SWIETELSKY: egy szoftvernek minőségi javulást kell hoznia a munkafolyamatainkban

A piacmeghatározó SWIETELSKY Magyarország Kft. BIM szakemberei a piaci átlagnál nyitottabbak az új digitális megoldásokra. Követik és kipróbálják az újdonságokat, de csak akkor építik be a mindennapi munkafolyamataikba, ha az hozza az általuk elvárt hatékonyságot. A Graphisoft által forgalmazott amerikai fejlesztésű Bluebeam Revu szoftver fő funkcióit már nemcsak tesztelték, hanem alkalmazzák, ezért őket kérdeztük a tapasztalataikról, illetve arról, hogy milyen elvárásaik vannak a jövőbeli megoldásokkal kapcsolatban. Tarcali László BIM menedzser, Vojnárovits Tamás BIM mérnök és Volk Gergely projektmérnök szerint a szoftver a kivitelezők PDF-alapú kommunikációját teszi egyedi megoldással kivételesen hatékonnyá.

A Swietelsky csoport jól ismert a magyar építőiparban, útépítés, magas- és speciális mélyépítés, környezetvédelem, valamint metróépítés területén meghatározó szereplők. Összetett és komplex projektjeik megvalósításához nemzetközi szintű technológiai megoldások párosulnak. A Graphisoft globális piaci szereplőként nemcsak a BIM alapú Archicad tervező szoftvert és a hozzá kapcsolódó digitális megoldásokat kínálja, hanem a nemzetközi piacon bizonyított, speciális megoldásokat itthon is elérhetővé tesz. Az amerikai fejlesztésű, és az USA-ban igen elterjedt szoftver, a Bluebeam Revu szintén a magyarországi leányvállalat kínálatába tartozik, de itthon a nemzetközi sikerével ellentétben még kevésbé ismert. A Swietelsky szakemberei azonban már néhány éve használják, ezért kíváncsiak voltunk tapasztalataikra.

Tarcali László és Vojnárovits Tamás. Fotó: Reviczky Zsolt

Tarcali László szerint kivitelezőként az egyik legfontosabb elvárásuk, hogy a tervezőktől kapott PDF dokumentumokat ne csak megnyithassák, hanem követhető módon információkat rögzíthessenek, feldolgozhassanak, amire megoldást találtak a Revu-vel. Véleményük szerint ez a program elsősorban egy projekt résztvevőinek könnyíti meg PDF-alapon az egymás közötti és a kivitelezés egyéb szereplőivel folytatott kommunikációját. A speciális jelölésekkel ellátott dokumentumokhoz a háttérben egy digitális adatbázis is felépül, olyan további lehetőséget kínálva, amely eddig PDF-alapon nem volt elérhető. Ez azért volt lényeges felfedezés, mert az ő munkafolyamatukban már nincs lehetőség változtatni a terveken, kész PDF anyagokkal dolgoznak, de a tervvéleményezések, kimutatások készítése, egyeztetések során született információk megmaradása és könnyű követése fontos számukra. Ezt segíti, garantálja ez a program, mert elhelyezhetőek olyan elemek a terveken, amelyek a kiindulási pdf állomány tartalmát nem változtatják meg. Nem utolsó sorban ezek a hozzáadott információk rendszerezhetők, dokumentálhatók. Vojnárovits Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy PDF olvasáshoz nem biztos, hogy ezt a programot érdemes elsősorban használni, hanem inkább a PDF alapon történő kommunikációra ideális.

Milyen funkciókat teszteltek eddig a Swietelskynél?

PDF kezelés – időpecsétes adatrögzítés

Ez talán a legalapvetőbb és remekül hasznosuló funkciója a Bluebeam Revu-nek, amit összetettebb feladatoknál szinte kötelező jelleggel érdemes használni. A szakemberek is ezt próbálták ki elsőként. Egy induló projektnél nagyon fontos, hogy a tervrajzokkal és egyéb dokumentumokkal kapcsolatos egyeztetések, kiegészítések, javaslatok, változtatások megmaradjanak, követhetők legyenek. A dokumentáció digitális, szerkeszthető, kereshető és szűrhető adatbázisba rendezett jelölésével sok idő takarítható meg. Amennyiben később bárki megnyitja a dokumentumot, akkor számára egyértelmű lesz, hogy ki, mikor, milyen célból tett jelölést az adott dokumentumra. E funkció miatt egy vállalatnál ez a szoftver több fázisban is beválik: folyamatokat köt össze azáltal, hogy – projekt, tenderelőkészítés, ajánlati szakasz – minden információját PDF alapon is képes tárolni, valamint a mögöttes adatbázis szerkeszthető, kereshető, szűrhető. Egy vállalatnál mindennapos szituáció, hogy más-más csapat dolgozik a különböző munkafázisokon, de ennek segítségével újabb egyeztetések nélkül továbbadhatók és használhatók a dokumentumok a projekt bármely időszakában egyaránt.

Hasonlóan egyszerű a programmal dokumentumot szétválasztani, átnevezni, könyvjelzővel, tartalomjegyzékkel ellátni. A szakemberek tapasztalata szerint az alapfunkcióra, a PDF kezelésre találni ugyan a piacon más programot is, de a Bluebeam Revu összességében jobban rendszerezi a funkciókat és könnyebben kezelhető vele a dokumentum. Az igazán összetett dokumentumkezelési feladatoknál pedig a szoftver szinte nélkülözhetetlenné válik.

Tervkezelés – adatkezelés

Tarcali László szerint a szoftver röviden úgy jellemezhető, mint a rajz és az Excel öszvére, mert kereséssel adatok gyűjthetők ki a PDF-ből, amelyekhez jelölők rendelhetők egyedi tulajdonsággal. Ezen jelölők hozzáadott adatai szűréssel táblázatosan megjeleníthetők és Excelbe exportálhatók. A PDF rajz így kapcsolódhat Excel táblákkal és a kimutatás közvetlenül a rajzból nyeri a mennyiségi adatokat. A szűrő funkció és a kimutatás testreszabhatósága miatt sokféle riport készíthető vele. A program hiperhivatkozások segítségével biztosítja, hogy keresni lehessen a tervrajzokban, mennyiségi becslést lehessen készíteni, de kontrollálható vele a tervekhez érkező költségvetés is, vagy ha nincs, akkor készíthető.

Volk Gergely Fotó: Reviczky Zsolt

A Bluebeam Revu azonban nemcsak egy tervrajzot kezel, hanem képes különálló, de tartalmában összetartozó dokumentumok között élő kapcsolatot létrehozni pl. egy alaprajzot és egy konszignációs rajzot. Másik programban is működnek a linkjei. Egy tervrajz pedig mindig tele van külső hivatkozásokkal, ezért ez a tulajdonság igencsak felértékelődik. Fóliákat is kezel a program, fóliakombinációkat is meg lehet benne határozni, ami jól jön, ha például mennyiségi kigyűjtést kell készíteni egy alaprajzról. Képes felismerni az alaprajzokon szereplő helyiségeket, illetve azokat helyiségként kezelni, így az elhelyezett jelölőket és rajzi elemeket automatikusan zónákhoz kapcsolja. Volk Gergely szerint olyannyira jól felépített ez a funkció, hogy ők a mennyiségi kigyűjtésre (például épületátadáskor vagy pótmunkánál, amit PDF rajzokból kell kinyerniük) a hagyományos mód helyett már csak ezt alkalmazzák.

Kontroll – költségvetés készítés

Egy kész tervcsomag nem mindig rendelkezik költségvetési kiírással vagy a szükséges anyagmennyiség becsléssel. PDF alapú dokumentációval eddig digitálisan ez nehézkesen volt megoldható. A program lehetővé teszi a dokumentációban való keresést, ezért árazott vagy árazatlan költségvetéshez bármikor készíthető kigyűjtés vagy kontrollálható a meglévő anyag. Nagyon hasznos funkció, hogy megoldották a fejlesztők a képi keresést is. Konszignációs jel/szöveg alapján lehet a kontrollt elvégezni például a költségvetésen, illetve azoknál a termékeknél, amelyeknél nincs konszignációs jel, mint a szaniterek, ez esetben rajzként vagy szimbólumonként lehet rákeresni. A keresés eredményét jelölőkkel lehet ellátni, mellyel plusz információ adható az elemekhez, valamint a kapcsolt adatbázisba is bekerül.

Vojnárovits Tamás elmondta, hogy a program bevezetése lépésekben történik és még több év használat után sem tudják teljes mértékben kihasználni a szoftvert, de a többi funkcióit is tesztelik. Ilyen például a Tool Chest (eszköztár), amely azt támogatja, hogy az ismétlődő rajzi elemek elmenthetők és bármikor újra használhatók. Ez a funkció például organizációs tervekre kifejezetten előnyös, de készíthető vele például elektromos kapcsolási terv, vagy használható egyszerűbb kivitelezést segítő, például padlóburkolat pozíciós tervek készítésére. Az ismétlődő tételek felparaméterezett elemek elmenthetők, újra felhasználhatók. A Swietelskynél ezt a funkciót több munkafolyamatnál is használják. További előny, hogy automatikus jelmagyarázatok is rögzíthetők a rajzban.

A szakemberek szerint a szoftver ára a kínált szolgáltatásmennyiséghez képest vonzó. Természetesen mobileszközön is használható, jó előkészítettség esetén a művezető az építkezés helyszínén könnyen követni tudja bejelölésekkel a munka aktuális állapotát. Formanyomtatványok is létrehozhatók, melyekben különböző adattípusok előre definiálhatók (pl.: legördülő választék, rádiógomb stb.), ez tipikusan anyagjóváhagyásnál jellemző és nagyon hasznos gyakorlati megoldás.

A szakemberek összességében a Bluebeam Revu-t olyan szoftvernek ítélik, amelynek használata kivitelezőknél, különösen nagyobb értékű beruházások esetén nagyon előnyös. Könnyen elsajátítható a használata és számtalan munkafolyamatot támogat. Számos funkciója egyedi a piacon, amit más szoftvernél nem találták meg, vagy nem ilyen hatékonysággal. A szoftver projektek résztvevői közötti kommunikációra kiváló megoldásokat kínál, ahol az átadott információk könnyen értelmezhetők, ezáltal idővel nemcsak a kivitelezői oldalon ajánlott használni, hanem a projekt többi résztvevőjével együtt a teljes projektmenedzsment során.

 

Forrás: Graphisoft