A kivitelezési hatékonyságra törekvő beruházók körében az elmúlt években egyre népszerűbbé vált kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek már nem csak a munkaerőhiányra, de az energiatakarékosság kérdéseire is választ adnak. Országszerte hozzáférhetők a betonspecialista Leier idén ötszörösére emelt kapacitással működő hajdúszoboszlói gyárában készülő, tartós és gazdaságos építkezést eredményező beton tetőfedő anyagok.

„Úgy tűnik, mintha a magas energiaárak miatti óvatosság már kevésbé befolyásolná a piacot és a beruházói döntéseket. Az év első hat hónapjának tapasztalatai alapján ugyan nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mégis kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb évet remélünk 2023-ra. Úgy gondolom, hogy a külső tényezők mellett széles termékportfóliónk is kulcsszerepet játszik sikeres piaci jelenlétünkben, akár kisebb, akár nagyobb beruházásról van szó.”– mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Innovációk az új trendekhez igazodva

Az utóbbi időkre jellemző beruházói kivárások az ágazatban tapasztalható munkaerőhiány enyhüléséhez vezettek. A cégvezető szerint most könnyebb szakembert találni, mint egy évvel ezelőtt. Ez rövidebb kivitelezési időt, ezáltal kiszámíthatóbb építkezést eredményez. „Ehhez mi is hozzájárulunk a legmodernebb betontechnológiával készülő épületszerkezeti anyagainkkal. Hét betongyárunkból háromban innovatív előregyártott épületszerkezeti elemeket gyártunk. A falak, födémelemek és lépcsők után cégünk az energetika új kihívásaira adott válasza, a klímafödém is egyre népszerűbb. Évek óta úgy gondoljuk, és ezt folyamatosan kommunikáljuk is, hogy az előregyártott betonszerkezetekkel készülő épületeké a jövő. A lassú, de stabil felfutás után mára tudatosan keresik ezt a korszerű műszaki megoldást ott, ahol tényleg számít a hatékonyság – Ez is jól tükrözi a megváltozott gondolkodásmódot.”

Számításokkal igazolt, hogy a Leier előregyártott betontechnológiájának alkalmazásával, a hagyományos építési technológiákhoz képest, a szerkezet kivitelezési költségén akár 20-30% megtakarítás érhető el, a kivitelezés ideje pedig hetekkel, hónapokkal lerövidülhet. Az előre legyártott elemek méretüknél fogva gyorsan, pontosan egymáshoz illeszthetők minimális élőmunka ráfordítással. Tapasztalatok alapján 3 nap, 4 ember és az őket irányító projektvezető elegendő például egy szerkezetkész családi ház kialakításához. Tovább rövidíthető a kivitelezési idő, ha a falba és födémbe már a gyártás során bekerülnek az elektromos és gépészeti elemekhez szükséges beépítési pontokon az elektromos vezetékek helyeinek kirekesztései és a szükséges dobozok. Így utólagos vésésre nincs szükség, sőt a felület miatt vakolni se kell.

Az energiatakarékos hőközlés leghatékonyabb módja, ha pontszerű helyett felületi hőforrásokkal valósítjuk meg azt. Erre alkalmas felületek az épületen belül leginkább azok a födémek és falak, ahol a felület legkisebb részen árnyékolt. Mindezek figyelembevételével tehát a mennyezetfűtés lehet a leghatékonyabb megoldás, annak ellenére, hogy a hőközlés helye ellentmond a légáramlás szabályainak, a fűtés/hűtés felületi hatékonysága itt a legnagyobb, a helyzet megoldására a klímafödém kézenfekvő. A Leier előregyártott klímafödém a födémpanel és integrált csővezetékek fúziójából jön létre, terv szerint kialakítva. Az elosztó dobozok, vezetékcsatlakozók, valamint külön fűtő és hűtő körök is előre beépítve kerülnek az elemekbe, így minimális az építés közbeni hibázás esélye.

Beton tetőcserép a betonspecialistától

A Covid ideje alatt született meg a döntés a beruházásról, mára már ötszörös kapacitással üzemel a Leier felújított hajdúszoboszlói tetőcserépgyára. Az 5 milliárd forintos beruházással döntően a magyar piac igényeinek kielégítése a cél, ezzel a kapacitással már jut termék országszerte bárhová. Ugyanakkor a gyár elhelyezkedése miatt és annak teljes kiterhelése érdekében, hosszú távon akár Románia, Ukrajna és Szlovákia piacai is szóba jöhetnek, amelyek a gyárt teljes kiterheléséhez hozzájárulva biztosíthatják a magyar vásárlók számára is a kedvező költséggel és áron hozzáférhető beton tetőfedők anyagokat.

 

További cikkek a témában: https://www.leier.hu/hu/hirek