A klímaváltozás mindennapokban is érezhető hatásai, illetve a városokban jellemző szennyezett levegő és a zöldterületek hiánya a lapostetős megoldásokat is próbatétel elé állítják. Erre ad választ a BMI Villas újrahasznosított lemeze, amely káros anyagokat semlegesít a napsugarak és az esővíz segítségével.

Az autók kipufogógázaiként, illetve az ipari termelés során keletkező nitrogén-oxidok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a légkörben. Ezek a részecskék nem csak a környezetre károsak, hanem az emberek által belélegzett levegőt is mérgezik.

A probléma kezelésében az új technológiáknak köszönhetően az épületeknek is nagy szerepe van. A Noxite Eco-Active egy olyan lapostetős, fenntartható megoldás, amely semlegesíti ezeket a veszélyes anyagokat. A titán-dioxid bevonattal ellátott bitumenes lemez a napsugarakkal találkozva a nitrogén-oxidokat a környezetre nem káros hatású vegyületekké bontja, amelyeket a következő eső egyszerűen lemos a tetőről.

Ráadásul, a lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését. Emellett, a szmogevő tető világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, ezzel elősegítve az épület hőterhelésének csökkentését.

Hogyan működik? A képre kattintva videó nyílik.

A Noxite hatása számokban

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m²-es lapostető Noxite Eco-Active bevonata éves szinten annyi nitrogén-oxidot képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15.000 kilométert futó autó kibocsát.[1]

 

A bitumenes lemez lapostetők többrétegű csapadékvíz elleni szigetelésének zárórétegeként alkalmazható új tetőkhöz és tetőfelújítások esetén. Biztonságos megoldást nyújt nagy igénybevételű, deformálódásnak, rezgéseknek kitett tetőszerkezetek szigeteléseként is.

A szmogevő lemezek – amelyek új tetők építésekor és felújításakor is használhatóak –, megtalálhatóak többek között a koppenhágai reptér tetején vagy az Egyesült Királyság több iskoláján, kórházán.

 

További információ a villas.hu/noxite weboldalon található.

 

 

Forrás: Comlab

________________________________________________________________________

[1] A Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) kutatása alapján.