A hiedelmekkel ellentétben az előregyártott kéregfal és kéregfödém elemek használata sem egy társasház, sem egy családi ház tervezése esetén nem jelent változtathatatlan sablont. Ellenben heteket spórolhatunk a kivitelezés folyamatán, ha akár egy családi ház építésénél előregyártásban gondolkodunk. A Leier típusház kínálatában kikalkulálta 12 különböző méretű és kialakítású szerkezetkész modell költségeit, ami akár alaptervként, akár inspirációként is szolgálhat.

Néhol még ma is a szakemberhiány, de jobbára a beépítés során kialakuló kevesebb emberi kontaktus érdekében akár családi ház léptékében is érdemes – a kivitelezést gyorsító – előregyártásban gondolkodni.Ezen technológia segítségével az épület garantáltan kis létszámú csapattal, gyorsan és pontosan készülhet. Az innováció éppen ebben a pontosságban rejlik: a megtervezett, ellenőrzött minőségű beton kéregelemek a megbeszélt határidőre kerülnek az építkezés helyszínére. Szinte bármilyen elképzelés, formavilág megvalósítható, amelynek csupán a tudatos, precíz tervezés és a megrendelővel való együttműködés a feltétele. A szerkezetben rejlő előnyök pedig röviden: a kiváló hangszigetelés és hőtartás, a nagyobb teherbírás, és a kisebb szerkezetsűrűség igény.

Kézben tartott kivitelezési folyamat

Az előregyártott elemekből történő építés jellegzetessége, hogy határidőre érkeznek az igények szerint megtervezett, és a gyárban beépítésre előkészített kéregfalak. Ezek beemeléséhez és összeillesztéséhez mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség. Ezután már gyorsan felkerülnek a falakra az előregyártott vasbeton kéregfödém elemek. Az elemekben a falakhoz hasonlóan ott van már a betonacél jó része. Az esetlegesen szükséges betonozás és kiegészítő vasalás elhelyezése után a födém máris kész. A kéregfalak a nyílászárók helyének kihagyásával készülnek, a gépészeti munkákat pedig az előre megtervezett és kialakított áttörések segítik.

Így valóban meglehetősen gyorsan, akár 2-3 nap alatt a következő munkafázisokhoz juthat az építkezés, amelyek közül néhányat ez a technológia tovább gyorsít. A sima pórusmentes betonfelületeket vakolni nem, csak glettelni kell, a későbbiekben az üzemben elhelyezett szakipari szerelvényeknek köszönhetően pedig a gépészeti szerelések idején jelentkezik az egyik legnagyobb előny, hogy nem kell szétvésni a falat.

Típusházak a könnyebb tervezéshez

A gyors és kiszámítható kivitelezés mellett a hatékony költségkalkuláció elkészítését is nagyban megkönnyítheti az előregyártott elemekből épülő ház koncepciója.

Leier típusház

De mik is a pontos számok, mekkorák a különbségek például egy 30 vagy 120 m2– es családi ház esetén? Ebben segít a hazai előregyártási piac meghatározó szereplője, a Leier új szolgáltatása, a Típusházak kínálata. A cég vadonatúj típustervei között előregyártott kéregfal-, klímafödém- és lépcső-elemeket használva kínálnak különböző méretű és alaprajzú házakat. A tervek iránymutatást adhatnak arra, hogy az egyes házszerkezetek esetében mekkora anyagköltséggel kell számolni, de bármelyik típusház átalakítható a család/tervező igényire. Ha pedig a megépítéshez kínált típustervben szereplő összes alapanyagot meg is vásárolja a vevő, úgy a terveket készen és térítésmentesen megkapja, így az építész ezekből kiindulva dolgozhat az épület személyre szabásán és az ház többi elemének kialakításán.

12 ház kiszámolva

A kínálatban található 12 különböző alapterületű és elrendezésű házterv és 3 féle garázs jól mutatja a lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy a 12 házból 10 CSOK kompatibilis is. A méretek tekintetében a kisebb „garzonszerű” 30 m2-es házaktól, egészen a nagy – 3-4 gyermekes – családok számára tervezett 160 m2-es házakig minden igény teljesíthető, az árak pedig a nettó 3 és 14 millió forint között mozognak.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy az árak nem tartalmazzák a szállítást és kivitelezés költségét, de természetesen ezekben a feladatokban is kínál segítséget a vállalat. A kivitelezés során pedig a könnyen ütemezhető munkálatokhoz 4-5 szakember jelenléte szükséges, akik akár 3-4 nap alatt csúszások nélkül kivitelezik a szerkezetkész épületet.

 

További információ: www.leier.hu/tipushazak

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.