Az ÉMSZ tagok – magánszemélyek és jogi személyiségű, főként szakkivitelező vállalkozások -támogatásával működő “nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, melynek küldetése, hogy egy országos „gépezet” működtetésével ellássa az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma hazai fejlődését és érdekvédelmét.

A Szövetséget 1988-ban alapították, mostanra 281 számlál és olyan szakmailag hiteles szervezetté nőtt, mely mára jelentős tekintéllyel rendelkezik. Hitelességét és nem túl magas tagi létszámát az indokolja, hogy az ÉMSZ tagság egyben a minőség garanciája.

Az “ÉV TETŐJE NÍVÓDÍJ” pályázat évről-évre a Szövetség legnagyobb seregszemléje. Csaknem 30 évvel ezelőtt alapították az akkori vezetők azzal a céllal, hogy a szakmabeliek be tudják mutatni legújabb munkáikat és a minőségi és szép tetőknek legyen egy komoly nyilvánosságot adó rendezvénye.

A pályázat nyílt, országos pályázat, és bár hagyományosan a tagok vesznek részt leginkább a megmérettetésen, mellettük a nagy gyártók által támogatott szakemberek, kivitelezők is rendszeresen beadják munkáikat.

Aranyfokozatú támogatókTerrán Tetőcserép Gyártó Kft, Tondach/Wienerberger Téglaipari Zrt.,
Prefa Hungária Kft., Creaton South-East Europe Kft.,
Leier Hungária Kft.
Ezüstfokozatú támogatókBauder Kft.,
BMI Bramac,
Celsius Építőanyag-Kereskedő Kft.,
Fatra Izolfa Zrt., Lambda Systeme Kft., Rheinzink Hungária Kft.

A versengésben első helyen a minőség számít – minden pályázatot alaposan megvizsgál a hazai zsűri és a legkiválóbbak kerülnek a nemzetközi zsűri elé, majd ezt követően születik meg a grémium közös döntése. Ez azt jelenti, hogy minden egyes versenyben lévő tetőt, homlokzatot személyesen vizsgál meg a zsűri legalább 1 alkalommal. Ha a körülmények engedik, akkor a nemzetközi zsűri is helyszíni felméréssel szemléz minden egyes projektet egy második alkalommal. Közel két évtizede a CONSTRUMA építőipari szakkiállítás adott helyet az ünnepélyes díjkiosztónak, de járványhelyzet ezt most nem tette lehetővé.

Az idei különleges év volt, ami az iparági hátteret is jelentősen megváltoztatta. 2021. első 3 hónapjában még majdnem megegyezett a hazai építési ágazat teljesítménye a 2020. 1-3. hónapival, de ezt követően ugrásszerű növekedés következett be a megrendelés-állományban. Ezzel párhuzamosan drasztikusan megnőtt a világpiacon a nyers- és alapanyagok ára, és ez a folyamat gyorsan továbbgyűrűzött az építőanyag és építési termékek piacára is.

A hazai építésgazdaság teljes láncában villámgyorsan megváltoztak a körülmények. Mindez az építőanyag-gyártók és a kereskedők mellett a kivitelezőket és természetesen a megrendelőket is komolyan érinti, mivel a magyar építési ágazat legalább 50%-ban import útján szerzi be az építőanyagokat. Eddig a legnagyobb kihívást a határidők betartása és az – építőipari alapszakmák célzott népszerűsítésének hiányából fakadó – szakemberhiány okozta. Ez mostanra kiegészült új, speciális kihívásokkal is, mint az anyaghiány, a tervezési kihívások, az árváltozások követhetetlensége, stb. és előre vetíthető, hogy ez a piaci állapot kitart akár az év végéig is. Az építőanyagok hazai piacán 2021. májusáig átlagosan 20-25%-os áremelkedés történt, ugyanezen időszakban a szakkivitelezők esetében a saját szolgáltatásuk átlagos áremelése maximum ennek a harmadára tehető. A szakkivitelezők esetében fontos kiemelni, hogy az áremelést az élőmunka költségének és a saját alvállalkozók költségeinek a fedezése viszi el.

Ebben a viharosan változó piaci helyzetben kell, hogy helytálljanak azok a kivitelező, tervező ÉMSZ tagok és partnerek, akik évről-évre érintettek az ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat meghirdetésében.

Az idén beérkezett 57 pályázat elbírálása is komoly szervezést igényelt. Mivel 2020-ban nem is kerülhetett sor a díjak ünnepélyes átadására, csak „online eredményhirdetést” szabadott tartani, ezért a tavalyi győztesek is a mostani ünnepélyes díjátadón vehették át az elismeréseket.

Idén a beküldött pályamunkákból összesen 27-et tartott elismerésre méltónak a zsűri: 7 Nívódíjat, 8 Kategóriadíjat, 3 Különdíjat adtak át, valamint Aranyceruza Vándordíjjal jutalmazták a legjobbnak ítélt szaktervezőt. Elismerő Oklevelet vehetett át 9 pályázó.

 A 2021. évi zsűri tagjai:

Dr. Kakasy László – egyetemi adjunktus – BME Építészmérnöki Kar, a Zsűribizottság elnöke

Magastető szekció:

 • Kovács Sándor
 • Urbanics János
 • Kövecses Tamás
 • Kovács Zoltán
 • Pápa Mihály
 • Virág Zsolt

Lapostető szekció:

 • Valyon András
 • Kürtös Zoltán
 • Riczu Gyula
 • Stubán Margó

Fémlemezfedés és Homlokzatburkolat szekció:

 • Szántó László
 • Majer Tibor
 • Stang Ákos

Nemzetközi Zsűritagok:

 • Artur Wierschem – Zentralverband des Deutschen Dachdeckerhandwerks
 • Werner Linhart – Tetőfedő és bádogos mester, Ausztria

 

AZ ÉV TETŐJE 2021 díjazottai

ARANYCERUZA VÁNDORDÍJ

A legjobb szaktervezőnek járó nívódíjat, az Aranyceruza vándordíjat a budapesti Eötvös úti víztorony felújítása – fémlemez tetőfedésének, díszműbádogos elemek és csapadékvíz-elvezetésének kiviteli tervezése kapta.

Díjazottak: Szathmáry Csilla, Szecskő Heléna és Tóth Emese

Az Eötvös úti víztorony új fémlemez fedésének tervezése nagy  körültekintéssel, a szakma szabályainak avatott alkalmazásával készült. A XX. század elején épült, korai vasbeton szerkezet a város patinás emléke. A szerkezetet nem csak beázásból, hanem a párás belső térből származó nedvesség is károsította. Az építtető csak a külső oldali beavatkozásokat engedte meg. A visszabontott régi tetőszerkezet alatt a betonfelület korrózió elleni védelmét követően 15 cm-es átszellőztetett légréteget terveztek, minden részletre kiterjedő figyelemmel. A hegytetőn álló építményt érő jelentős szélterhelésre tekintette keskenyebb lemezsávokkal tervezték a kettős állókorcos fedést Rheinzink PREPATINA bluegrey lemezből. A fekvőeresz csatorna minden egyedi részletét alaposan kidolgozták.

Szép, és jól átgondolt az álló tetőablakok fedése és szegélyezése. Az épület stílusához illő a tetőélek, valamint a csúcsdísz míves kialakítása. Szellemes a csúcsdíszbe bújtatott szellőző, amely a korábbihoz képest gondot fordít a lecsapódó nedvesség távozására, és ezzel megelőzi a korrózió kialakulását.

A hagyományos formák használata mellett kifinomult épületszerkezeti tudás és korszerű, időtálló anyaghasználat, és a szakma szeretete jellemzi ezt a tervet. Jó az ilyen tervből elkészíteni a munkát.

ÁCSSZERKEZETEK SZEKCIÓ

„ARANYSZEKERCE” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ 

Drong György – Családi ház, Albertirsa

Az új építésű lakóépület fa födéme, fa tetőszerkezete, kültéri látszó fa oszlopai és mestergerendái megépítése az épület beton szerkezetein való pontos kimérés után helyszíni leszabással készültek. A látszó szerkezet minden elemét gyalulták, csiszolták. A perzseléses antikolást a tulajdonos csinálta.

A 20/20 cm keresztmetszetű oszlopok és gerendák, valamint a 20/36 cm keresztmetszetű, ugyancsak ragasztott mestergerendák beemelése daruval történt. A nagyfesztávolságú födémgerendák lehajlását HEA acélgerendák beépítésével gátolták meg. Ugyanakkor a garázs acél mestergerendájának lehajlását faszerkezetű, egyszeres függesztőművel előzték meg. A födém deszka borítást, a látszó gerendavégek hajópadló borítást kaptak.

Az állószékes tető 8,3 m hosszúságú 10/15 cm-es szarufáit oldalanként 2-2 szelemennel támasztották alá. A 11,16 m hosszúságú él- illetve vápaszaruk 10/20 cm keresztmetszetűek. A talpszelemenhez hagyományos horgolással kötötték a szarufákat. Az ereszdeszkákat a szaruk végén besüllyesztették. Az ácsmunka szakszerű, esztétikus, precízen elkészített mestermunka. Gratulálunk!

Különdíj

Matejkó József – Családi ház, Nyíregyháza

Az új építésű családi ház zárófödéme hagyományos, borított gerendás szerkezet, felette kontyolt nyeregtető ugyancsak hagyományos ácsszerkezetként kivitelezve. A fedett terasz látszó szerkezete ragasztott fa mestergerendákból készült, melyekhez fecskefarkú beeresztéssel csatlakoznak a fiókgerendák.

A két állószékes tetőszerkezet északi oldalán a derékszelemen nagy fesztávolsága miatt fa szerkezetű rácsostartót készítettek. A déli oldalon hagyományos fakötéssel, csapozással csatlakoznak a karpántok, a székoszlop és a derékszelemen. A szarufák egyszerű kármival, az élszaruk és a hajlatszaruk szívkármival csatlakoznak a szelemenhez.

A 15/15 cm-es talpszelement 5 cm-rel megemelték a vasbeton koszorúhoz képest, ezzel elérve, hogy a 15/20 cm-es födémgerendákkal síkba kerüljön a fölső síkjuk. Egyúttal lehetővé vált a koszorú fölső oldalának hőszigetelése is. A talpszelemen és a födémgerendák kapcsolatát laposvassal biztosították.

A gyalult ereszdeszkát a szarufák végén besüllyesztették. Sokat tapasztalt ácsmester példaszerűen elkészített munkája, amibe a szívét beletette. Gratulálunk!

 

LAPOSTETŐ SZEKCIÓ

„ARANYKEFE” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ

Bevonatos szigetelések
Enterol-B Kft. (Tóth Balázs) – Gyümölcsoltó Boldogasszony prépostsági templom, Türje
Gyártó: Kemper System GmbH.

Az Enterol-B Kft. ez évben is egy különleges tetővel pályázott. A cég legfőbb tevékenysége a bevonat szigetelések készítése, amely technológia a különleges tetőformák szigetelésére ideális választás. Ez évi pályázatban egy 13. században épült templom toronysisakjainak felújítását láthatjuk. A beton toronysisakokat, megfelelő felület előkészítés után teljes felületen Kemperol bevonatszigeteléssel látták el, ami színben is harmonizál az egész épülettel. A kivitelezőtől megszokott gondos munkát láthatunk. A türjei templom most már nem csak a kora, hanem a gyönyörűen felújított toronysisakjai miatt is országosan kiemelkedő. Igazi Nívódíjas munka. Gratulálunk!

Kategóriadíj

Műanyag lemezes szigetelések 
Roofszig (Székely Jaroszláv) – Családi ház, Balatonszárszó 
Gyártó/Forgalmazó: Bauder (BauderKARAT, BauderTEC KSA DUO, BauderPIR FA, BauderTHERM DS2)

A tetőszigetelés felújítás -az eredeti bitumenes lemez bontása nélkül-a meglévő szigetelésre készült. Teljesen új rétegrend lett beépítve, és új csapadékvízelvezetés is kialakításra került. A szakmai szabályokat, technológiai előírásokat a kivitelező figyelembe vette, a FPO szigetelés csomóponti megoldásai szakszerűek, esztétikusak. A kivitelezőnek az új vízelvezetés kiépítésénél nem csak a szigetelő tudására, hanem az ács ismereteire is nagy szükség volt. A vápa kialakítása nagy szakértelemre utal. Gondos, szép munka!

Elismerő oklevél

Műanyag lemezes szigetelések
Renos Bt. – Kertvárosi Általános Iskola Liszt Ferenc Tagiskola, Zalaegerszeg 
Forgalmazó: Lambda Systeme Kft. (Firestone RubberGard EPDM, Masterplast EPS 100)

A 70-es évek elején épült iskola tetőszigetelése korábban már fel lett újítva, ami ismét elöregedett így a csapadékvíz elleni szigetelés ismételt felújítás már elkerülhetetlen volt. Az épület energetikai felújítása során készült terveken mechanikailag rögzített PVC szigetelés szerepelt. Sajnos a panelos födém mechanikai rögzítésre nem volt alkalmas, ezért a kivitelező javaslatára kavics leterhelésű EPDM gumilemezre lett áttervezve. A széles szigetelő tekercsek helyszíni gyors terítése és összeragasztása lehetővé tette, hogy a diákok mielőbb visszakaphassák az iskolájukat. A mindenre kiterjedt tetőfelújítás szép összképet ad. Gratulálunk!

Bitumen lemezes szigetelések 
Filep Vízszigetelő Kft. – Cső utcai Óvoda, Szeged 
Gyártó/Forgalmazó: BAUDER

A tetőfelújításra az épület energetikai felújítása keretében került sor. Az eredeti tetőfedés elbontása után teljesen új rétegrend került kialakításra BAUDER THERMOPLAN T 18 és BauderPIR FA felhasználásával. A hőszigetelés és a lejtésképzés PIR hab táblák födémhez ragasztásával készült, amire egy öntapadós bitumenes lemez, majd egy palazúzalékos bitumenes zárólemez terítésével alakult ki az új csapadékvíz elleni szigetelés. Az elkészült szigetelés egységes szép képet mutat. Gratulálunk!

Műanyag lemezes szigetelések
Borsza-Build Kft. – Vízitúra megállóhely, Vác 
Gyártó/Forgalmazó: Fatra Izolfa Zrt. (FATRANYL fóliabádog RAL7040, FATRAFOL szigetelő lemez RAL7040, FATRAFOL szegély RAL7040, BRAMAC Veltitech 120 párazáró tetőfólia, ECOSE CLASSIC 035 üveggyapot)

Tetőfedés készítése során a Fatrafol PVC szigetelőanyag alkalmazástechnikai előírását betartották. A hóvágók nem a rendszerhez tartoznak, de elhelyezésüket korrekt módon oldották meg, mint ahogy az eresz beszellőzést, és a gerincen készült vonalmenti kiszellőzést is. A tetőszigetelés esztétikus kialakítása az épület homlokzati megjelenésével harmonizál. Szép munka!

MAGASTETŐ SZEKCIÓ

„ARANYKALAPÁCS” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ

Agyagcserép kettős fedés 
Tóth Árpád – Faluház, Buzsák 
Gyártó: CREATON (KLASSIK kerekvágású hódfarkú tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott)

Makovecz Imre építész irodája tervezte organikus épület tetőfelújítására és energetikai korszerűsítésére került sor. A hófehér falak és a rézvörös színű, engóbozott felületű Creaton hódfarkú cserépfedés harmonikus egységet képeznek.

Az 1540 m2 felületű tető komoly szakmai kihívás elé állította a tetőfedőt. A kivitelezés során a rendszer valamennyi lényeges elemét felhasználták: szellőző cserepet, kúpcserepet, szegélycserepet, ¾ és 5/4 cserepet, hófogó rácsot, hóvágót, Creaton Trió ragasztósávos alátét fóliát, szegtömítő szalagot, Creaton ellenlécet, stb.

A különleges, csúcsíves álló tetőablakok és az ívelt formájú tetőfelületek összemetsződését mind az alátéthéjazat, mind a rövidlemezes vápa síkján példaszerű gondossággal oldották meg. A tetőablakok fedése egyedi gyártású, íves formájú hódfarkú cserepekből készült.

Különleges feladat volt a négyzetes torony egyik oldalán lévő Napóleon ablak fedése, valamint a másik oldalán rövid lemezekkel kialakított tetőél is. A tervezők által megálmodott íves tetőformákat több rétegű tetőlécezéssel hűen megvalósította az ihletett kivitelező csapat. A fedés alatti légréteg kiszellőztetését jól megoldották.

A fő tető íves vonalvezetésű, rejtett ereszcsatornáját kettős béléssel precízen elkészítették. Az ereszvonalon ereszpallót és ereszlemezt is beépítettek, amit sok kivitelezés során megspórolnak. A hatalmas tetőfelületen teljes felületű hófogás készült. 

Az új tetőfedés megkoronázza a különleges megjelenésű faluházat, amire mind a megrendelő, mind a kivitelező méltán lehet büszke. Szövetségünk Tóth Árpád személyével egy kiváló szakembert ismert meg, akit most már tagjaink körében köszönthetünk. Gratulálunk!

Kategóriadíj

Agyagcserép egyszeres fedés
Becséri János – Családi ház, Aba 
Gyártó/Forgalmazó: CREATON (RÓNA szegmensvágású hornyolt tetőcserép, NUANCE rézvörös engóbozott)

A nagyméretű, földszintes lakóépületet többszörösen összetett nyeregtető fedi. A kereszt alaprajzú fő tömegbe két kisebb tető csatlakozik, így összesen 8 vápa alakult ki. A két állószékes tetőszerkezet látszó famunkái szépen megmunkáltak. A tetőidom geometriája precíz, gondos munkát mutat.

A tetőfedés CREATON Róna szegmens vágású cserépből készült. A rendszer szinte valamennyi elemét használták: szegélycserép, félcserép, szellőző cserép, kúpcserép, CREATONDuo tetőfólia, stb.

Teljes felületű hófogás, a fedés alatti légrés gondos átszellőztetése jellemzi a munkát. Az oromfalak fémlemez szegélyezése és lefedése igényes bádogos munkával készült. Összességében nagy szakmai tudással, lelkiismeretesen elkészített, igényes munka a kategória díjas tető. Gratulálunk!

Agyagcserép kettős fedés
Tóth Árpád – Nyaraló, Balatonfenyves 
Gyártó/Forgalmazó: TONDACH (Tondach Hódfarkú kerámia tetőcserép 18×38, natúr, téglavörös)

A romantikus hangulatú, historizáló formájú épület az elbontott régi ház helyén épült hasonló építészeti stílusban. A kontyolt kialakítású tető manzard szerkezetű, az utca felől kis toronnyal.

A szaruzat 75 cm tengelytávolsággal készült. Teljes felületű deszkázaton TONDACH tetőfólia, felette 5 cm ellenléc van. A fedés TONDACH íves vágású hódfarkú cserépből készült a meredekebb felületeken; míg a manzard felső, alacsony hajlású részén kettős állókorcos fedést készítettek. Ereszpalló és ereszlemez is beépítésre került a fedés alsó széle mentén.

A torony és a manzard találkozásánál lévő hózug-veszélyes részen átgondolt kialakítású nyereg készült deszkázatból, melyre hegesztett alátét szigetelés került a fémlemez csapadékbiztonságát fokozva. Precíz átszellőztetés, teljes felületű hófogás, finoman kimunkált részletek jellemzik a kategóriadíjas munkát. Gratulálunk!

Betoncserép fedés
Drong György – Családi ház, Albertirsa 
Gyártó/Forgalmazó: TERRÁN (Terrán Zenit Carbon Resistor)

Igényes, új építésű családi ház összetett, kontyolt idomú nyeregtetővel fedve, a tornácoknál, fedett terasznál rétegragasztott fa szerkezetekből készített látványos megoldásokkal. Precíz geometriával, a szakmai szabályok pontos betartásával használták fel a Terrán Zenit cserepet és kiegészítőit. Vonalzóval rajzolt egyenességűek az élek és a gerincek.

A szarufákra kerülő Medifol Top alátéthéjazat cseppentő lemezre fut ki. Az 5 cm magasságú légréteg átszellőztetését jól és esztétikusan elosztott szellőző cserepek, valamint az ereszvonalon lévő perforált lemez biztosítják. A süllyesztett vápa és az élgerincek vonalán is megoldott a szellőzés. A csatornavasak az ereszpallóba bevésve biztosították az indító cserepek egyenletes felfekvését.

A nappali jobb megvilágítását szolgáló üvegtetőt a cserépfedésbe szakszerű bádogos munkával integrálták. A teljes felületű hófogást adó hóvágókat fegyelmezett rendben, szépen osztották el a tetőn. A kategóriadíjas tető impozáns, méltó koronája a szép épületnek. Gratulálunk!

Természetes palafedések
Kotrics Gábor, Molnár Ádám, Janás Zoltán – Nyaraló, Balatonszemes 
Gyártó/Forgalmazó: RathscheckSchiefer

A huszadik század elején épített családi nyaraló tetőfelújítása, átalakítása, az épület régi szépségének visszaadása volt a feladat. A manzard tető felső része korábban beépítetlen volt, ide kellett új szobát kialakítani, kilátással a Balatonra. A tető felső részét újra kellett ácsolni egy fafödémmel, ami a régi szerkezetre támaszkodik. Igazodni kellett a meglévő szerkezet geometriai hibáihoz. Az alsó szerkezetet megerősítették, a síkokat kiigazították. Újra készítették az eredetivel megegyező íves csendesítőt. Mind az alsó tetőbe, mind a felsőbe Velux tetőtéri ablakokat építettek be szélzáró módon.

Szélzáró alátét héjazatot készítettek, felette 5 cm ellenléccel, és teljes felületű deszkázattal. Ereszvonalon mindkét tetőn cseppentő lemezt építettek be a fólia vízkivezetése céljából. Az átszellőztetést gondosan megoldották. A deszkára a tetőfedést megelőzően páraáteresztő alátétfedés került a faanyag ideiglenes csapadék elleni védelme céljából.

RatschekBogen természetes palafedés készült precízen betartva a szakma szabályait. Látványos az alsó tető kifedett vápája, valamint a palával fedett élgerincek. Szép, és igényes az oromdeszka fémlemez borítása, melyet a fedés alatti részen a deszka aljzatba besüllyesztettek.

A felújítás elérte célját, az új tető magasabb színvonalon adta vissza az épület eredeti megjelenését. Büszke lehet rá tulajdonosa, és a munkát elvégző szakemberek egyaránt. Gratulálunk!

Különdíj

Betoncserép fedés
Tóth Árpád – Családi ház, Nemesbük 
Gyártó/Forgalmazó: TERRÁN (Terrán Zenit Space ClimaControl)

Az új építésű házon kontyolt nyereg idomú tetők készültek precíz ácsmunkával, süllyesztett vápával, szélzáró alátéthéjazattal, ereszvonalon cseppentő lemezzel. A kémény mögötti hózug-veszélyes területen deszka aljzat és vízzáró alátétszigetelés készült. Az átszellőztetés, az alátéthéjazat kialakítása igényes. Teljes felületű hófogás készült.

Ereszpalló és ereszlemez is beépítésre került az igényesen elkészített TERRÁN Zenit Space Climacontrol fedés legalsó sora alatt. Szép a bádogos munka a falszegélyeknél, valamint az ereszdeszka borításán. Egészében szép és szakszerű munkát láttunk. Gratulálunk!

Elismerő oklevél

Agyagcserép egyszeres fedés
Holena Kft. – Családi ház, Kistarcsa 
Gyártó/Forgalmazó: CREATON (DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott)

Passzívház minősítésű, új építésű, igényes családi ház, 20 fokos hajlásszögű, összetett, kontyolt nyeregidomú tetőszerkezettel. A CNC szabású ácsszerkezetet a pályázó maga tervezte, és építette össze. A Creaton Quattro alátéthéjazat teljes felületű deszka aljzatra készült. A fedés a Creaton Domino Nuance cserépből készült, felhasználva a rendszerhez tartozó elemeket. A fedés és az épület harmóniája kiváló. Gratulálunk!

Betoncserép fedés
Szincsák Tamás – Családi ház, Tahitótfalu 
Gyártó/Forgalmazó: TERRÁN (Terrán Zenit OnixResistor + Terrán Generon)

Többszörösen összetett, kontyolt, nyeregidomú tető készült az új építésű családi házra. A fedés a Terrán Zenit, illetve Generon cserepek felhasználásával készült, biztosítva ezzel a megújuló energia felhasználását. Az ereszcsatorna kivételével a teljes Terrán rendszert felhasználták. Nagy gondot fordítottak a fedés alatti légréteg alapos átszellőztetésére. A tető az igényes épület dísze. Gratulálunk!”

Betoncserép fedés
Király Imre – Családi ház, Balatonföldvár 
Gyártó/Forgalmazó: BMI Bramac (TecturaProtector antracit, TOP RU Resistant páraáteresztő tetőfólia, Szuper Absorber szegtömítés, BasicRoll kúpalátét, Vario vápa, rögzítőkarom, Luminex alu tetőkibúvó, fém hófogó, szellőzőgyűrű, szellőzőléc, alu szellőzőszalag, ClimaTape ragasztó, Bramac fém ereszcsatorna rendszer, gerincléc tartó, Wakaflex)

Az új építésű családi ház és a mögötte lévő fedett terasz fölé összetett, kontyolt nyeregtető készült eltérő hajlásszögű tetősíkokkal, süllyesztett vápával. A fedés a Bramac TecturaProtector Antracit cserép és kiegészítői, valamint Bramac ereszcsatorna rendszer felhasználásával készült. A szellőzőgyűrűk használatával a terasz feletti légteret szellemesen szellőztetik, mérsékelve ezzel a pihenő zóna túlzott felmelegedését. Fénycsatorna beépítésével a belső tér kapott többlet napfényt. A klímaváltozásra adott helyes megoldások ezek. Gratulálunk!

Betoncserép fedés
Szólik Dániel – Családi ház, Pálosvörösmart 
Gyártó/Forgalmazó: TERRÁN (Terrán Zenit Gránit Resistor + Terrán Generon)

Összetett, kontyolt nyeregtető készült, melyben a szaruzatot előregyártott, faszerkezetű rácsostartók felső öve alkotja. A tetőfedés a Terrán Zenit alapcserép és a Terrán Generon napelemes cserepekből készült, felhasználva a rendszer többi elemét és csatornáját. Ereszpallót építettek be a csatornavasak besűrítése és rögzítése céljából. Az élgerincek, gerincek és hajlatok vonalán is pallókat használtak. A nyílt területen, hegyoldalban indokolt volt a viharkapcsok beépítése minden második sorban, minden harmadik cserepére. Jól átgondolt, korszerű tető készült. Gratulálunk!

FÉMLEMEZFEDÉS SZEKCIÓ

Megosztott „ARANYKÁLYHA” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ

Kiselemes fedések
Török Sándor – Családi ház, Hetényegyháza 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFA 29×29 tetőfedő rombusz P.10 antracit)

Tagolt tetőfelület kiselemes lemezfedése. Rendkívül átgondolt elemkiosztás, átforduló élekénél az elemek szimmetrikus megjelenése, az általános bádogos szerkezetek kialakítása teljes összhangban van a kiselemes fedéssel. 

Az élek és gerincelemek, tetőfelépítmények kiselemes fedésbe történő beépítése mintaszerű. A fedés a maga természetes egyszerűségén túl magas szakmai tudásra vall. A függőereszcsatornák lejtésképzéséből adódóan a lefolyócsövek homlokzati megjelenése nem befolyásolja az épület külső megjelenését. Gratulálunk!

Megosztott „ARANYKÁLYHA” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ

Korcolt fedések
Turóczi Zoltán, Baricza Krisztián – Malom Udvar Irodaház, Budapest 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFALZ P.10 antracit)

Magabiztos, precíz, mesterien elvégzett munka, pontos tiszta és átgondolt csomópontokkal. A tetőfedés kivitelezésének átfutási idejéről nem nyilatkozott a pályázó, de nem lehetett kevés, egy ilyen előre megtervezett, átgondolt korckiosztású és kiváló minőségi munkánál. A végeredmény színben és megjelenésben jól mutat egy régi, vörös színű téglaburkolatos ipari épület tetején. Gratulálunk!

Kategóriadíj

Korcolt fedések
Turóczi Zoltán – Családi ház, Velence 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFALZ P.10 világosszürke)

A velencei családi ház tető- és homlokzatfedése PREFALZ P.10 világosszürke tetőfedő rendszerből készült, nagyon jól sikerült, szakmailag tökéletes. Jól eltalálta a tervező a fedési felületek arányait a ház tömegéhez viszonyítva. Rendkívül tiszta és szakmailag jól elkészített munkát végzett a pályázó. Gratulálunk!

Díszműbádogos munkák
Pléh-Boy Kft., Németh Zoltán – Károlyi-Csekonics Palota 
Gyártó/Forgalmazó: RHEINZINK (Rheinzink®-Classic, Rheinzink®– Ornament)

Hatalmas, összetett bádogos- és tetőfelújítási munka, mintaszerűen elkészítve RHEINZINK®– Classic és RHEINZINK®-Ornament anyagokból. Mind a tetőbádogos, mind a díszműbádogos feladat kivitelezése szakszerű, különösen a díszműbádogos munka mintaszerű. Nehéz feladata volt a két szakkivitelezőnek, a rengeteg, tetőhöz tartozó alvállalkozói munkák szervezetlensége miatt. Több tetőszakaszt a sérülések miatt újra kellett készíteni. A végeredmény európai szintű lett. Gratulálunk!

Különdíj

Kiselemes fedések
Herbert János – Református templom, Békés 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFA 44×44 tetőfedő rombusz P.10 grafitszürke)

Tisztességes hozzáállású, mesteri – templom tető – felújítási munka, lelkiismeretes teljesítmény. Egy felújítási munka hátulütője az, hogy a kivitelező – jelen esetben egy bádogos mester -, hogyan tudja a cca. 80 éves faszerkezetre úgy felszerelni a kiselemes fedést, hogy az mutatós is legyen. Ebben az esetben is sok ideig tartott, de kiváló a végeredmény. Gratulálunk!

Elismerő oklevél

Korcolt fedések
Kujbus Mihály – Református templom, Tiszaszentmárton 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFALZ P.10 világosszürke)

Szatmárnémeti dombján álló templom fedése már messziről szembetűnik. Jól sikerült fém kiselemes fedésű tető, illetve korcolt fedésű torony. A kivitelező magabiztosságát és szakmai tudását mutatja a jól sikerült munka, különösen a torony fedése professzionális, mesteri. Gratulálunk!

HOMLOKZATBURKOLATOK SZEKCIÓ

„ARANYSALEJZNI” VÁNDORDÍJ és NÍVÓDÍJ

Egyéb szerelt technikával készült homlokzat
Hafter Kft. – Nordic Light Trio Irodaház, Budapest 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFA Sidings homlokzatburkolat P.10 tisztafehér)

Nagy felületű, sávos, árnyékfugás homlokzatburkolat pontosan megtervezett és kivitelezett elemkiosztásokkal, egyedi szegélyezésekkel, mennyezet fedésekkel. Tiszta, jól szervezett és lelkiismeretes munka, a nagyságához képest aprólékosan végig gondolt és szerelt, az utolsó sarokig tisztességesen megoldott csomópontokkal. Gratulálunk!

Kategóriadíj

Bádogos technikával készült homlokzat
Puskás Művek Kft. – Családi ház, Telki 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFA homlokzatburkoló rombusz P.10 tisztafehér színben)

Családi ház látványos tető- és homlokzat kiselemes fedése, prospektusba való megjelenés, elegáns munka. A kivitelező ügyesen kijátszotta a színes anyag, a fedési elemek és a szegélyezések harmonikus megjelenését egy földszintes, arányos formákkal megtervezett családi házon. Gratulálunk!

Elismerő oklevél

Bádogos technikával készült homlokzat
Pónusz László, Sári Norbert – Társasház, Győr 
Gyártó/Forgalmazó: PREFA (PREFALZ P.10 világosszürke)

Az anyaggyártó alkalmazástechnikai előírásában foglaltak szerinti szakszerűen kivitelezett korcolt homlokzatfedés. Korckiosztásai, a nyílászárók keretezéseinek szerelései megfelelnek az ilyen típusú munkáknál elvárható pontosságnak, esztétikai megjelenésnek.

A korcolt fémlemezfedésű tetőben a tetősíkablakok, csőáttörések dilatációjának kiépítése példaértékű. A fémlemezfedésű tető és homlokzatfedés sorainak korctengely távolságának kiosztása egymással harmonizál. Gratulálunk!

 

További információ: www.emsz.hu

 

 

Forrás: ÉMSZ