Borúlátók a szakemberek az építőiparban, 95 százalékuk számít válságra, 83 százalékuk még idén – közölte a Mapei Kft. a 150 építőipari szakember körében végzett gyorsfelmérésének eredményeit. A vállalat szerint bár láthatók lassulásra utaló jelek, azokat sikeresen enyhítik a lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások, legalábbis december 31-ig.

A Mapei által megkérdezett szakemberek 45 százaléka úgy vélekedik, már most érezni a válság hatását, míg további 38 százalék mondja azt, hogy fél éven belül, 10 százalékuk pedig, hogy jövőre éri el a recesszió hazánkat. A válság hatására várhatóan lassul az építőipar a szakemberek 18 százaléka szerint. 46 százalékuk gondolja úgy a gyorsfelmérés alapján, hogy ennek hatására a lakosság a felújítások elhalasztása mellett dönt, 14 százalékuk az építőanyagárak emelkedésére, 7 százalék anyaghiányra számít.

A saját munkájukra nézve, a megrendelések visszaesésére a szakemberek 69 százaléka számít, további 7 százalékuk a munkadíjak csökkenésétől, valamint a megrendelők árérzékenyebbé válásától tart. Mindössze a válaszadók 22 százaléka gondolja úgy, hogy az esetleges válság nem fogja a munkáját érinteni – ismertette felmérésének adatait a Mapei.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint néhány százalékos lassulásra számítani lehet a piacon, azonban ennek a mértéke nagyban függ a kormány támogatási politikájától. A szakember úgy véli, a felújítási és lakásépítési támogatások olyan mértékben élénkítik az ágazatot, ami enyhíti a nemzetközi gazdasági és politikai változások kedvezőtlen hatásait. Markovich szerint amennyiben a kormány a december 31-én lejáró támogatások megújítása mellett dönt, akkor nem kell számítani jelentős visszaesésre. A szakember bizakodó, ugyanakkor hangsúlyozta, a cégeknek fel kell készülniük egy esetleges lassulásra.

A gyorsfelmérés válaszadó szakembereinek 37 százaléka gondolja úgy, hogy tehetetlen és nem tud felkészülni az esetleges válságra, 20 százaléka tartalékol, 7 százaléka pedig árukészlet vásárlásába fektet. A lehető legtöbb munka vállalásával a szakemberek 25 százaléka készül a nehezebb időkre.

 

Forrás: Hírnévügynökség