Akusztikai kísérletek a Baumit kutatóközpontjában

549

A hangszigetelés mértéke és a helyiségek akusztikája lényeges minőségi jellemzők az épületek tervezése szempontjából, a lakók fizikai és mentális jólléte érdekében. Ezzel kapcsolatos kísérletet végeztek a Baumit Viva Parkban. 

A ház elhelyezkedésén ugyan nem, de a tervezésen változtathatunk úgy, hogy minél alacsonyabb zajszennyezettségben éljük a mindennapjainkat. Ha hosszú távon zajban élünk, annak eredménye az enyhe diszkomforttól az alvászavaró hatáson át, az egészen súlyos egészségügyi következményekig terjedhet – utóbbinak az az oka, hogy a zajstressz fokozhatja az izomfeszülést, a stresszhormonok felszabadulását és növelheti a szívroham kockázatát.

A lakóházak külső zajszigetelését leginkább befolyásoló tényező az ingatlan elhelyezkedése

Az ingatlan elhelyezkedéséből adódó zajhatások ellensúlyozhatók olyan tervezési szempontok figyelembevételével, mint például hogy a zajtól távolabb eső lakrészen alakítjuk ki a nagyobb nyugalmat követelő helyiségeket: hálót, gyerekszobát. Ugyanakkor a jó hangszigeteléssel, a megfelelő építőanyagok és az optimális szerkezeti kialakítás megválasztásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a belső zajszint.

Kísérletek a Baumit Viva Parkban, Európa legnagyobb építőanyagokat összehasonlító kutatóparkjában 

A Viva Parkban tizenhárom darab teljesen egyforma, azonos tájolású, 12 négyzetméter alapterületű ház található. Azonos kialakítással és berendezéssel, mindegyikben harmincnál több érzékelővel, amelyek évente több millió adattal szolgálnak. A házak azonban különböző anyagokból és szigeteléssel készültek, így a teljes park alkalmas a különbségek alapos feltérképezésére. Több egyetem is végez itt kutatást, illetve a Baumit kutatási és fejlesztési részlege is használja az új termékek fejlesztése és tesztelése során.

Az egyes helyiségek akusztikájának vizsgálata 

Az egyes helyiségek akusztikájának vizsgálatához házanként tíz különböző pontot jelöltek ki az épületekben, ahol 50 és 100 Hz közötti frekvenciákon mérték a visszhangidőket. Míg közepes és magas frekvenciákon nem volt jelentős különbség a különböző háztípusok esetében, az alacsony tartományban (pl. férfi beszédhang) már annál inkább: a kutatók mérései szerint – 80 Hz-nél – a favázas háznak van a legrövidebb (1,1 másodperces), míg a betonnak a leghosszabb (1,9 másodperces) visszhangzási ideje. Egy visszhangos helyiségben ezt áthidalhatjuk akár azzal, hogy több bútorral, függönnyel, szőnyeggel csökkentjük a visszhangot.

A Kutatóparkban a vizsgálóházak mobilfrekvenciát árnyékoló képességét is tesztelték a szakértők. Egy méterrel a padlószint felett, a falfelületektől fix távolságra helyeztek el adóantennát a park területén, a fogadó antennát pedig a házakban, mindenütt azonos magasságban, a jelet továbbító antennától fix távolságra rögzítették.

Mérési eredmények

A Viva Park kutatási eredményei bebizonyították, hogy a hőszigeteléssel „bevont” beton-, tömörfa- és téglafalak a legjobbak a hangszigetelés szempontjából. A hőszigetelő anyagok közül a fenolhab szigetelőlemez kiemelkedően jól csökkenti a zajt. Ennek oka a szigetelőlapok nagyobb rugalmassága, amely trambulinhoz hasonlóan tompítja a hangot.

A mérési eredmények világos képet rajzoltak ki: a betonházak minden frekvenciát majdnem 100%-ban csillapítottak, a második helyezést szoros versenyben a fablokk ház érte el, legrosszabbul pedig a szigeteletlen téglaház teljesített.

 

Forrás: Baumit