Duna-parti gyöngyszemnek nevezhető Donautica Étterem és Hotel kivitelezési munkálatain három területen is dolgoztak a szakemberek a Mapei termékrendszerekkel.

A Donautica Étterem és Hotel Fadd-Domboriban épült fel, és rendkívül tetszetős pihenőhelyet kínál a Duna holtágának partján. Ez és az ehhez hasonló beruházások olyan jövőbeli képet erősítenek Magyarországról, melyben az adottságok kiaknázása erős bel- és külföldi turisztikai és vendéglátói forgalmat tesz lehetővé a 21. század színvonalán.

Donautica Étterem és Hotel projektadatok

Mapei termékekkel végzett munkálatok: hidegburkolás, melegburkolás, hőszigetelés
Helyszín: Fadd-Dombori
Kivitelezés éve: 2015–2018
Beruházó: Tolnagro Kft. Generálkivitelező: PSN Kft.
Építész: KJB Építész Kft.
Hidegburkolati kivitelező: Vörös Kft. Melegburkolati kivitelező: Paukovics József, egyéni vállalkozó
Homlokzati kivitelező: Tricolor Kft.
Mapei partnerkereskedő: Timpanon Mapei

A Tolna megyei Fadd-Domboriban álló létesítmény eredetileg egy kis étteremből és apartmanokból állt. A Tolnagro Kft. tulajdonosa megvásárolta ezt az ingatlant, és hosszú évekig tartó üzemeltetés után egy magas szolgáltatást adó, aktív pihenésre szolgáló, kiemelkedő gasztronómiai élményt kínáló pihenő központ létrehozásába kezdett.

21. SZÁZADI SZÍNVONAL

A kivitelezést hosszú tervezési folyamat előzte meg, hiszen a régi, kisméretű, a szocialista időszakban épített létesítményből 21. századi, korszerű és magas színvonalú épület létrehozása volt a cél. Ennek megvalósítására külön szakmai stábot állított össze a beruházó, amelynek tagjai között szállodaipari és konyhatechnológiai szaktanácsadó tervező is helyet kapott már az építészeti tervezés szakaszában.

A Tolnagro Kft. beruházásai korábban, mivel a cég az állatgyógyászat területén működött ezidáig, csarnokok, ipari épületek és irodák kivitelezéséből álltak. Beruházóként így különleges alkotói feladat volt számukra a fadd-dombori projekt, s ennek megfelelően, a markáns tulajdonosi elképzeléseket képviselve működtek együtt a generálkivitelezővel, a PSN Kft.-vel.

Az új technológiai és szakági követelmények tehát nem csupán új kihívást, hanem új alkotási lehetőséget is jelentettek a tulajdonosi és beruházói oldal számára, és ez a szemlélet határozta meg a projekt minden szakaszát. Egy korszerű, „zöld” épület létrehozása volt a cél, amelyben hőszivattyú és napkollektorok biztosítják az energiát az intelligens épület működtetéséhez, s amelynek szolgáltatói alapjait többek között a legkorszerűbb konyhatechnikával, uszodatechnikával és szaunatechnikával teremtették meg.

Mindennek következtében mind a tervezési, mind a kivitelezési folyamat rendkívül izgalmas volt, és a beruházói, a tervezői és a kivitelezői oldal folyamatos és rendszeres kommunikációja kísérte a projektet. Erre szolgáltak a hetente vagy kéthetente, nagyobb kooperációk esetén havonta megtartott koordinációs napok. A rendszeres egyeztetések folytatódtak a szakipari kivitelezők és a termékforgalmazók szintjén is.

KIVITELEZÉS MAPEI TERMÉKEKKEL

A megcélzott színvonal valamennyi munkaszakaszban meghatározta a projekt folyamatait. Így esett a választás három termékterületen is a Mapei megoldásaira. A hideg- és melegburkoláshoz, valamint a homlokzati hőszigetelés és bevonat készítéshez alkalmaztak a kivitelezők Mapei megoldásokat.

Hidegburkolás

Kültéri medence

Kültéri medence – A hotel úszómedencéje 16 m hosszú, 8 m széles és 1,40 m mély, feszített víztükörrel bír. Körben folyókavályút alakítottak ki. Ezenkívül épült még egy 5 m×3 m-es felülettel rendelkező, 1,20 m mély pezsgőmedence is.

A medencetest aljának kiegyenlítése során a TOPCEM esztrichet, valamint az oldalfalak és az íves formák kialakításához a PLANITOP FAST 330 kiegyenlítő habarcsot alkalmazták. A medence sérülésmentes tisztíthatóságát a KERAPOXY fugaanyag beépítésével segítették.

Kiszolgáló helyiségek – A konyhába, öltözőkbe, raktárakba és a gépészeti terekbe 20×20 cm-es lapok kerültek. A kisméretű burkolatok ragasztását ADESILEX P9 ragasztóanyaggal végezték. A helyiségek fugázáshoz a gyorskötő ULTRACOLOR PLUS fugaanyagot alkalmazták.

Lobby és egyéb közösségi terek – Ezekre a felületekre nagyméretű lapokat raktak le, a két legnagyobb, 160×160 cm-es lapot a lépcsőfordulókban alkalmazták. Fektetésükhöz a KERAFLEX EXTRA S1 ragasztó, a legnagyobb méretekhez a nagy alakváltozásra képes UTLRALITE S2 ragasztóanyag volt az ideális választás. A nagyobb területen alkalmazott 60×120 cm méretű lapok fektetése előtt a földszinten szükség volt feszültségmentesítő rétegként a MAPETEX rendszer alkalmazására is, mivel dilatációmentes burkolatot kívántak létrehozni a padlófűtött aljzaton.

Teraszok – A teraszokat 60×120 cm méretű lapokkal burkolták. A teraszok kiegyenlítését PLANITOP FAST 330 termékkel végezték, majd MAPELASTIC kent vízszigetelő rendszer alkalmazása után, a nagyméretű lapokat KERAFLEX EXTRA S1 ragasztóágyba fektették.

Kerítéslábazat – Itt klinkertéglára emlékeztető 20×8 cm-es méretű lapokkal készült a burkolat, a ragasztáshoz az ADESILEX P9 terméket alkalmazták.

Melegburkolás

Modul szőnyeg ragasztására került sor Mapei termékekkel. A ragasztás előtt ULTRABOND ECO 20 kiegyenlítést készítettek a kivitelezők. A modul padlószőnyeg ragasztását az erre a célra kifejlesztett ULTRABOND ECO FIX termékkel végezték el.

HŐSZIGETELÉS, HOMLOKZATKIALAKÍTÁS

A homlokzaton a Mapei MAPETHERM MW kőzetgyapotos rendszert alkalmazták. A MAPETHERM KŐZETGYAPOT RAGASZTÓT a hőszigetelő táblák felragasztásához, tapaszolásához és gletteléséhez használták. A glettréteg megerősítése céljából a MAPETHERM NET üvegszövethálót is beépítették. A hőszigetelt felület SILANCOLOR BASE COAT alapozás után SILANCOLOR TONACHINO színvakolat bevonatot kapott.

 

www.mapei.hu

 

 

 

Guardian banner