Ahhoz, hogy az épület hőveszteségét minimalizáljuk, az egész épületet megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetőig.

Egy családi házra valahogyan soha nem merjük azt mondani, hogy kész: nincs vele több munka. Új épület felhúzásánál a lakó boldogan figyeli, ahogy tégláról téglára emelkedik az álomház, majd lassan megtelnek a belső terek is tarta­lommal. Jöhet a beköltözés, amikor is nagyon hamar kiderül, hogy a házikó valójában mennyire komfortos a mindennapok során. Elkezdődnek a szépítések, javítások, „energiahatékonyítások”, és ezek – a lakók nem kis bánatára – gyakran elhúzódnak egy életen át. Mit javasoljunk szakemberként, hogyan lehet véget vetni a javítások-felújítások sorának, legalább az energiafogyasztás optimalizálását illetően? Az egész épületet megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetőig ahhoz, hogy az épület hőveszteségét mini­malizáljuk.

XPS BEÉPÍTÉSE

Ahol a szigetelés konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki lehet téve, ott az XPS beépítése jelenti az ideális megoldást.

1. ábra

Az URSA XPS egy halványsárga színű, zártcellás extrudált polisztirol keményhab hőszigetelő termék (1. ábra), különleges­sége abban rejlik, hogy a táblák terhelhetősége nagy, és nedves környezetben is csekély a vízfelvétele. Alacsony hővezetési tényezővel rendelkezik (így kitűnő hőszigetelő), és speciális egyenes vagy lépcsős élkialakítása révén az illesztéseknél a különböző hőhídhatásokat is hatékonyan ki lehet vele küszöbölni.

1. kép

Mi az, amire már az építkezés kezdetekor kiemelt figyelmet kellene fordítani, és fontosságára külön is felhívni a lakók figyelmét? A talajba kerülő épületszerkezetekre mindenképpen, mivel azok utólagos javítása rendkívül költséges és nagyon sok esetben lehetetlen. A pincepadló, pincefal és talajon fekvő padló esetében a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, ellen kell állnia a talajból eredő nyomásnak, a víz behatásainak – talajpára, talajnedvesség, talajvíz – és a téli fagyhatásoknak is. Földszintes épület padlójának vagy pincék szigeteléséhez ideális az URSA XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L vagy N-III-I termékek bármelyike, mivel ezek mind messzemenően teljesítik a felsorolt kritériumokat. Pincefalnál történő alkalmazás esetén ez a különleges termék a vízszigetelés felületi védelmét is remekül ellátja (1. kép).

A termékek furcsán „római” megnevezése a nyomószilárdságukat is mutatja: a III, V, illetve VII jelölések az XPS táblák 10%-os összenyomódásánál mutatják, hogy 30, 50, illetve 70 tonnával terhelhető az adott szigetelőlap négyzetméterenként. A termék nevének L vagy I betűje pedig a lépcsős, illetve az egyenes szélképzésre vonatkozó tulajdonságot szemlélteti félreérthetetlenül.

LÁBAZAT HŐSZIGETELÉSE

Az épületek lábazatán olyan hőszigetelő anyagra van szükség, amely bírja nemcsak a téli fagyhatásokat, hanem ellenáll a talajból felszivárgó nedvességnek és a mechanikai igénybevételeknek, valamint megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó, úgynevezett mandínervizekkel szemben is (2. ábra).

2. ábra

Az URSA XPS PLUS MAK keményhab termékek azért tökéletesek a lábazatok szigeteléséhez, mert különlegesen strukturált felületi kialakításuk lehetővé teszi a könnyű és tartós, cementalapú vakolást. Az ostyás kiképzésű táblákra egyszerűen felkenhető és stabilan tapad az üvegszövet hálót fogadó felületképző tapaszréteg. Fontos tudni, hogy az URSA XPS hőszigetelő táblákat az elkészült (felvezetett) lábazat vízszigetelési felületére kell felragasztani. Az esetleges hőhídhatások elkerülése végett az egyszerű kézifűrésszel vagy akár éles késsel méretre vágott táblákat szorosan egymás mellé kell illeszteni, rögzítésüknél pedig ügyelni arra, hogy a szakma szabályainak és az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően a talajnedvesség elleni szigetelés sértetlen maradjon.

HŐHIDAK KIKÜSZÖBÖLÉSE

Gondos kivitelezők minden részletében törekszenek az épületben a hőhidak megszüntetésére (2. kép). Meglepően optimális teljesítmény érhető el az XPS termékek vasbeton szerkezetek bent maradó zsaluzataként való beépítésekor, például egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér vagy vasbeton áthidaló elé elhelyezve.

2. kép

SPECIÁLIS LAPOSTETŐK

Az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Egyre divatosabbak a lapostetők és kifejezetten „zöld” döntést képviselnek a szintén lapos kialakítású terasztetők és zöldtetők. A fordított szigetelési rétegrend – azaz amikor a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el – műszakilag sok szempontból előnyös. Nem alakul ki páratechnikai probléma, ráadásul a vízszigetelés élettartama is növekszik, hiszen a hőszigetelés megvédi azt a hőmérséklet okozta káros behatásoktól. Ezeknek a speciális lapostetőknek a szigeteléséhez a lépcsős élkialakítású URSA XPS N-III-L, N-V-L és N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.

ÖSSZETETT SZIGETELÉSI RENDSZEREK

Összetett szigetelési rendszerekben is kihagyhatatlan összetevő elem az URSA XPS. Földszintes épületeknél a padlásfödémet, beépített tetőteres családi házaknál pedig a ferde tetőt kell átgondoltan szigetelni ahhoz, hogy az épület bent a lakótérben tartsa nyáron a szobák hűtésére, télen a fűtésre fordított energiát. Az URSA szakemberei mindkét alkalmazási területre kidolgoztak egy minden igényt kielégítő szigetelőrendszert, amely URSA ásványgyapot, URSA XPS és URSA SECO tetőfóliák kombinált alkalmazásával egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható.

Padlásfödém esetében a födémszerkezet felső síkjára URSA extrudált polisztirolból vágott „hasábokból” készített teherhordó vázszerkezetet kell rögzíteni, amelyre minimum 2,5 cm vastag colos deszka kerül felragasztásra. Ez az „URSA XPS bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást, és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is. (Legalább részben járható padlásfödémre nemcsak a padlás felületének raktározás céljára való kihasználása miatt van szükség. Célszerű legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel, pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb.).

Az XPS-bakokon is átvezetett, átlapolásainál egymáshoz légtömören (URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal) leragasztott URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia leterítésével biztosítjuk a szerkezet megfelelő párafékezését és légzárását, majd az így kialakított közökbe kerül az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyag, minimum 20 cm vastagságban (3. ábra).

3. ábra
4. ábra

Beépített tetőtér ferde tetőjének szigetelésénél egy még komplexebb rétegrend építése javasolt. A belső burkolat elé URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia kerül, majd a szarufa speciális magasítását URSA XPS bakokkal oldjuk meg, amelyekkel a vonalmenti hőhidakat csökkentjük minimálisra. A szarufaközöket teljes magasságában kitöltve minőségi URSA BiOnic ásványgyapottal, elhelyezve az URSA SECO 0,02 cserépalátét fóliát (majd az ellenlécet, a cseréptartó lécet, és a cserepeket), biztosítjuk a komplett szerkezet tökéletes hőszigetelő teljesítményét (4. ábra).

Az extrudált polisztirollal igazán forradalmi, 21. századi, fenntartható építészeti megoldások valósíthatók meg. A lakó elégedett, a kivitelező és az építész pedig hosszú távú sikert könyvelhet el a körültekintő alapossággal felépített energiatakarékos épület vonatkozásában.

 

URSA Salgótarján Zrt. 
www.ursa.hu