Kis teherbírású tető bezöldítése

303

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.

Nagyon örültek a felkérésnek, mert a világ több pontján sikerrel alkalmazott Urbanscape extenzív zöldtető rendszerüket jó szívvel tudták ajánlani. A rendszer nagy előnye a kis önsúllyal gyorsan készre telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció megvalósítása.

Az Urbanscape rendszer

A rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készült, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A termék kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofóbizáló szert nem. Ennek köszönhetően az Urbanscape Green Roll kiváló vízvisszatartó és víztároló képességet kínál a zöldtetős alkalmazás során a tájépítészetben és a különböző ásványi anyagú keverékekben.

Ez egy komplett, bevizsgált rendszer, amely EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik.

Az ajánlatot egyedileg készítik, időjárási sajátosságokat tartalmazó nemzetközi adatbázisukból. Az adott földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrétan az ajánlatban szereplő épületre érvényes rétegrendi kiajánlás. Ez a kiajánlás tartalmazza a kivitelezéshez kiajánlott termékeket továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is.

Az Urbanscape Green Roof zöldtető renszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton vagy acél födémen, fordított rétegű tetőn illetve minden egyéb, tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik.

Megvalósítás

A budaörsi családi ház esetében a statikus konkrétan megnevezte a födémterhelés maximumát. Ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége! Így esett a választás a Knauf Insulation rendszerére.

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg ugyanis átlagosan 8-10-szer könnyebb, és a térfogatához képest akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani, mint az egyéb hasonló, zöldtetőkben alkalmazott anyagok. Szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné.

Azt figyelembe kell venni, hogy az extenzív zöld tetők nem vagy csak korlátozottan járhatók! Budaörsön is, ugyan állandó fizikai tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető, változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.

 

További információ: www.knaufinsulation.hu

 

 

Forrás: Knauf Insulation Kft.