Minőségbiztosítási konferencián az építőipar

400

Az ISOFORUM egyesület XXVII. Nemzeti Minőségügyi Konferenciáját 2020. szeptember 17-18. között tartotta Tapolcán, amelyet a COVID vírus ellenére is megtartottak, bár hatása több szinten tapasztalható volt. Az konferencia egyik szekciója az építőipari témával foglalkozott, kapcsolódva a rendezvény fő témájához: Változásmenedzselés – Digitalizáció – Költségcsökkentés.

Az “Okos” Építőipari megoldások szekciót Rajcsányi Ferenc levezető elnök nyitotta meg. Előadásában összefoglalást adott az építőipar digitalizáció és fenntarthatóság területén megtalálható lehetőségeiről és kihívásairól. Érintette az okos megoldások különböző nézetét, ismertette a BIM fogalmát és legfontosabb elemeit. Előadása végén saját cége példáin mutatta be, milyen sok segítséget nyújthat az új technológia, a drónos felmérésben rejlő potenciált külön kiemelte.

Dr. Zagorácz Márk, a Lechner  Tudásközpont igazgatói tanácsadója, a BIM szabályozási kérdéseiről tartott előadást, aki a COVID helyzet miatt nem tudott eljönni, azonban videós bejelentkezésen keresztül mégis jelen volt. Az előadás első szakaszában a BIM USA-ban elterjedt szemléletét ismertette, amelyet ezt követően a Nagy-Britanniában kidolgozott és meghonosodott BIM szemlélettel vetett össze. Ez utóbbi alapja a részben már bevezetett és további elemiben a jövőben bevezetésre kerülő nemzetközi és európai szabványoknak, amelyek ránk is vonatkoznak majd.

Zajlik a MSZ EN ISO 19650 szabvány fordítása, rövidesen elérhető lesz. Az előadó kitért a hazánkban elérhető segédletekre, irányelvekre, így a Lechner Tudásközpont által kidolgozott kézikönyvre is. Előadása végén kitért a stratégiai célokra, hangsúlyozva az építőipari és építésügyi digitalizáció összehangolt fejlesztésének szükségességét.

“Az építőipar digitális átállásának fontosabb állomásai, siker kritériumai” címmel tartott előadást digitális rovatunk vezetője, Kuczogi László. Az előadás elején a digitális átállás elemeiről és azok építőipar számára jelentő kihívásáról beszélt. Interaktív előadásának több területén megszavaztatta a hallgatóságot, érintette az építőipar digitalizációjának fontosabb kulcsmomentumait. A prezentáció végén az építőipar digitális átállásának jövőjét, stratégiai céljait elemezte.

A szüntetet követően az „Építőipari cégek szerepe és felelőssége a fenntarthatóságban” címmel tartott  Dr. Bellaagh Mátyás környezetvédelmi szakértő előadást, aki cége protokollja miatt szintén nem tudott személyesen részt venni a konferencián, így Zoom-os csatornán keresztül hallgathatták a résztvevők. Kiindulásként az Európai Unió fenntarthatósági céljait ismertette, amelyből kiválasztotta azokat, amelyekben közvetve, vagy közvetlenül érintettek az építőipari cégek az újrahasznosítástól a  karbon-kibocsátásig. Minden egyes elemet felhasználási példákon keresztül mutatott meg, érintve a megvalósítás mikéntjét, a cégek társadalmi felelősségvállalását, akár további üzletet is szerezve.

A BauApp Kft. kereskedelmi igazgatója, Tamás Tibor az általuk fejlesztett alkalmazásokat mutatta be. Fejlesztési célként a gyors megoldást és a kisvállalatok támogatását jelölte meg, jelezve, hogy a BIM-től független az ő megoldásuk. Az előadás első felében az un. „Minőségbiztosítás csomag” került ismertetésre, amely rendkívül sikeres volt az elmúlt években. Ezen belül kitért a Tervkezelés funkcióra, amely kritikus az építőipari folyamatokban. Partnerek segítségével zajlik az un. Terep modul kifejlesztése, amelynek a célja a szállítás folyamatának támogatása.

Építőipari munkagépek automatikus szintvezérlése volt Tüske Dániel előadásnak témája. Röviden bemutatásra került a Leica építőipari megoldása, az  ICON. Ennek fókuszában a különböző földmunkagépek vezérlése volt. Ismertetésre került  egy benchmarking felmérés, ahol az automata szintvezérléssel dolgozó kotrógép kétszer hatékonyabb volt (egységnyi idő alatt kitermelt föld mennyiség), mint a hagyományos, azonos típusú kotrógép. A hallgatóság megismerhette a rendszer elemeit, illetve az GNSS rendszert.

A szekció záró előadója Figeczki Péter, a KÉSZ Metaltech Kft. főmérnöke volt. Cége gyakorlatban lépte meg a digitalizáció első lépéseit, így napi példákon ismerhettük meg azokat a kulturális nehézségeket, amelyeket ők már kezeltek, és legújabb épületük homlokzatgyártása és -szerelése egy integrált megoldással sokkal hatékonyabban, pontosabban, de mégis az emberi korlátok sikeres leküzdésével valósult meg.

 

Kuczogi László
Magyar Építéstechnika
Az építőipar digitális átállása rovat vezetője