Magyar Építéstechnika 2024/5.

224

Tartalom

A szakma hírei

Építési költségszakértői, költségtervezői képzés
Wéber László
a képzés szakmai vezetője – Az ÉVOSZ, az ÉMI és az MMK közös munkájának első projektjeként elindult az építési
költségszakértők, költségtervezők szakmai képzése.

„Épületszerkezeti megoldások” – Szakmai nap Győrben
Gábor Erika egyetemi tanársegéd, okl. építészmérnök és Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – Építész- és építőmérnök hallgatóknak, valamint a szakmagyakorlóknak rendezett szakmai napot immár ötödik alkalommal a Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszéke és az Építéstudományi Egyesület.

AGORA – vita jegyzet 

Bálint Péter – Furcsaságok

FÓKUSZ

Gellért Campus
A sikeres műszaki átadás-átvételt követően 2024 elején megtörtént a Gellért Campus átadása a beruházó, a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány részére. A létesítmény teljes körű felújításon esett át, amely során az Óbuda Group látta el a beruházásszervezési, költségszakértői, LEED tanácsadói és BIM tanácsadói feladatokat. A projektről Sára Liliánával, az Óbuda Group projektigazgatójával beszélgettünk.

HANGSZIGETELÉS

Zajvédelmi hatások elasztikus EPS homlokzati hőszigetelő rendszereknél – I.
Dr. habil. Kocsis Lajos okleveles építészmérnök, főiskolai tanár, PTE – A cikksorozat első része bemutatja a vakolt EEPS hőszigetelő rendszerrel ellátott, eredetileg egyhéjú masszív külső falak akusztikai sajátosságait és az új homlokzatburkolati rendszer léghanggátlási következményeinek részletes számítási módszerét.

Ablakok és ajtók hangszigetelése
Kocsis Lajos okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, MÉASZ elnökségi tag – A nyílászárók léghanggátlását alapvetően a keretanyag és az üvegezés hanggátlási tulajdonságai befolyásolják. Fontos a keretszerkezet és elsősorban a hanggátló üvegezés megfelelő megválasztása.

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA

Az árnyékolás szerepe a tanulás külső és belső tereiben
Dendel Nikolett
okl. építőművész, Krüllung Kft. – Hogyan járulhatnak hozzá az árnyékolástechnikai megoldások a tanulási terek komfortjához külső és belső térben?

SZIGETELÉS

Debbex alkalmazástechnika: hőszigetelés könnyen, gyorsan
Az épületek hőszigetelése sok esetben otthon is elvégezhető, külső szakember nélkül. Mi kell hozzá? Egy kis bátorság, ügyesség, a megfelelő anyagok és csipet szakmai tudás.

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük
Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az
üveggyapot, amely az elmúlt években az URSA technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapot termékek tudtak.

FELÚJÍTÁS

Mire érdemes odafigyelni épületünk energetikai felújításánál?
Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó – Épületeink felújítására érdemes komplexen, egységesen tekinteni. Amennyiben jelentős energiamegtakarítás a célunk, úgy figyelmet kell fordítani a külső határoló szerkezeteken kialakuló hőveszteség csökkentésére, azaz a falak, a padló, a födém, a nyílászárók hőszigeteltségének javítására, azonban nem maradhat el a fűtési rendszer korszerűsítése, esetleges cseréje sem.

FENNTARTHATÓSÁG

Az életciklus-elemzés jelentősége az ingatlanszektorban
Klopfer András EY Magyarország CCaSS Manager | Sustainable Buildings | BREEAM International Assessor & AP – Az építőipar és az épületüzemeltetés területén az egyik kulcsfontosságú szempont, amely egyre nagyobb teret nyer, a teljes életciklus során keletkező szén-dioxid-kibocsátás kiszámítása és kezelése.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

Klasszifikációs harc a magas és mélyépítés között
A költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásáról és a magyar kezdeményezésekről beszélgettünk Lengyel Balázs költségtervező mérnökkel, az ÉKTR egyik megalkotójával a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosával.

TECHNOLÓGIA

Építsen lépcsőt az Ytong legújabb termékével! – Előregyártott elemek és egyedi tervek
A Xella Magyarország Kft. immáron több mint 30 éve működő Ytong Falazóelemgyárában, nem csupán téglát állítanak elő, hanem olyan teljes körű hatékony és innovatív építési megoldásokat kínálnak, amelyek már évtizedek óta formálják a hazai építőipari piacot.

TŰZVÉDELEM

A hamis biztonságérzet tűzvédelmi kockázatai
Időről időre történnek olyan nagy tűzesetek, amelyeket a tervezői szakma intő jelnek kellene hogy tekintsen, tanulságul arra, hogy az építési termékek, szerkezetek kiválasztása mennyire meghatározza egy épület valós tűzbiztonságát.

ANYAGOK

Vályogházak vakolása
Egy vályogból épült ház felújítása, a falak újravakolása, szigetelése előtt érdemes alaposan
tájékozódni. Jó hír, hogy már léteznek vályogházak esetében is biztonságosan használható
termékek.

Mapei hézagmentes padlók
Az egyre dinamikusabbá váló fugamentes padlóburkolat ágazatban a padló gyors beépítése
kulcsfontosságúvá vált a termelékenység fenntartása és az ügyfelek elégedettségének garantálása érdekében.

A plexi építőipari felhasználása – II.
Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, az ÉTE Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke – A nagy vegyi ellenállóképességű, polimerizációs műanyagot, a plexit átlátszósága, kis önsúlya és rugalmassága miatt főleg az üveg kiváltására, illetve dekoratív célokra használják. Folytatjuk építőipari felhasználásának ismertetését.

IRÁNYTŰ

Nem néznek könnyű ősz elé a szakmagyakorlók
Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró – Ideje felkészülni arra, hogy 2024 őszén az építészeti törvénnyel – 2023. évi. C. törvény a magyar építészetről – összefüggésben jelentős mértékű jogszabályváltozás lesz az építésügyi előírások terén. Összesen megközelítőleg 60 végrehajtási rendelet fog módosulni, mely áttételesen minden
szakági területet, beleértve a tűzvédelmi területet is érinteni fogja.

Rácz Attila ügyvezető, MABESZ – Épületszerkezetek megjelenési módjának előírásai – előregyártott vasbeton szerkezetek

Új Eurocode-szabványok
Új szakaszba ért a második generációs Eurocode-szabványok bevezetési programja, amikor az MSZT 2024. május 1-jén megjelentetett 20 új Eurocode-szabványt nemzeti szabványként, köztük a tervezési alapokat ismertető MSZ EN 1990-et és a betonszerkezetek tervezésének előírásait tartalmazó MSZ EN 1992 összes részét.