Általános hiedelem, hogy az üveghomlokzatokkal borított épületek energiapazarlók. Ez a régi, egyrétegű üveggel borított épületek esetében még igaz is lehetett, azonban a mai modern technológiák már sokkal jobb eredményeket hoznak. A Glass for Europe megbízásából készült friss kutatásból kiderült, hogy 2030-ra az európai épületek 30%-al kevesebb energiát fogyasztanának, ha mindegyiket nagyteljesítményű üvegek borítanák. Emellett egyre több vizsgálat és tanulmány támasztja alá, hogy egy üveggel borított épület nem energiapazarló, sőt.

Az Európai Unió által meghatározott egyik legfontosabb környezetvédelmi cél az energiafogyasztás csökkentése, amelynek sokszor emlegetett tétele az épületek energetikai mutatóinak javítása. Épületeink hatalmas „zöld” potenciállal rendelkeznek, ezért az építőipari szektor gyártói számára is egyre fontosabbá válik, hogyan tudják csökkenteni az irodaházak, lakóépületek, felhőkarcolók ökológiai lábnyomát. Az elmúlt években a környezettudatos megoldások körében a megújuló energiaforrások és a hőszigetelő anyagok a legnépszerűbb választás. Ritkán kerül azonban napirendre a homlokzati üvegezésben rejlő nagy lehetőségek témaköre. A Glass for Europe 2020-as kutatása szerint nagyteljesítményű üvegek használatával viszonylag rövid idő alatt tudnánk látványos és valóban hatékony eredményeket elérni az épületek energia-hatékonyságában.

Minőségi üveggel a jövőért

A TNO által vezetett „Potenciális energiamegtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentés az üvegezéssel (Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction)” elnevezésű kutatás két potenciális forgatókönyvet vázol fel, amelyek alapfeltételezése, hogy 2030-ra, vagy hosszabbtávú ütemezéssel 2050-re az Európai Unió minden épülete rendelkezik majd a megfelelő típusú és minőségű üvegborítással. Az első határidőhöz igazodva az épületek évente 29%-kal kevesebb energiát fogyaszthatnak majd, amely 28%-kal alacsonyabb széndioxid kibocsátást eredményezhet. A másik, 2050-re vetített kép szerint a széndioxid kibocsátás hasonló mértékű csökkentésével a lehetséges energiamegtakarítás akár a 37%-ot is elérheti.

A kutatás egyes európai országokra szűkítve is vizsgálta a lehetőségeket, pl. az Egyesült Királyságra vonatkozó becslések még optimistább eredményt mutattak: A megfelelő üvegtípus alkalmazása 2030-ban 32%-kal csökkentheti az épületek energiafogyasztásának mértékét. Ez az érték 2050-re, akár 42% is lehet a szigetországban. Pozitív érdekesség, hogy a 2030-ra becsült eredmények esetében a lehetséges megtakarítások majdnem fele az első tíz évben elérhető lenne, amennyiben az új épületekben magas szelektivitású üveget használnak és megduplázzák (évente 2%-ról 4%-ra)a régi üvegek cseréjének arányát. Európa szempontjából ez a tendencia akár 240 millió tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást és 200 millió tonna olaj egyenértékkel (Mtoe) kevesebb energiafogyasztást is jelenthet.

Energiatakarékos felhőkarcolók, lehetséges?

Már ilyen innovatív üvegezéssel rendelkező épület London ikonikus felhőkarcolója, a „Cheesegrater”, amely 75000 m2-es homlokzata BREEAM Excellent tanúsítvánnyal rendelkezik. Az épület függönyfala dupla üvegborítású, ezáltal biztosítva az erős napvédelmet és a semleges megjelenést. A kétféle Guardian termék, a SunGuard SN 51/28 és a SunGuard SN 62/34, felhasználásával az alacsony g-értéknek köszönhetően az üvegezés is nagyban hozzájárul az épület beltereinek kellemes klímájához, és ezáltal a mesterséges hűtés-szükséglet csökkenéséhez.

Egy másik példa a Leedsben található Victoria Gate épülete, amelynek diagrid mintájú homlokzatát Guardian SunGuard SuperNeutral (SN 70/35) üveg borítja. Az SN 70/35 üveg semleges kék színe szép összhangot teremt a beton finom tónusával, miközben az egyedi rendben és ritmusban elhelyezett üveglemezek az árkádsort természetes fénnyel árasztják el.

A minőségben rejlő előnyök

A Glass for Europe jelentése arra is rámutat, hogy a rendkívül energiatakarékos üvegezés a környezetvédelem érdekében elengedhetetlen tényezők mellett, a hűtés-fűtés szükségességét is csökkenti, ezzel gazdasági előnyöket termelve. A fontos paraméterek közül nemcsak a hőátadási együtthatót (Uw), de az optimális napenergia áteresztést (g) is érdemes lehet megemlíteni. Illetve fontos megjegyezni, hogy a fényáteresztési együttható további megtakarításokat is eredményezhet, jóllehet ezt a Glass for Europe jelentése nem említi.

Guardian SunGuard technológia

A fentebb felsorolt kritériumok teljesítéséhez szükséges összes üvegezési megoldás megtalálható a Guardian Glass választékában. Ilyen például a Guardian SunGuard® termékcsalád is, amelynek magas szelektivitású termékei nagy fényáteresztést biztosítanak, miközben szabályozzák a napsugárzás hőátengedését. Ez a technológia segít a jól megvilágított terek kialakításában, miközben meggátolja a belterek túlmelegedését a nyári hónapokban, mindazonáltal télen hatékony védelmet biztosít az épületekben a hőveszteség negatív hatásaival szemben is. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően ezek az üvegek igazán megfelelő választásnak bizonyulnak a modern és energiahatékony épületek kivitelezéséhez.

 

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass fenntartható üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardian.com/eu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.