A 21. századi elvárások alapján kialakított 2 szintes épületegyüttes várja a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), 18 ezer hallgatót képző üzleti egyetemének közösségét. A Z generáció igényeinek megfelelő, szeptember 11-én Zuglóban átadott UniZone nevű multifunkcionális hallgatói centrumban Egyetemi Könyvtár, sport- és közösségi terek, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, étterem, terasz, büfé is helyet kapott. Az épület fenntartható, akadálymentes; ergonomikus, rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel.

Ünnepélyes keretek között adták át a BGE zuglói kampuszán a 6,3 milliárd forint állami forrásból felépült UniZone-t, a BGE multifunkcionális hallgatói centrumát. A Gereben Marián Építészek Kft. nyertes tervpályázata alapján két év alatt megvalósított beruházással a BGE Buzogány utcai kampusza 2 330 m2 területtel gazdagodott. Az új épületegyüttes átadóján részt vett Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

„Egyetemünk újabb mérföldkőhöz érkezett a hallgatói élmény továbbfejlesztését szolgáló centrumunk átadásával. Nagy büszkeség számunkra, hogy az UniZone-t az idén felvételt nyert 7 297 hallgatónk birtokba veheti. Az új épületegyüttes rugalmasan alakítható közösségi tereivel az oktatási és kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra és hallgatói kapcsolatépítésre egyaránt lehetőséget teremt” – fogalmazott Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

Rugalmasan, könnyen alakítható közösségi terek

A rugalmasan, könnyen alakítható közösségi terek jó része természetes megvilágítást kapott, amit a tervezők főleg beton és üveg felhasználásával értek el. Az újradefiniált Campus kert, a büfé, a földszinten, 100 fő befogadására kialakított, terasszal rendelkező étterem, sport- és rekreációs terek, az aulához közvetlenül kapcsolódó lépcsős konferenciatér sokoldalú használatot biztosít az egyetemi közösség számára. A multifunkcionalitáson túl szintén kiemelt szempont volt a kivitelezés során a teljeskörű akadálymentesség, a vagyon- és személybiztonság, valamint a környezettudatossági és fenntarthatósági szempontok. Az új épületegyüttes a hallgatói elvárások és a legújabb trendek szerinti smart technológiájú rendszerekkel – többek között energiahatékony VRV fűtés/hűtéssel, szabályozható, energiatakarékos világításvezérléssel, automata csomagmegőrzőkkel, intelligens behatolásjelző rendszerrel – és okos bútorokkal lett felszerelve.

Egyetemi Könyvtár 2 emeleten

A fejlesztés fontos része az 1 600 polcfolyóméter kapacitású, közel 65 000-es könyvállománnyal, több ezer egyetemi jegyzettel, szakkönyvvel, rangos hazai és külföldi folyóiratokat is tartalmazó folyóiratgyűjteménnyel, széles körű szakmai adatbázisokkal és több tízezres e-könyv gyűjteménnyel felszerelt Egyetemi Könyvtár, melynek e-tartalmait VPN kapcsolaton keresztül otthonról is lehet használni. Az olvasósarok egy időben 240 látogatót képes befogadni, valamint folyóiratolvasó is helyet kapott a könyvtárban a tanulóboxok, valamint a kutatószobák mellett.

 

Forrás: BGE