A megfelelő hőszigetelés kiválasztása nem is olyan egyszerű!

302

A szigeteléseknek komplex módon kell az igényeket kielégíteni, minden termékjellemzőt és beépítési feltételt figyelembe kell venni.

Az építtetők, kivitelezők, de sok esetben a tervezők is hajlamosak arra, hogy a hőszigetelések kiválasztása során egy-egy kiragadott, jónak ítélt műszaki jellemző, például hővezetési tényező, vagy ár alapján döntsenek. Ezzel a gondolkodásmóddal alapvetően az a probléma, hogy nem csak energetikai, hanem akusztika, páratechnikai, tűzvédelmi szempontok is lényegesek egy biztonságos, megfelelő komfortú tér kialakításához.

Könnyen belátható, hogy pusztán az árának vagy a termékek hővezetési tényezőjének az összehasonlítása komplex módon nem ad választ arra, hogy ténylegesen a követelmények és a megrendelői igények oldaláról melyik is lenne a legmegfelelőbb választás az adott beépítési szituációban. Az egyes hőszigetelőanyagok teljesítménye igen eltérő lehet, arról nem is beszélve, hogy a hővezetési tényező inkább tervezési érték – hány cm vastag legyen az alkalmazott szigetelés – sem mint annak mérőszáma, hogy eldöntsük ez alapján azt, hogy tényleg a jobb hőszigetelő képességű termék-e a legmegfelelőbb, legoptimálisabb az adott beépítési szituációban. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, gondoljunk végig mindent lépésről lépésre!

SOKRÉTŰ MEGKÖZELÍTÉS

A szigeteléseknek komplex módon kell az igényeket kielégítenie! Ehhez minden termékjellemzőt és beépítési feltételt, szituációt számba kell venni:

  • Megrendelői igények (akusztikai komfort, energiahatékonysági szint, építési mód stb.)
  • Követelmények (jogszabályok, szabványok, helyi rendeletek, fejlesztési igények)
  • Szerkezeti kialakítások alapján mely szigetelések a legoptimálisabbak
  • Minősítéssel, igazolással rendelkező építményszerkezetek dokumentumaiban milyen szigetelés szerepel

Talán az első két pontot nem kell részletesen elmagyarázni, de a további két szempont igen jelentős lehet egy szerkezet megfelelősége vagy hatékonysága terén. A szerkezeti kialakításnál fontos a felületfolytonosság és lehetőségekhez képest az egyenértékűség biztosítása a csomópontok mentén is, nem csak energetikai, de páratechnikai, akusztikai és a tűzvédelmi szempontból is. Valamint figyelembe kell venni, hogy kell-e, és ha igen, milyen rögzítéseket alkalmazzunk egy hőszigetelés esetében. Adott egy lefele hűlő födém, amit ha pl. egy gyengébb hővezetési tényezőjű termékkel szigetelünk, amelyet nem kell dűbelezni csak ragasztani, hatékonyabb szerkezetet érhetünk el vele adott esetben egy dűbelezendő, jobb hővezetési tényezőjű termékkel szemben, mivel a dűbelek rontó hatását is figyelembe szükséges venni. Emellett lehet vizsgálni a kérdést akusztikai szempontból is.

A szerkezeteknél alkalmazott szigetelések nem csak javíthatnak, ronthatnak is az alapszerkezet akusztikai paraméterein! Szerelt szerkezetek tartóelemei közötti szigetelésnél fontos, hogy a szigetelés rugalmasan, jól illeszkedjen, ehhez könnyű, rugalmas, nem merev táblás szigetelések az alkalmasabbak, amelyeknek sok esetben a hőszigetelő képességük nem a legjobb, viszont a szerkezet hatékonysága szempontjából még is csak ezek lesznek a megfelelőbbek, mert az illesztések mentén nem kell majd hőveszteséggel számolni.

Az sem mindegy, hogy a választott szigeteléseknek van-e hőmozgása, zsugorodnak-e, mert ezek is hosszú távon kihatással lehetnek a szerkezeti hatékonyságra, mint a nem megfelelő mechanikai tulajdonságú – olcsóbb – termékválasztás is, ami lehet nem fog úgy tartani, le fog csúszni, stb.

A minősítések pedig bekorlátozhatják az alkalmazható szigetelések termékkörét a jogszabályi követelményeken felül.

A szakmai szempontú hőszigetelés-választás megkönnyítése érdekében, annak szempontjairól, valamint az egyes szerkezetekben való megfelelőségüknek az igazolásairól a ROCKWOOL webinárium jellegű szakmai előadássorozatot készített, melyet az alábbi linken lehet elérni: https://www.rockwool. hu/webinarium/regisztracio/.

A ROCKWOOL termékfejlesztéseinek célja, hogy komplex módon tudjon válaszokat adni az energetikai, akusztikai, páratechnikai, környezetvédelmi és tűzvédelmi területeket érintően, hogy ne kelljen az építtetőknek, tervezőknek kompromisszumokat kötnie! Nem véletlenül az egyik legtöbbet vizsgált és minősített szigetelések egyike, amelyet építési rendszerekben, készletekben alkalmaznak.

 

www.rockwool.hu