A 2000-es években kifejlesztett új betonadalékszerek lehetővé tették a betontechnológia robbanásszerű fejlődését, amelynek köszönhetően a betonnal kapcsolatos szinte bármilyen megrendelői igény kiszolgálható.

Az építőipari kivitelezések legtöbbet hasz­nált anyaga a beton. Kedvező mechanikai tulajdonságai és magas ellenállóképessége miatt biztosítható az építmények használ­hatósága és tartóssága. Az új épületek kialakításakor 99%-ban cementkötésű aljzatot készítenek. Kom­munális épületek, kis terhelések esetén esztrichet, ipari létesítmények, csarnokok esetén pedig ipari padlót fektetnek.

Az ipari padló ismérvei 

Az ipari padló fő tulajdonsága, hogy önma­gában alkalmas az épület funkciójának megfelelő terhelések elviselésére hosszú távon, és a felhasználó igényeinek megfe­lelő esztétikával rendelkezik (1–2. kép).

Ez a körülbelül 20 cm vastagságú beton­lemez – bár az épület szerkezetének nem része –, mégis sok esetben az épület leg­fontosabb eleme. Amíg a fal, vagy tető­szerkezet egyszerűen karbantartható, javít­ható, a padló – amely alapvetően biztosítja az ipari létesítmény logisztikai területét – meghibásodása a teljes működést akadá­lyozza vagy akár ellehetetlenítheti.

Ilyenkor egy üzem hosszú időre (akár hónapokról is szó lehet) történő megállí­tása felbecsülhetetlen károkat okozhat az üzemeltető cégeknek. A különböző terü­leteken más-más a „fájdalomküszöb”, de például a raktározás területén egyre gya­koribb magasraktári üzemeltetés extra berendezései magas minőségű padlót, nagy síkpontosságot követelnek.

A teherbíráson és egyéb gyakorlatias szem­pontokon túl egyre nagyobb helyet kap az esztétika, amely ma már a cégek marke­tingtevékenységének fontos eleme. Miután az ipari épületek nagy része a padlóról szól, törekedni kell a látvány – megrendelői igé­nyeknek megfelelő – kialakítására (3. kép).

3. kép. A Dózsa György úti Múzeum mélygarázs műgyanta padlója

A betonfelület egyszerű és nagyon költ­séghatékony bevonata a felületkeményítő szóróanyag, amely minőségi kivitelezés esetén akár többféle színben is biztosítja a hosszú távú használatot. Amennyiben a felülettel kapcsolatban magasabb esztéti­kai elvárások jelentkeznek, illetve a tevé­kenység miatt felmerül a fokozott vegyi ellenállás, széles paletta áll rendelkezésre a különböző alapanyagú színes műgyanta bevonati rendszerekből.

Az ipari padlók teljes rendszere

A Mapei, mint az építési segédanyagok meghatározó gyártója, az ipari padlók tel­jes rendszerével rendelkezik; betongyár­tás adalékszerei, statikai megerősítő szá­lak, felületkeményítők, utókezelő anyagok, rugalmas hézagkitöltők és műgyanta bevo­nati rendszerek (1. ábra).

1. ábra

A technológiák és az innovatív termék­rendszerek teljes ismerete lehetővé tette, hogy létrehozzanak egy olyan eszközt, amely mindenki számára elérhetővé teszi a gyors és pontos információhoz jutást. Az iparipadlomegoldasok.hu internetes oldalon teljes és folyamatosan aktualizált képet adnak a padlókészítés rend­szereiről, termékeiről és a sok esetben elke­rülhetetlen kiegészítő szolgáltatásokról.

Az oldalon elsősorban a Mapei által gyár­tott termékek találhatók, amelynek fő oka, hogy ezek bizonyítottan jól működnek a teljes rendszerben. Közvetlenül elérhetők a tervezéshez, illetve alkalmazáshoz szük­séges részletes és friss termékinformációk, referenciák.

Az iparipadlomegoldasok.hu teljes képet ad a Mapei azon szolgáltatásairól, amelyek a tervezőket, megrendelőket, illetve kivite­lezőket segítik. A rendszerben gondolkozás egyik legfontosabb eleme a Mapei betonla­bor, amely képes teljes körű segítséget adni, szükség esetén beavatkozni az ipari padló betonjával, technológiájával kapcsolato­san akár a munka helyszínén is. Az előké­szítés, tervezés fontos eszközei a padlósta­tikai tervező, a táblazsugorodás-kalkulátor, illetve a költségösszehasonlító programok. Az említett szoftverek információkérő lap­jai szintén megtalálhatók az oldalon.

Az iparipadlomegoldások.hu folyamatosan frissülő felület, amelyet kiegészítettek a területre vonatkozó szabványokkal is, hogy minden egy helyen legyen. Mégis előfor­dulhatnak észrevételek, ötletek, melyekkel szívesen kiegészítik a weblapot. Várják az ezzel kapcsolatos üzeneteket!

 

További információ:
www.iparipadlomegoldasok.hu