A jelenlegi szakmai utánpótlás-nevelés az olykor évente változó képzési reformok ellenére sem teljesíti a tőle elvárt színvonalat és szerepet. A szakmai alap, a felnőtt- és mesterképzés minősége a Veszprémi Medgyaszay tetőfedő iskola megszűnésével évről évre lejjebb süllyed.

Az ott végzett ácsok, tetőfedők, bádogosok, szigetelők a „mostani mesterek”, akik még osztrák magyar bizonyítványt szereztek, a képzés Európai színvonalából fakadóan, a szakmai életpályájuk végéhez állnak közelebb. A szakmai tanárok és oktatók száma rohamosan csökken, 5 éven belül a 80%-uk eléri a nyugdíjkorhatárt! Az utolsó szakképzési átalakítás 2020-ban történt, amely a szakképzés 4,0 nevet kapta.

Ezt a hiányt szeretnénk mérsékelni. A hosszas előkészítés eredményeként 2022. március 26-án megalakult Ács Képző Központ Nonprofit Kft.-vel, melynek alapítói Fejér, Pest és Veszprém megyei vállalkozók.

Létrehozásának célja a tetőépítő ács, tetőfedő, bádogos, szigetelő szakmák képzéséhez egy olyan gyakorlati helyszín kialakítása, ahol a több évtizedes szakmai tudásunk, valamint professzionális eszköz- és géppark segítségével  képesek leszünk egy magasabb szintre emelni a jelenlegi képzés színvonalát. Partnerként számítunk a szakmai szervezetekre, szakképző centrumokra, gyártókra és legfőképp a szakemberek együttműködésére.

Szeretnénk kiérdemelni a bizalmat, és egy elismert helyszín szerepét betölteni, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő képzési lehetőséget.

 

Forrás: Tető Építők Egyesülete