Guardian Glass: fenntarthatóság az üveggyártásban

443

Kevesen vonják kétségbe a tényt, hogy a felgyorsult fejlődés, modern világunk vívmányai – ezek között hagyományosan az ipari termelés – jelentős terhelést jelentett környezetünkre.

Ma azonban az ipari szektorban élen járó vállalatok számára stratégiai célok között szerepel a fenntarthatósági elvek mentén folyó munka, és az azt minősítő tanúsítványok megszerzése. A Guardian Glass nemrégen megkapta a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvány bronz fokozatát nyolc európai üzemében folyó sík-, bevonatos és laminált üvegeinek előállításáért. Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha a tervező vagy végfelhasználó olyan terméket választ, amelyet egy C2C tanúsítvánnyal rendelkező cég gyárt.

Az új és már meglévő épületek fenntarthatóságát különböző szempontok szerinti vizsgáló, és ma már elterjedt LEED és BREEAM minősítő struktúrák, hasonló elveket vizsgáló szervezetek és gyártók is egyre nagyobb arányban ismerik el az olyan termékszabványokat, mint a Cradle to Cradle Certified™, amelyekhez igazítják termelési folyamataikat is.

A nagy nemzetközi cégek igyekeznek teljesíteni a világban jelenlévő, és egyre inkább a napi kommunikáció részét képező felelősségteljes vállalati magatartás elvárását. A gyártók és az azt igénybe vevők elvei szerint e minősítések nagy előnye, hogy az állandó minőség mellett folyamatos fejlesztésre ösztönöznek. A C2C szabvány az építőiparban is az átalakulást jelenti, amely arra biztatja az építészeket és a termékekkel tervező gyártókat, hogy csak szükséges mértékű lábnyomot hagyják maguk után az alapanyag-felhasználástól kezdve egészen az újrahasznosításig.

A Cradle to Cradle Building Charter termékszabvány egy olyan világszerte elismert módszer, amely a termékek fenntartható tulajdonságainak folyamatos ellenőrzésére szolgál. A szabvány öt kategóriában értékeli a termékeket az emberi egészség és környezetre gyakorolt hatás alapján és folyamatos újításra ösztönöz, ugyanis az elért eredmények alapján kiérdemelt tanúsítványt kétévente meg kell újítani. Az egyes szinteken öt különösen fontos szempont alapján kell egyre szigorúbb kritériumoknak megfelelni:

  • Anyagegészség – optimalizálja a termék/épület tervezésében felhasznált vegyi anyagok mennyiségét annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen káros az emberi egészségre és a környezetre.
  • Vízfelhasználás – értékes forrásként kezeli a vizet ösztönözve a hatékony kezelési és felhasználási stratégiákat.
  • Társadalmi igazságosság – vizsgálja az teljes üzleti folyamatban résztvevők felelősségtudatos üzletvitelét, etikusságát és környezettudatosságát.
  • Anyag újrahasznosítás – a tervezés során kiiktatja a „hulladék” fogalmát, újfajta alapanyag-életciklus létrehozásával, azzal a céllal, hogy az alkotóelemek minőségrontás nélkül állandó körforgásban maradjanak.
  • Megújuló energia & széndioxid kibocsátás kezelése – újrahasznosítható és megújuló energiával való működtetésre törekszik, ezzel és az energiafelhasználás csökkentésével az ökoszisztéma egyensúlyára törekedve.

Jó úton a fenntartható jövőért

A Guardian Glass vezetése az elért C2C bronz minősítést jelentős fejlődésnek tekinti a sík-, bevonatos és laminált üvegeinek gyártására nézve, és a cég jövője szempontjából. A cég a minősítés megszerzésével azt szeretné elérni, hogy tudatos magatartásukért a felhasználók termékeiket és szolgáltatásaikat másokénál magasabbra értékeljék. Cél az életminőség javítása az energiafelhasználás további csökkentésével, és az épületben tartózkodók kényelmének növelésével.

Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója szerint: „Ez egy remek eredmény a Guardian Glass-tól. Az elmúlt 12 hónapban 8 európai üzemben több mint 15 részleg nagyjából 60 munkavállalója dolgozott a C2C minősítési folyamatokon. A bronz fokozat megszerzése arról tanúskodik, hogy a Guardian világvezetőként folyamatosan elköteleződik és befektet a fenntartható üvegtermékek gyártási folyamataiba.”

 

Tudjon meg többet a Guardian Glass Europe Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvánnyal rendelkező termékeiről a Guardian Glass weboldalán.

 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével: Németh Árpád András, e-mail: anemeth@guardian.com; Tel.: (+36-30) 479 1828

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.