Az ÉVOSZ szorgalmazza az MNB Zöld Jelzáloglevél Program és az NHP Zöld Otthon Program mielőbbi elindítását

451

Alapvető kérdés a lakásépítés és lakásfelújítás finanszírozásának helyzete Magyarországon, amit elsődlegesen piaci alapokon kell biztosítani. Rendkívül fontos, hogy a kereskedelmi bankok továbbra is, hosszú távon elkötelezetten és kiszámíthatóan, alacsony forint alapú kamatlábak mellett – számukra elfogadható kockázattal- finanszírozzák a lakhatási körülmények javítását.

Az MNB tervezett Zöld Jelzáloglevél Programja és az NHP Zöld Otthon Program eddig megismert konstrukciója ezt a célt jól szolgálja azáltal, hogy „ingyen forrást” biztosít a kereskedelmi bankok ezirányú lakossági finanszírozásához.  A tervező-, kivitelező-, mérnöki szolgáltató- és anyagipari cégek részéről nagyra értékelik az MNB ezirányú bejelentését.

Magyarországon adottak a magasabb energetikai követelményeket biztosítóanyagok, berendezések, tervezési megoldások és kivitelezési technológiák az építésgazdasági piaci szereplők részéről. Mindazok a termékek és tervezési–kivitelezési tudás megvan, ami az MNB energetikai és környezettudatos elvárásainak megfelel. Fontos azonban, hogy ezek az „építési-szakmai” elvárások/követelmények nagyon pontosan és teljeskörűen, egyértelműen legyenek megfogalmazva. A Programok végleges kidolgozottsági szintjén ez nagy odafigyelést igényel.

Mivel a meglévő lakásvagyon mintegy 60%-a nem felel meg a magasabb energetikai elvárásoknak és a környezet-tudatosság sem érvényesül, indokolt, hogy az MNB programok ne csak az új lakóingatlanokhoz nyújtsanak kedvező finanszírozási lehetőséget, hanem a felújításokhoz is.

Célszerű a finanszírozások eljárási rendjében lehetőséget biztosítani a társasházi konstrukciókban a lakástulajdonosokat összeszervező társaságok és ingatlanfejlesztők közreműködésének. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a lakossági megrendelők sok esetben szeretnének a finanszírozás előszervezésében is segítséget, közreműködő szolgáltatást igénybe venni.

A kiszámítható, kedvező kereskedelmi banki finanszírozás lehetőségének megteremtésével a Magyar Nemzeti Bank hozzájárul az árstabilitás erősítéséhez is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szorgalmazza az MNB Zöld Jelzáloglevél Programjának és az NHP Zöld Otthon Programjának mielőbbi véglegesítését és elindítását.

 

 

Forrás: ÉVOSZ