak fel az építkezőknek és a fejlesztőknek.
Itt az ács- és faipari munkák voltak a legnagyobb árnövelő tényezők, 29,7 százalékos növekedéssel. A statisztikusok véleménye szerint az építési engedélyek növekvő száma az építési tevékenység folytatódó élénkségére utal, bár az egyelőre el nem induló projektek száma növekszik.

Az emelkedő árak ellenére Németországban az utóbbi időben több új építési engedélyt adtak ki, ami szintén a kormányzati ösztönzők következménye. Ez az első negyedévben az építési engedélyek fellendüléséhez vezetett. 2021-ben várhatóan a negyedik egymást követő évben nő az építési engedélyek száma.
2021 januárja és novembere között az új lakó- és nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző évhez képest 4,5 százalékkal, mintegy 145 ezerre emelkedett, ami 2006 óta a legmagasabb érték.
Az építési engedélyek száma fontos vezető mutató a jövőbeli építési tevékenység becslésére, mivel az építési engedélyek a tervezett építési projekteket jelzik. A még el nem kezdett vagy be nem fejezett építési projektek száma (az úgynevezett építési hátralék) azonban 2008 óta növekszik. 2020-ban az engedélyezett, de még be nem fejezett lakások hátraléka mintegy 780 ezer lakás volt.

További információ: https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/02/PD22_N006_61.html

Ausztria

A tavalyi negyedik negyedévében 7,4 százalékos volt az éves és 1,3 százalékos a negyedéves áremelkedés. Az összes magasépítés 2021-ben 8,2 százalékos árnövekedést mutat. A két magasépítési ágazatban, a lakóépület- és lakásépítés 8,0 százalékkal, az egyéb magasépítések terén 8,6 százalékkal emelkedtek az árak.
A negyedik negyedévben a teljes építőipari kivitelezés terén az éves drágulás 11,8 százalékos, a negyedéves 2,1 százalékos volt.
Ugyanebben az időszakban a két magasépítési ágazat, a lakásépítés és az egyéb magasépítés területén az árak 11,4 százalékkal, illetve 12,5 százalékkal nőttek az előző évihez képest.

A teljes mélyépítésben 1,3 százalékos volt az egész éves áremelkedés a negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 1,1 százalék, az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalék volt az emelkedés.

Az épületek építésében a beton- és vasbetonmunkák mellett az építőipari szolgáltatások – mint a faépítés, üveghomlokzatok, tetőszigetelési munkák, fémszerkezeti munkák vagy épületvízvezeték-szerelési munkák – járultak hozzá a 2021-es jelentős áremelkedéshez.

További információ: https://www.statistik.at/web_de/presse/127585.html

 

Forrás: MTI