“Házat de gyorsan!” címmel hirdetett meg nyílt ötletpályázatot a Leier gyakorló építészek és építészhallgatók számára. A kiíró célja, hogy modern építőanyagokból minél több, a mai kornak megfelelő műszaki színvonalú és építészeti minőséget képviselő ház épüljön. Az ötletekkel pedig bővíteni kívánja az elérhető háztípusainak körét. A pályázat összdíjazása két és félmillió forint.

A Leier a családi ház tervezőket ún. típusházakkal segíti, amelyek nem csupán inspirációként szolgálnak az építkezőknek, de az egyes típustervek alapján megépítendő házak Leier anyagokból készülő szerkezeteinek költségkalkulációját is megismerhetik az érdeklődők. Jelenleg 14 típusterv közül választhatják ki az építkezők az igényeikhez legközelebb állót.

A két kategóriában, gyakorló építészek és építészhallgatók számára nyílt tervezői és építészhallgatói ötletpályázattal a böngészhető háztípusok körének bővítését kívánja elérni a vállalat.

Gyakorló építészeknek

A feladat élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony családi ház vázlatterveinek elkészítése 5 fős család számára, a Leier által gyártott anyagokkal – a szerkezetet tekintve pedig kifejezetten előregyártott betonelemekkel -, illetve megújuló energiaforrások felhasználásával.

A zsűri ebben a kategóriában a legjobbnak ítélt pályázatokat díjazza, az alkotók hozzájárulásával azonban több, követendőnek, példamutatónak ítélt ház anyaga is felkerülhet a Leier ötlettárába az építész nevének és elérhetőségének feltüntetésével. A tervekhez a Leier közreműködésével az építtetők számára optimalizált anyagkiírás is készül majd.

A gyakorló építészek által készített alkotások nem azonos kategóriába kerülnek a Leier honlapján található típusházakkal. A tervek a Leiertől nem megvásárolhatók, az építtető érdeklődés esetén a tervezővel léphet majd közvetlen kapcsolatba, ha az adott háztervet a saját igényeire szeretné alakíttatni.

Az építészek díjazására összesen 1 600 000 Ft áll rendelkezésre.

Építészhallgatóknak

A hallgatók számára kiírt pályázat célja, hogy a jövő építészeivel megismertesse az előregyártott betontechnológiában rejlő műszaki és gazdasági lehetőségeket.

Az építészhallgatók feladata szintén egy 5 fős családi ház bemutatásra alkalmas, vázlatszíntű tervének elkészítése a Leier egyedi, előregyártott technológiával készülő szerkezeteivel és más építőanyagainak felhasználásával. Fontos szempont, hogy a bemutatott ház mind energetikailag, mind pedig funkcionálisan a mai kor elvárásaihoz igazodva korszerű legyen, megfelelve a hazai építtetői igényeknek és szabályozásnak.

A beérkező pályaműveket a hazai felsőoktatási intézmények képviselői szakértőként méltatják és neves zsűri bírálja el. A bizottság által díjazott és akár nem díjazott, de bemutatásra érdemes további pályaművek, alkotóik nevének feltüntetésével megjelennek a Leier ötlettárában.

A hallgatók díjazására 900 000 Ft áll rendelkezésre.

Benyújtási határidő (mindkét kategóriában): 2022. október 10.

A részletes pályázati kiírások itt érhetők el: https://www.hazatdegyorsan.hu

Forrás: Leier honlap