2022/6-7

1996

TARTALOM

A szakma hírei

  • Búcsúzunk Pallay Tibortól
  • A jövő perspektívái az idei frankfurti light+building-en

JEGYZET

  • Bálint Péter: Házmesterlakás

FÓKUSZ

  • Megérkezés – A május végén megnyílt, a Liget Budapest projekt keretében épült Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. A Magyar Építéstechnika az épület kivitelezésének kezdeti időszakától élő betekintést kapott a folyamatokba, ennek rövid összefoglalóját tárjuk olvasóink elé.
  • Zöld városfejlesztés tökéletes példája
    A Néprajzi Múzeum díjnyertes épületének 7000 m2-es intenzív zöldtetője díszíti és tüdőként tisztítja a belváros levegőjét.
  • URSA minőség az új múzeumépületben
    Büszkén mondhatjuk el, hogy az URSA vállalat is hozzájárult fenntartható szigetelőanyagaival a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult modern művészeti épület energiahatékonyságához.
  • Különleges szálakkal kötődünk az új Néprajzi Múzeum speciális betonszerkezeteihez
    Fűr-Kovács Adrienn, AVERS Kft.: Az új Néprajzi Múzeum építésekor betontechnológiai oldalról az volt az egyik fő elvárás, hogy a kiállított műtárgyak megóvása érdekében az épületben a páratartalmat állandó szinten tudják tartani.

TETŐK FALAK HOMLOKZATOK

  • Gondolatok a zöldtetőről
    Roszkopál Miklós okl. építészmérnök, műszaki tanácsadó, Büsscher & Hoffmann Kft.: Zöldtetőt elsősorban a sűrűn beépített városokban célszerű alkalmazni, ahol rengeteg felület kínálkozik erre. Látványa javítja az emberek hangulatát, és az sem elhanyagolható szempont, hogy jelentős vizet képesek magukba fogadni, javítják a környezet mikroklímáját.
  • „Zöld szivacs”
    Rácz István okl. építész, közgazdász MBA, rendszertanácsadó, Bauder Kft.: Évtizedekkel ezelőtt kiépített csatornahálózataink a napjainkban jelentkező csapadékhozammal és eloszlással már nem képesek megbirkózni. A megoldás – nem meglepő módon – növényzet telepítése a városba.
  • Az Év Tetője Nívódíj Pályázat díjazottjai
    Az idei pályázatra 70 nevezés érkezett, melyek közül a hazai és nemzetközi zsűritagok harminc alkotást és szakembert jutalmaztak különböző kategóriákban.
  • Nívódíjas munka PREFA anyagokkal
    Az ÉMSZ Év Tetője Pályázat fémlemezfedések szekciójának Nívódíját, az Aranykályha Vándordíjat a zsűri Sipos Istvánnak, az AVL Sipos Kft. vezetőjének ítélte egy miskolci családi házon végzett munkájáért.
  • A műalkotássá vált sportcsarnok
    A RHEINZINK®-fedések újra és újra bizonyítják azt, hogy a természetes felületű fémlemezek értékálló kisugárzásuk által még a megszokottnál is jobban felértékelik az épületeket.
  • Varratmentes vízhatlanság bevonatszigetelésekkel
    A teljes porszárazság biztosítására alkalmas hagyományos, előre gyártott lemezekkel megvalósítható vízszigetelések mellett létrejöttek azok a folyékony halmazállapotú termékek, amelyekkel a helyszínen alakítható ki a vízszigetelő réteg.
  • Mi kerül a szőnyeg alá? – Lapostetők felújítása bontás nélkül
    Jámbor Zsolt okl. építészmérnök, mérnök szaktanácsadó: Egy épület csapadékvíz-szigetelésének felújítása során számtalan tényezőt kell figyelembe venni, ha azt szeretnénk, hogy az elkészült munka a lehetőségekhez mérten minél tovább kiszolgálja a megrendelői kör által támasztott igényeket.

TETŐ

  • A cserepeslemez iránti kereslet fellendülésével számol a ZenSteel
    A magyar acéltetőgyártó tapasztalatai alapján idehaza is bővülhet a hagyományos borítások alternatívájának tekinthető cserepeslemezek piaca. De vajon milyen tényezők támasztják alá ezeket a kilátásokat?
  • Az alábecsült veszélyforrás
    Dr. Ronald Flaig innovációs projektvezető, Dörken GmbH & Co. KG, Herdecke: Az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban számolnak be a tetőfedők olyan magastetőkről, amelyekben az alátéthéjazat néhány év alatt felmondta a szolgálatot annak ellenére, hogy az EN 13859-1 szabvány szerinti öregedés vizsgálatnak megfelelt. Nézzük csak, miért is van fontos szerepe az ellenléc alatti légmozgásnak az öregedés folyamatában.

TECHNOLÓGIA

  • Kössük össze!
    Mucsi Zsuzsanna okl. építészmérnök, a Soproni Egyetem Cziráki József Faanyagtudományi és Technológiák Doktori Iskola doktorandusza: Ívelt és bordás merevítésű héjak és kötött kábelháló erősítésű zsaluzat felhasználási lehetőségei

TŰZVÉDELEM

  • Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 4. rész
    Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró: Az épületszerkezetek és építési termékek tervezése, kivitelezése esetén a jövőben kiemelt szerepe lesz az épület tűzvédelmi koncepciójához, helyzetéhez igazodó megoldásoknak.

ZAJVÉDELEM

  • Lakások és családi házak belső zajvédelme – II.
    Dr. habil. Kocsis Lajos okleveles építészmérnök, főiskolai tanár, PTE: A cikksorozat második része definiálja a lakások és családi házak olyan alaprajzi típusait, melyek a saját lakótéren belüli zajvédelem szempontjából kiemelt jelentőségűek.

KIVITELEZÉS

  • HORIZONT™ PARTNER-projektek
    A jelenlegi világpiaci helyzet ellenére a vékony falú HORIZONT™ tűzihorganyzott acélszerkezetes rendszer számtalan előnyt élvez a HORIZONT™ márkaképviselők és kivitelező partnerek körében.

MŰEMLÉKVÉDELEM

  • Hollókő várának helyreállítása
    Komjáthy Attiláné Kremnicsán Ilona építész, vezető tervező: A vár története, fejlődése és pusztulása a 13. századtól a 20. század közepéig tartott. A helyreállításánál a 13. és a 21. század technikája találkozott.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

  • Megjelent az FM Benchmarking IV., az ingatlanüzemeltetők szakmai iránytűje
    Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász, „Az építőipar digitális átállása” rovat vezetője: Az új tematikákkal is bővített kiadvány több mint ezer létesítmény aggregált adatainak elemzését tartalmazza, Magyarország irányadó FM-tudástára, mely vállalatvezetők, létesítménygazdák, gazdasági vezetők, FM és Property menedzserek számára kínál értékes információkat.
  • FM 2.0 – A létesítménygazdálkodás újragondolása a digitalizáció korában
    Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász, „Az építőipar digitális átállása” rovat vezetője: A digitális átalakulás nem egyszerűen a digitális eszközök használatát jelenti, hanem a folyamatok, az üzleti kultúra átalakulását.

KIÁLLÍTÁS

  • Megatrendek a bauma kiállításon
    Digitalizáció, fenntarthatóság – alapvetően ez a két fő világtrend a mozgatórugója a bauma kiállításon megjelenő kiállítók termékfejlesztéseinek. Ezek közül ismertetünk néhányat.

FENNTARTHATÓSÁG

  • Nulla vagy semmi! – Ezt üzente az idei Green Future Conference
    Napjainkban egymást érik a krízisek. Éppen csak enyhült a covidjárvány, a megpróbáltatások a szomszédban zajló háborúval folytatódtak. Mégis, a közvetlen veszély elhárításán túl az emberiség számára életbevágó szem előtt tartani a klímaváltozás elleni küzdelmet, hiszen a katasztrófa már a nyakunkon van. Mi a felelőssége és lehetősége ebben az építőiparnak?
  • Hőszivattyú-technológia: kulcs az európai épületállomány megújításához
    Szalai Gabriella, Magyar Hőszivattyú Szövetség: Európában felgyorsult az a szakpolitikai folyamat, melynek célja, hogy az EU karbonsemlegessé váljon 2050-re.

TERVEZÉS

  • Teljesítménynyilatkozat alapú tervezés és az építési hibák összefüggései
    A CPR rendelet bevezetése óta a hazai szakmai kommunikáció olyan mértékben koncentrált az elmúlt közel 10 évben a teljesítménynyilatkozatokra fókuszáló tervezési iránymutatásokra, segédletekre, programokra, hogy mára az építési hibák egy nagy része erre a szakma által tévesen értelmezett tervezési gyakorlatra vezethető vissza.

HULLADÉKHASZNOSÍTÁS

  • Aktív szerepvállalás a körforgásos gazdaságért
    A Lasselsberger Hungária Kft. új divíziót indított, mellyel hozzájárul a magyar építésgazdaságban keletkezett építési hulladékok újrahasznosításához, a körforgásos gazdaság kiépítéséhez.

IRÁNYTŰ

  • Túl sok vagy kevés a magyar építőipar teljesítménye?
    Zsigmondi András ügyvezető, Forkid Kft., az MMK Építési Tagozata Elnökségének tagja: Sok információt kapunk arról, hogy milyen mértékben növekszik az iparágunk, mégsem tudjuk megállapítani, hogy túl nagy vagy kicsi a magyar építési piac, hogy mi a sok és mi a kevés, beleilleszkedünk-e a nemzetközi trendbe vagy hol lógunk ki belőle.
  • Az egyszerűsített, egyutas ügyintézés mellett a szomszédjog érvényesítés lehetőségei
    Borbély György Dipl. Ing. /FH./Eur. Ing. és Garai-Szabadi Renáta Erzsébet okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök, magasépítési műszaki ellenőr: A 2019. október 24-én bevezetett saját ház építési ügyintézés és a 2020. március 1-jétől hatályos központosított „egyutas” engedélyezési eljárás az érintettek számára nem egyformán előnyös.

ANYAGOK

  • Természetes makromolekulák, biopolimerek
    Leczovics Péter mérnöktanár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar: Egy korábbi cikkben szó esett a makromolekulákról, polimerekről, valamint a polimerek – mint fogalom – kiszélesedéséről. A 20. század termékei a geopolimer, illetve a biopolimerek újraértelmezése. A cikkben a természetes makromolekulák, valamint a biopolimerek témakörét igyekszünk körbejárni.
  • A neoprén építőipari felhasználása
    Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök és Kőrössi Éva egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék: A polikloroprén, köznapi nevén neoprén, egy mesterséges alapú, fonalas szerkezetű, hőre lágyuló műanyag. Az elasztomerek csoportjába tartozó, műguminak is nevezett mesterséges kaucsuk.