2022/8-9

2231

TARTALOM 

A szakma hírei 

  • Országos szakmai rendezvénysorozat indult “A közbeszerzések mérnöki szemmel” elnevezéssel
  • XXIV. Újszegedi Bioépítészeti Napok
    Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg az Újszegedi Bioépítészeti Napokat 2022. október 11–13. között. Az eseményen az ökologikus, környezettudatos építés és építészet témáját mutatják be előadások és kiállítás formájában.
  • Ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásába kezd a Masterplast
  • Megalakult az Országos Építészeti Tervtanács
  • Egy újragondolt zöldhitellel ismét lendületbe jöhet az agglomerációs lakáspiac
  • A termelés már csökken, de a vállalkozások száma tovább növekszik az építőiparban
  • Óvatosabb lett az építőipar
    Az első negyedéves kiugróan magas Aktivitás-Kezdést mérséklődés követte a második
    negyedévben a hazai építőiparban. Április és június között körülbelül 800 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből
  • Kiemelkedő építőipari cégekkel lépett stratégiai kapcsolatra a PTE MIK

JEGYZET

  • Bálint Péter: Közművek, rezsi, bürokrácia

FÓKUSZ

  • Kecsesen illeszkedő gigászi építmény
    Hamarosan átadják hazánk kétségkívül egyik legkülönlegesebb új épületét, a MOL Campust. A Magyarországon eddig soha nem látott építőipari kihívást jelentő építkezés idehaza először alkalmazott szakmai megoldásairól és az építés részleteiről Wolf András, a generálkivitelezést végző Market Építő Zrt. műszaki igazgatója tájékoztatta lapunkat.
  • Zöld építkezések elkötelezettje a LAFARGE
    A jövő irodájának előfutáráról, a MOL Campus épületéről köztudott, hogy építtetői a fenntartható építkezés mellett tették le voksukat. A zöld koncepció az építőanyagok szintjén is tetten érhető: a betonfelületekhez a LAFARGE környezetbarátabb cementjét is felhasználták.
  • A MOL Campus magasház építése Doka kúszórendszerrel
    A MOL Campus toronyépületének szerkezetépítése a Doka kúszórendszereivel történt. A lépcsőházi magok falai több mint 140 méter magasságúak, és a homlokzati üvegfelületek miatt nagy pontossággal kellett elkészülniük.
  • Krüllung árnyékolók az új MOL Campuson – Magyarország első toronyházának speciális árnyékolószerkezetei
    A brit Foster + Partners és a magyar Finta Stúdió által tervezett áramló-dinamikus formavilágot képviselő épülettömeg mind méreteiben, mind műszaki bravúrjaiban, mind kivitelezési megoldásaiban Magyarországon egyedülállónak számít. A MOL Campus épületének árnyékolása éppen ezért volt számunkra megtisztelő kihívás és erőpróba is egyben.
  • Tartós RAVATHERM XPS hőszigetelés a magasban is!
    Egyre közeledik az ikonikus MOL-torony átadása, mely Magyarország első felhőkarcolója,
    egyben Budapest legmagasabb épülete lesz. Az épület nemcsak óriási számokkal büszkélkedhet, de a fenntarthatóságban is jeleskedik.

SZIGETELÉS

  • Lakások és családi házak belső zajvédelme – III.
    Dr. habil. Kocsis Lajos okleveles építészmérnök, főiskolai tanár, PTE: A cikksorozat harmadik része elemzi a saját lakótéren belüli zajvédelem szempontjából fontos német DEGA (Deutsche Gesellschaft für Akustik) ajánlásokat, amelyek a lakások és családi házak kritikus belső szerkezeteit érintik.
  • Vályogfalak vakolása és utólagos homlokzati hőszigetelése
    Sokan talán úgy gondolják, hogy a vályog mint építőanyag ma már a múlté és eljárt felette az idő, pedig hazánkban a vályogfalazatú épületek száma még ma is igen magas.
  • Az EXPERT® FIX hővezetési tényezőjének változása a talajban lévő nedvesség hatására
    Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék – Szabó Ferdinánd tanszéki mérnök, Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető, egyetemi docens, okl. építészmérnök, Pollák András tanszéki mérnök, laborvezető, Baranyai Gusztáv szerkezet-építőmérnök, MSC szakos hallgató, A Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszékének munkatársai egy vizsgálatsorozatot hajtottak végre, amelyben azt elemezték, hogyan változik az EXPERT® FIX hőszigetelő lemez hőszigetelő képessége, ha a talajba kerül, és a talajban lévő nedvességgel érintkezve a nedvesség behatolhat a szigetelőanyagba.
  • Fűtésszámla csökkentése Multipor belső oldali hőszigeteléssel
    A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigeteléssel is kialakítható egy energiatakarékosabb, élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezet.
  • Lapostetők tűzvédelme a követelmények változásának tükrében
    Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. június 13-án hatályba lépett változásai kihatnak a lapostetőkben alkalmazható építési termékekre, szerkezetekre is.
  • Energiahatékony és fokozott vízzárást biztosító magastető-rétegrendek újépítés és felújítás esetén
    A szarufák feletti poliuretán hőszigetelő tábla főként olyan esetekben előnyös választás, ahol ki akarjuk váltani a szerkezeti adottságok miatt szükséges teljes felületű deszkázatot.
  • Szigeteléssel az energiatudatos épületekért
    Ahhoz, hogy mindent megtegyünk a házak kézzel fogható – és pénztárcák súlyában mérhető – energiatakarékos működéséért, elengedhetetlen, hogy körbeszigeteljük „tetőtől talpig”.
  • Födémek és tetők hatékony hőszigetelése
    A prémium minőségű Supafil® termékcsalád újrahasznosított üvegből készült befújható
    hőszigetelés, mely számos alkalmazási területre nyújt ideális megoldást.

KIVITELEZÉS

  • Mesterséges hóvíztározó Bolzanóban
    A víztározó és a földalatti kiszolgáló épület a Mapei által gyártott, 2,3 milliméter vastagságú, MAPEPLAN T WT elnevezésű TPO/FPO (hőre lágyuló Poliolefin) vízszigetelő lemezzel készült.

TECHNOLÓGIA

  • Energiahatékony épületek acélvázas technológiával
    Az energiával való felelős gazdálkodás ma talán fontosabb, mint valaha. A legtöbb erőforrást épületeinkben, illetve azok által használjuk fel, ezért kiemelt jelentősége van, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk. A HORIZONTTM épületek a legmagasabb energiatakarékossági besorolásba esnek. Cikkben bemutatjuk, miért.

ANYAGOK

  • Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás
    Az építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a vastagság függvényében többféle anyagot és többféle megoldást is kínál, a cikkben ezeket tekintjük át.
  • IT-Cover: Optimális megoldás
    Bádogozás kiváltása ipari hűtési rendszerek esetén
  • ZenSteel válságstratégia: „előre, de nem menekülés”
    Csarnokot épít, bővíti kapacitásait és kínálatát Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő építőipari acéllemezgyártó cége, a ZenSteel márkanévről ismert TRM Pro Kft.
  • Nád – egységben az erő!
    Mucsi Zsuzsanna okl. építészmérnök, a Soproni Egyetem Cziráki József Faanyagtudományi és Technológiák Doktori Iskola doktorandusza: A gyenge nádszálak egységéből készülő épületszerkezetetek alkalmasak térhatárolásra, díszítésre,
    klímaszabályozásra, akusztikai védelemre.

FENNTARTHATÓSÁG

  • Klímasemleges építés természetes építőanyagokkal
    Bíró Péter nemzetközi épületbiológus (IBN), HuGBC tag: Ha valóban környezettudatosan szeretnénk a jövőben építeni vagy meglévő épületeinket felújítani, nem tekinthetünk el a természetes építőanyagok használatától.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

  • Építőipari válság a láthatáron: készen áll rá?
    Egy lehetséges gazdasági világválság küszöbén mindenkinek muszáj mihamarabb egy rövid idő alatt megvalósítható taktikai tervvel előállnia. Juhász Sándor Péter, az intelligens konténereket gyártó és forgalmazó iKont ügyvezetője segíti a tervezést azzal, hogy megmutatja, hogyan lehet drasztikusan csökkenteni a beruházási költségeket.
  • Digitalizáció az építőiparban
    A digitális korszak már régen beköszöntött az építőiparban. A munkafolyamatok így gyorsabban és hatékonyabban zajlanak. Az alábbi interjúban Michél-Philipp Maruhn, a DIGITALWERK podcast alapítója és házigazdája beszélget erről az izgalmas témáról Daniel Stadellel, a PERI digitális átalakulásért felelős vezetőjével.
  • Szakági koncepcióalkotás a BIM segítségével
    Bán Márton építész tervező, épületinformációs tervező, TSPC BIM Kft.: A BIM modellezéssel létrehozott összetett épületek esetében a tervezés kezdeti fázisától 3D adatszolgáltatással koordinált projekt esetében jelentős idő takarítható meg a tervezési folyamat véghajrájában.

TŰZVÉDELEM

  • Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 5. rész
    Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró: Folytatjuk sorozatunkat a tűzvédelmi előírások változásáról, ezúttal az igazoló és alátámasztó dokumentumok részletes ismertetésével, illetve a tűzvédelmi osztály meghatározásában betöltött szerepükkel.

ÉPÍTÉSZET

  • Építészeti biomimikri hazánkban
    Leczovics Péter mérnöktanár, ÓE-YMÉK: Egy korábbi cikkben beszámoltunk az 20. század egyik új tudományának, a bionikának/biomimikrinek az eredményeiről. Ezúttal arra keressük a választ, mi a helyzet hazai viszonylatban, milyen alkotásokban érhető tetten az építészeti biomimikri Magyarországon.

SZAKKÉPZÉS

  • Szakmai továbbképzések Franciaországban ÉVOSZ szervezéssel
    Az ErasmusPro Program keretében fiatal végzős szakmunkások (ács, kőműves, asztalos és burkoló) kaptak lehetőséget, hogy szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben fejlesszék tovább szakmai tudásukat.